Koordinisano, po naputku lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je prvi najavio „reakciju naroda“, i ostatak zvaničnika SDA danima ponavlja slične izjave o reakciji naroda, haosu koji slijedi, nemirima i opasnim avanturama Trojke, kako je to definisao Šefik Džaferović.

Bez uvijanja, ono što funkcioneri SDA spominju je najava državnog udara, tačnije, prijetnja državnim udarom samo zbog činjenice da ne obnašaju vlast.

U ovom trenutku zazivanje pravne anarhije i nemira može odgovarati samo ruskim interesima u Bosni i Hercegovini, a neskrivena je tajna da Putin upravlja Bakirom Izetbegovićem preko Tajipa Erdogana. Interesi Turske i Rusije na Balkanu su dosta slični.

Prijetnje koje imamo priliku čuti u izjavama vrha SDA i jesu manir diktatorskih režima koji ne mogu zamisliti svoj pad s vlasti, a koji bi otvorio brojne afere i kriminal koji su počinili kadrovi SDA. Stoga, sva trenutna dešavanja u društvu, stavljanje meta na čelo i otvoreni pozivi na nemire, a koji bi u ovim osjetljivim vremenima doveli i do rata, nužno postavljaju pitanje zbog čega institucije gonjenja u BiH šute na ovaj napad na ustavnopravni poredak. Očito je da u Bosni i Hercegovini Dodik nije jedini funkcioner kojem se tolerira napad na poredak, jer i SDA ima svoju viziju po kojoj je važnije da oni budu dio vlasti, nego da opstane država.

Očekivati je nove napade iz obavještajne kuhinje SDA, od plaćenih sindikalista pa do daleko gorih ishoda, kakvih nije nedostajalo od rata pa nadalje, svaki put kada je bio ugrožen projekat duboke države pod pokroviteljstvom Stranke demokratske akcije.


Suad Beganović, Prometej.ba