Prethodno: Odbrojavanje (1, 2, 3, 4, 5. i 6. dio)


...15. Prije nego nam bude bolje, biće još gore

Danas (večeras), 6. novembra/studenog biće održani parlamentarni tzv. midterm izbori u SAD-u, na poluvremenu prvog predsjedničkog mandata Donalda Trumpa. Radi se o svojevrsnom referendumu o (ne)povjerenju sadašnjem stanaru Bijele kuće kakvog Amerika i Engleska, ni bogati Zapad niti nekad proleterski Istok u pojedinačnoj & zajedničkoj istoriji, doskora vidjeli nisu.

U rečenom kontekstu, moj drug Šore (Rešad H.), generacija iz II gimnazije, prvi susjed na Gorici, Avde Jabučice 36, 71000 Sarajevo, negdje s početka Trećeg balkanskog rata (duga je priča) na Sretnom Stalnom Boravku u Vankuveru (Kanada), danas mi šalje ovo njegovo glasno razmišljanje: ‘... tamo, augusta 1991., ponio sam sa sobom 3 toma "Uspon i Pad Trećeg Rajha" Williama Shirera da ga ponovo iščitavam. Prepoznao sam likove, strukturu, opaku doktrinu identičnu onoj pred raspad bivše Juge, koja se vidjela iz aviona i ‘cvjetala’ u njenom glavnom gradu.

Danas ne trebamo ići predaleko u istoriju da prepoznamo slijed događaja, atmosferu i napetost u Kanadi susjednoj Trumpovoj Americi, samo 25 godina poslije. Previše je sličnosti u slijedu događaja sa našim predratnim prepucavanjima. Isti "pattern" sto bi rekli ovdje. Količina mržnje u pismima čitalaca i inače u medijima onda je čak bila manja nego na današnjim Twitteru, Facebooku i drugim online sranjima. Mi smo završili u najgorem mogućem scenariju, u krvi do koljena. Može li se naš rat projicirati na današnju, sutrašnju Ameriku (SAD), Europu?

Da ne bude zabune, na jednom od posljednjih predizbornih skupova, izuzetno pro-aktivni predsjednik Trump je oralno i znakovitim gestikuliranjem dao nedvosmislen pečat rasističkoj političkoj filozofiji njegove administracije: ‘(...) Zamislite, naše političke protivnike Demokrate promovira Barack Hussein Obama.’

Od ovog gore, nema goreg preludija za predstojeće izbore za Europski parlament, maja/svibnja 2019. Podsjetimo se, Trumpov guru (Stephen Bannon) je u Bruxellesu već podigao mein kampf ‘šator’. Ali, za svaki slučaj, pričekajmo rezultate američkog ‘referenduma’.


16. Misli globalno, djeluj lokalno

Neki dan u *Zapadnom Raffaelu, opet sa posebnim zadovoljstvom, sretnem **profesora emeritusa na Sarajevskom univerzitetu, pravomoćno i trajno presuđenog šezdesetosmaša, sarajevskog Mostarca Zdravka Grebu.

Tek što smo sjeli, Profesor mi je - sa stanovitom notom ponosa - pokazao hrpu knjiga sa adekvatnim eye-catching naslovima koje je to popodne nakupovao specijalno za njegove unuke - šta košta da košta. Iz ličnog iskustva, to legalno i legitimno podmićivanje & korupcija naših najdražih, nije mi nimalo strano. ‘Upućeni’ znaju da je osjećaj veličanstven, apsolutno neprocjenjiv - vjerujte nam na riječ.

Potom, onako čisto autsajderski (vizavi uvaženog, non-stop budnog Kluba bh. Intelektualaca 99 koji je u nedelju održao nikad bolju sesiju, a predsjednik ove NGO odličan vezani pledoaje na N1!) lagano smo se dohvatiili neizbježnih tema koje život znače. Prvenstveno ovih u neposrednom post-izbornom pejzažu.

Da ne bude zabune, evo i naših sasvim transparentnih, prepoznatljivo šezdesetosmaških zaključaka tom prigodom. Bilateralno usaglašenih ne 49, ne 51, nego 100 posto:

(a) preliminarni izborni rezultati sasvim nesporno jedine-naše-stranke jer su ostale samo 'svoje' ili njihove, nisu ok. Naravno, riječ je o SPU (Stranka penzionera/umirovljenika), čija ‘sestra’ je doskora u vladi Slovenije imala ministra vanjskih poslova, pa ministra odbrane(!).Naime, osvanuli preliminarni rezultati su drastično u neslavnom raskoraku sa realnim potencijalima SPU, odličnim kandidatkinjama i kandidatima za sve nivoe vlasti osim za Predsjedništvo BiH & izbornim tijelom od preko pola milijuna glasača/građana(!!!), i to samo u Federaciji BiH;

(b) konzekventno, uskoro bivšem rukovodstvu SPU i njenom ovoizbornom štabu treba odati priznanje za uložene napore ali i (ponovno) ukazati na totalno neučinkovit trud & pogrešnu izbornu strategiju, te prihvatiti njihove logične, pojedinačne ostavke;

(c) u skladu sa Statutom, demokratski izabrati novo rukovodstvo SPU i usvojiti njen novi, konstruktivan koncept kojim će ova stranka na narednim izborima postati polivalentnom partnerkom, umjesto najodanijom robinjom dominantnih političkih subjekata u BiH.

Na kraju, strogo inter nos, principijelno smo podcrtali da je jako bitno redovno usklađivanje visine mirovina sa realnim troškovima života kao i - da iste traju i traju i traju.

Nastaviće se...

Autor: Nedžad S. Hadžimusić, Prometej.ba

Stavovi iznijeti u tekstu pripadaju autoru, ne nužno i uredništvu portala Prometej.ba

*urbana šifra za kultni sarajevski bistro 'Kod Cuce', koji sa prima restoranima 'Nostra Cucina' i 'Vinoteka Topich' čini magični trokut u pasažu iz Titove ulice do Salomove Palate.

**nobless oblige - nekad ovlaštenog poslodavca potpisniku ovih redova na regionalnom ogranku post-diplomskog studija European Master on State Management, Modul International Organisations and International Relations.