Tragikomična sapunica oko Demokratske fronte i njihovog sudjelovanja u antinacionalističkom BH bloku je okončana. DF je otišao u koaliciju s SDA. Time su definitivno i zauvijek postali dio bošnjačkog političkog bloka, bez obzira na sva negiranja.

Ta novostvorena koalicija je čudno i paradoksalno „interesno jedinstvo protagonista pljačkaškog kapitalizma i reformiranih komunista“. Ovakvi politički mutanti mogući su samo u nesređenoj i politički paranoidnoj zajednici kakva BiH, nažalost, nesumnjivo jeste. Nacionalizam i navodna socijaldemokracija nespojivi su pojmovi, kakav god izgovor da imate. DF je, kako im u intelektualno-mentalitetnom i moralnom smislu priliči, ponudio neuvjerljivu i beskrajno patetičnu priču o državi iznad partijskih interesa.

Međutim, ovo su odlične vijesti. BH blok se oslobodio nepotrebnog balasta, relikvije navodnog patriotskog pogleda na svijet koji sužava opcije i ubija svaku bolju mogućnost za Bosnu i Hercegovinu.

BH blok je dobra ideja koja ima potencijal započeti dugoročne i prijeko potrebne promjene u BiH. Iznimno je važno da postoji jedna antinacionalistička i transetnička opcija, neopterećena ratnom prošlošću, koja će gledati u budućnost i ponuditi jasnu alternativu. To je zasigurno težak ali jedini pravi put, pa i pravi patriotizam.

Možda je najvažnija i najbolja strana odlaska DF-a ona koja se tiče međunacionalnih odnosa u BiH, te teške boljke bh. društva. Međunacionalni odnosi su vrlo krhka kategorija prema kojoj, posebno u BiH, treba biti krajnje obazriv, te kategorija kojom se može beskrajno i bezočno manipulirati. Za bilo kakvu koaliciju u kojoj sjede DF i njihov lider Komšić, ogromna većina bosanskohercegovačkih Hrvata i Srba nikada neće glasati. To bi, dugoročno gledajući, upropastilo BH blok jer bih ih se uvijek moglo uspješno odstranjivati kao komšićizirane patriote koji su teret i sebi i drugima.

Za sve one koji iskreno vole cijelu BiH, apsolutno ključno je početi privlačiti glasače iz cijele države i iz reda svih njenih naroda. To je jedini način da se bori za bolju budućnost. Sa DF-om i Komšićem to je posve nemoguće i zato je njihov odlazak odlična vijest za istinske patriote i sve dobronamjerne ljude.

Preuzeto sa: digitalnademokracija.com