Govor Svena Alkalaja, ambasadora Bosne i Hercegovine pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, napisan je u kabinetu Alkalajevog pretpostavljenog, člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, prvenstveno za unutrašnju upotrebu. Taj govor napisan je i izgovoren takvim isključivo da bi oduševio onaj dio izbezumljenog i od svake racionalnosti i zdravog pogleda na svijet davno operiranog dijela bosanskohercegovačkog stanovništva, koji bez obzira na posljedice ne prestaje ustrajavati u podršci sračunatim političkim manipulatorima koji se tom izbezumljenom i od svake racionalnosti operiranom dijelu bh. stanovništva predstavljaju kao mesije i spasitelji.

Dok je Alkalaj po nalogu Komšićeva kruga udarao na Zapad, Ameriku, OHR, uz sijaset dobro upakovanih laži i poluistina, teških riječi i uz zgodnu manipulaciju Alkalajevom etničkom pripadnošću (taj državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske prvo se za potrebe posla izjasnio kao Hrvat, da bi se sada pred UN-om za potrebe manipulacije predstavljao kao Jevrej kojeg ugrožavaju Hrvati), izbezumljeni i od svake racionalnosti operirani dio bh. stanovništva oduševljeno je klicao i njemu i njegovim nalogodavcima jer su se „nagovorili“ Evropi i Americi. S druge strane, racionalniji dio javnosti i stanovništva osudio je Alkalajev nastup kao nešto što će nanijeti štetu Bosni i Hercegovini i njezinom položaju u bliskoj i daljnjoj budućnosti.

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini reagirao je na Alkalajev nastup izjavom da je „vrijeme za sračunato političko manipuliranje, što smo, nažalost, vidjeli i tokom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, završeno“. Iz Ambasade SAD-a rekli su: „Odluka stalnog predstavnika BiH pri UN da svoje vrijeme tokom jučerašnje debate Vijeća sigurnosti UN o BiH iskoristi za propagiranje neistina o visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici ne ide u korist Bosne i Hercegovine. Razočaravajuće je da je dao prednost uskim političkim interesima umjesto državnim interesima svoje zemlje, nešto što je nažalost već predugo norma u BiH.“

Kao što Alkalajev govor – koji se vjerojatno u bitnim međunarodnim krugovima već danas zaboravio – neće ni za jedan milimetar doprinijeti izgradnji države po mjeri bošnjačkog radikalno-nacionalističkog kruga okupljenog iza maskote u liku Komšića – u kojoj će Hrvati i Srbi biti dozvoljeni u onoj mjeri u kojoj sliče na Željka Komšića ili Milana Dunovića (ma šta o tome mislili propagandisti koji se nadaju nagradama u vidu ambasadorskih i drugih funkcija, poput notornog Erola Avdovića), tako taj govor vjerojatno neće previše pogoršati poziciju Bosne i Hercegovine u međunarodnim relacijama. Međunarodnoj zajednici je sasvim jasno da se tu radilo o privatnom nastupu glasnogovornika jedne političko-interesne skupine koja državnu poziciju zloupotrebljava za svoje privatne, stranačke i sitnošićardžijske interese.


Franjo Šarčević, Prometej.ba