Zasada jedini pravi pobjednik važnih lokalnih izbora u Mostaru je nacionalizam. To bi bilo tako bez obzira na to je li novi gradonačelnik iz reda HDZ BiH ili SDA. Sve dok je na sceni borba između našeg i njihovog kandidata, bez ikakve stvarne brige za dobrobit građana i njihovu sluđenu svakodnevnicu, stvari će ostati iste.

U nacionalističkim nadmetanjima ove vrste, uvijek nakon izbora jedni slave, a drugi se ljute. Međutim, nije kliše reći da ovdje nema istinskih pobjednika. Bez radikalne promjene diskursa, Mostar i šira sredina bit će i dalje tek poligon za prepucavanje, prije svega za dvije najveće etnonacionalne stranke i dva dominantna nacionalizma u Federaciji BiH.

Ipak, par činjenica u vezi ovih lokalnih izbora daje određenu nadu. Naravno, pod uvjetom da postanu prihvaćene kao takve i dugoročno relevantne u cijeloj BiH, što bi bilo iznimno ohrabrujuće.

Naša stranka već neko vrijeme trpi veliki pritisak od strane SDA i njenih patriotskihprivjesaka, s namjerom da ih se natjera da podrže kandidata SDA. Možda taj pritisak i donese neku kratkoročnu štetu za NS, ali odluka da ne podrže kandidate HDZ-a i SDA jedina je logična i dosljedna odluka za socijalno-liberalnu stranku koja ne želi surađivati s nacionalistima. Da su glasali za kandidata SDA, zauvijek bi bili obilježeni kao bošnjačka stranka i ostali tek inteligentnija verzija Željka Komšića i DF-a.

Bilo bi poželjno da ovaj potez Naše stranke prepoznaju glasači širom BiH, da se NS počne gledati kao istinsku alternativu etnonacionalnim strankama (usprkos nedavnim zbunjujućim gestama) i da ojačaju svoje prisustvo širom zemlje. Ohrabrujuće je i to da je Predrag Kojović večeras reagirao kao pravi lider, ustavši u obranu dvije prominentne članice stranke i gradske vijećnice u Mostaru, koje su izložene sramotnim napadima.

Još jedna naizgled dobra vijest (kao i uvijek, vrijeme će pokazati) jesu reakcije dva kandidata za gradonačelnika. Nakon konačne odluke, i gospodin Kordić i gospodin Guzin reagirali su pozitivno, s odmjerenim izjavama koje nisu dolijevale vatru na ionako lošu atmosferu. Ako se tako nastavi, bez obzira što je riječ o kandidatima nacionalnih stranaka u izrazito podijeljenoj sredini poput Mostara, to bi mogao biti važan simbolički korak naprijed. Pravi test uslijedit će prvom prilikom kada pobijedi kandidat Bošnjak.

Nacionalizam i dalje suvereno vlada, pogotovo kad se radi o izborima u sredinama poput Mostara, ali čini se da ipak nije sve izgubljeno. Pod uvjetom da dobri potezi i pouke ovih izbora zažive u cijeloj BiH.

Digitalna demokracija