Drage žene, žrtve nasilja, ako nemate audio ili video zapis zlostavljanja koji bi svaka danguba mogla pogledati dok sjedi u toaletu i lista društvene mreže i dati stručni sud o tome ko je započeo svađu, molim vas ne prijavljujte. Nemojte nas više zamarati suhoparnim kukanjem ako za to nemate materijalne, sočne, dokaze. Da se razumijemo, neće vam ni to biti garancija, jer mi nismo ludi, znamo da postoji foto i audio montaža i da se to vrlo lako može iscenirati.

Mi kao društvo nikada ne bismo podržali nasilje nad ženama. Pa ako iko razumije žrtve nasilja onda smo to mi žrtve agresije, žrtve NATO napada, žrtve neadekvatnog izbornog zakona. Znamo kako je to kada te zlostavlja neko ko je jači od tebe i ne pušta te na miru.

No, da bismo bili potpuno fer, treba dati priliku i čuti i drugu stranu. Uz dužno poštovanje, mi kao profesionalne žrtve znamo prepoznati kada neko glumi žrtvu. Tako da ćemo ipak trebati dodatnih dokaza. Ako može slika modrica, detaljni opis silovanja, neki tagovi na društvenim mrežama ili bilo šta što bi moglo poslužiti kao dokaz da vam povjerujemo da ste žrtve. Vidite, nije lako biti žrtva. Za to treba imati uslove. Ne možete izaći sređene frizure, nalakiranih noktiju, ili ne daj Bože s botoksom i onda tvrditi da ste žrtva. Ne ide to tako. Dakle, bez minimalno modrice na oku i ne pokušavajte tražiti naše sažaljenje. Dalje, ne možete biti žrtve ako imate bilo kakvu manu ili ako ste nekad imale neki ispad. Žrtve su savršena bezgrešna bića, kao mi. Tako, ako nemate biografiju pepeljuge, nemojte nas zamarati svojim pokušajima da se pridružite ovom posebnom, Bogu milom, samo za odabrane rezervisanom, statusu žrtve. Znamo da vas je većina već odustala od pokušaja, ali ako neka od vas još uvijek razmišlja da nam se pridruži, morat će biti spremna odgovoriti na pitanje zašto se spetljala s takvom osobom koja prema svim psihološkim parametrima već nakon nekoliko sedmica poznavanja pokazuje nasilničke sklonosti. Molim vas, pogledajte malo dostupnu literaturu na tu temu, pa pripremite odgovor jer je veoma sumnjivo da sa svojih dvadesetak godina niste bile u stanju prepoznati takvo ponašanje.

Nije da vas želimo mučiti i dosipati vam sol na ranu, ali moramo to radi istine. Ne bi bilo fer prema našim herojima iz rata, prema velikim sportistima, umjetnicima i političarima da im tek tako okrenemo leđa. Budite strpljive i skupljajte dokaze. Mi ćemo ih rado sve pogledati, dijeliti na društvenim mrežama i analizirati do besvijesti. Ne brinite, nećemo dozvoliti da išta promakne. Do tada, molit ćemo se Bogu za vas, klečat ćemo na trgovima i moliti za vašu čednost, organizovat ćemo tribine i predavanja kako trebate biti pokorne svojim muževima i kako ćete izbjeći muževu, a time i Božiju, srdžbu. Na kraju, možda vam više od naših molitvi neće ni trebati.


Zlatka M., vikler.net