Getty Images

1

U ovaj pandemijski nevakat otvoreni su vam mnogi komunikacijski kanali da se kreativno ispoljite. Pa tako svaki digitalizirani pojedinac ima mogućnost da osmisli neki svoj karantin blues, prebaci ga na društvene mreže ili svoj Youtube kanal i učini viralnim. Mada ne mora nužno biti karantin blues, može biti i karantin raspašoj, ovisi jeste li osoba tankoćutne duše ili divljeg temperamenta.

Ako ste tinejdžer ili tinejdžerka željni dokazivanja, slobodno se odvažite. Nemojte da vas pokoleba to što su masovna popularnost i estetičnost u trajnom sukobu. Nemojte ni da vas pokoleba ako vam ambicija i talenat nisu nužno usklađeni. Popularnost je IN. Nema veze i ako se prvi put javno izblamirate. Mladi ste, vaše vrijeme tek dolazi, znate već kako kažu. Tu vrstu ohrabrenja možete pronaći i kod Kemala Malovčića: Tek, tek ti je 16 godina, tek, tek

Nema veze ni ako ste malo vremešniji. Nikad nije kasno za onih 15 minuta slave, frazu koju je globalno proslavio jedan Amerikanac karpatsko-rusinskih korijena, isti onaj lik što je pop-artistički oplemenio Merlinku, Jaggera, konzerve supe. I koji je svojim eksperimentalnim filmskim uradcima začeo fenomen poznat kao Golden age of porn. No dobro, zaustavimo se na vrijeme da ovaj tekst ne bi skrenuo u mračne tunele sladostrašća. Ne dozvolimo kulturi promiskuiteta da nagrdi njegovu čednost. Ostavimo po strani glagolski oblik jebati i njegove lascivne izvedenice. Pričajmo o popularnosti.


2

Dođu tako vremena kada vakcina zašuti, Covid progovori, a Bill Gates i Fikret Hodžić se obogate. Nikad bolje vrijeme za postati popularan. Ako vam je već suviše konvencionalno da postanete pjevačka zvijezda ili influenser spisateljsko-aktivističkog podtipa, a vi tada posegnite za novim izazovima. Postanite epidemiolog, stručnjak za geopolitiku ili maher za tehnologiju. Eno izvjesna Erna iz Zenice je sve to spojila u jedno. Objasnila je u desetak video minuta sve što želite znati o pandemiji, 5G mreži, vakcinama, Bill Gatesu, geopolitičkom trenutku i postala viralna senzacija. Semir Osmanagić i Ivan Pernar na aparatima, da ne kažemo na respiratorima. Vidite kako malo treba za onih 15 minuta slave. Posve je izvjesno da će to biti instant slava nakon koje će vas prekriti plava trava zaborava. Ali ne dajte se smesti, to je vaš trenutak na vremenskoj vrpci, zgrabite ga. Samo odvažno & bahato.

Nemojte ni da vas obeshrabre manjak komepetencije i elementarnog znanja. Frazetine tipa znam da ništa ne znam ili mislim dakle jesam tek su filozofske krhotine i ostaci sokratovsko-kartezijanske misaone tradicije. Pustite te spoznajne i prosvjetiteljske ublehe, othrvajte se virusu skromnosti i infekciji samozatajnosti. Ukoliko vas nekim suludim slučajem napadnu, zauzdajte ih vakcinom neuke bahatosti. Zatim podijelite vaše teškom mukom stečeno desetominutno znanje sa balkanskim plebsom, tim kolektivnim misaonim subjektom uvijek otvorenim za kritičko promišljanje i nove spoznaje. Plebs voli slušati intirgantne pripovijesti o zakulisnim radnjama bjelosvjetskih moćnika. Sjetite se kako ih je Erna iz Zenice sve p(r)ovalila. Budite kao Erna


3

Ali šta je svijet bez lakih nota. Kako živjeti karantin bez prožimajuće sile dobrog zvuka. Online koncerti već su uobičajen dio izolacijske stvarnosti. Youtube i društvene mreže postali su virtualne pozornice. Hedbengeri mlate tintarama u osami svoga izolatorija, oni tankoćutniji padaju u sevdah gledajući na virtualnom stejdžu svog omiljenog izvođača. Oglašavaju se poznati i manje poznati autori, Snoop Dogg, Rolling Stones, Pink Floyd, Lepa Brena, Nađa iz Užica… Prave se i neki karantinski dueti. Popularnost je izmještena u online prostor.

Ali nešto tu nedostaje, razmišljate u intermecu. Ova karantenizacija svekolikog života kao da zaziva toliko željeni duet Mitra Mirića i Mate Bulića. Da se povežu video linkom i zajedno otpjevaju Ne može nam niko ništa ili Šuti Đurđa, jebem ti minutu. Duet koji bi momentalno ujedinio južnu Srbiju i Dalmaciju, Šumadiju i Hercegovinu, Slavoniju i Vojvodinu. Šteta da ova dva evergirna ne dobiju svoju karantensku unplugged verziju. Šteta ne iskoristiti integrativni potencijal tog virtualnog turbo hepeninga.

Napomena: ovo nije poziv za novo prekrajanje granica na Balkanu.


Neven Šimić, Digitalna demokracija