Kad ste na vlasti, pogotovo kad ste na vlasti jako dugo, zadnja stvar koju želite je promjena vašeg statusa. Ako ste na vrhu, u državi poput BiH doživljava vas se kao nekog bitnog, makar van granica zemlje bili šarlatan i zadnja rupa na svirali.

Ovo je izborna godina u Bosni i Hercegovini, što se lako da primjetiti. Građani se opet plaše ratom, više nego ikada do sada, jer stalno isticanje rata kao mogućnosti postalo je već pomalo ofucano, pa se mora intenzivirati doživljaj. Dodik je provokatvniji nego ikad, Čović nikad glasniji u borbi za hrvatska prava, Komšić nikad spremniji izdati saopćenje o obrani države, Izetbegović do krajnjih konsekvenci odlučan da bude viđen kao lider. A onda, ako im još jednom uspije, opet u koaliciju, ko zna koju po redu. Sve je to već toliko providno, sigurno je loše po BiH, ali uspijeva već jako dugo.

Malo je izgledno, ali nije nemoguće da se ova predizborna igra otme kontroli. Vladajući na ovaj način jasno pokazuju koliko im je stalo do sigurnosti i dobrobiti naroda koji za njih glasa (da ne govorimo o svim narodima i cijeloj državi). Istina je da je ova vlastodržačka kasta zadnja skupina kojoj trebaju promjene. Na vlasti, fenomenalno uhljebljeni, medijima bitni, populistički klikabilni. Strani diplomati dolaze im na noge. Iz njihove vlastodržačke perspektive, savršen scenarij.

Sve ovo sluđivanje kojem svjedočimo ima samo jedan cilj: da se glasači prepadnu i da opet biraju iste ljude. Nacionalističko-građanska koalicijska neman strahuje da bi mogla izgubiti još vlasti, kao što im se već dogodilo u Kantonu Sarajevo i u Banjaluci. Nervoza i nedostatak skrupula opasna su kombinacija po građane BiH, koji trebaju napokon shvatiti s kim imaju posla.

Nacionalisti, i oni etnički i oni građanski, učinit će sve da se opet glasa za njih i da se agonija BiH nastavi. Ovdje treba biti iskren i dodati da ako narod nakon svih ovih godina opet nasjedne, barem djelomično je i sam odgovoran za beznađe, siromaštvo i nacionalizam.

Bosnu i Hercegovinu ne mogu spasiti nikakvi strani izaslanici. Oni i njihovi nadređeni su važni kao jedna supranacionalna nadgradnja nad uspješnim temeljima. A kakva god Bosna i Hercegovina jeste i kakva god može biti, s ovakvim vladajućim kadrom ona nikada neće postati stabilna i uspješna država.

Bosnu i Hercegoviu mogu spasiti i pomoći joj samo njeni građani, prije svega na izborima. Tako što će okrenuti leđa gorespomenutim ljudima, koji vladaju skoro 30 godina, a uvijek je netko drugi kriv za probleme koje stvaraju.


Digitalna Demokracija