Ako i dalje mislite da protesti ispred zgrade OHR-a u Sarajevu nisu u službi SDA, da su to multietnički prosvjedi građana iz cijele BiH, onda ste ili dobro naivni, ili neosvješteni nacionalist, ili pak vrlo niske političke i elementarne inteligencije.

Današnje populističko sluđivanje bošnjačke javnosti i zastrašivanje ostalih ne može donijeti ništa dobroga, ni kratkoročno ni dugoročno. Ono pokazuje paranoju izazvanu ratnom tragedijom, kao i mržnju koju, nažalost uspješno, šire nacionalistički mediji, na sve tri strane. Ovo “dešavanje naroda” ponižava Sarajevo i urušava mogućnost da ono zaista, u praksi, postane glavni grad Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. To je tužno samo po sebi. Jedino što je sigurno jeste da je ovaj protest već proizveo i da će i dalje proizvoditi još više nacionalizma, mržnje i podjela širom BiH, baš po etnonacionalnoj osnovi. Prosvjednici, znajući to ili ne, nisu mogli u izbornoj godini uraditi bolji posao prije svega za SDA, a potom posljedično i za HDZ BiH i SNSD.

Opozicija u Federaciji BiH pokazala je svoje pravo lice. Neki od njih bili su tu zbog glasova. Neki su došli na skup, pa kad su napokon uvidjeli o čemu se radi, brzo se povukli. Strašno je da opoziciju, simbolički i figurativno, predstavljaju sramotne pseudolijeve i eklatantno nacionalističke pojave poput Denisa Bećirovića, ali i politički šarlatani poput Peđe Kojovića.

Dok se ne dogode suštinske, tektonske promjene, ovakva opozicija apsolutno zaslužuje da je gaze SDA, Komšić i njihovi koalicijski drugari iz HDZ-a i SNSD-a. Čak i kada bi nekim čudom pobijedili nacionaliste na entitetskoj i državnoj razini, koja je zapravo suštinska razlika između ljudi poput Izetbegovića i Komšića s jedne, te Bećirovića i Kojovića s druge strane?

Jedino što je relevantno i korisno od opozicije u Federaciji BiH je u Kantonu Sarajevo na čelu s Edinom Fortom, te u Tuzli na čelu s Jasminom Imamovićem. Ostatak opozicije je populistička lakrdija, bolje ili lošije prikriveni nacionalizam i jeziva provincijska kaljuža koja izaziva sram i prezir.

George Orwell napisao je da narod koji bira korumpirane političare, varalice, lopove i izdajice nije žrtva nego saučesnik. Nakon svih ovih godina, to je sada istina i u Bosni i Hercegovini. Bolja budućnost je moguća i građani ove zemlje je zaslužuju. Ali, s ovakvom pameću na svim stranama, u dogledno vrijeme i do nekih velikih promjena to je nemoguće.


Digitalna demokracija