Ponedjeljak 22.2. Nekoć izbjeglice, danas najžešći neprijatelji izbjeglica

Deutsche Welle donosi reportažu o njemačkim građanima podrijetlom iz zemalja bivše Jugoslavije, koji se, iako nekoć i sami izbjeglice ili ekonomski migranti iz 1990ih godina, protjerani zbog divljanja populističkih desno-radikalnih stranaka, danas uključuju upravo u populističke desničarske stranke koje nastupaju protiv izbjeglica i ekonomskih migranata. Među njima je 28-godišnji Darko Tolić, bh. Hrvat iz Stuttgarta, nekoć petogodišnjak izbjeglica iz okolice Doboja, a danas osnivač njemačkog ogranka „Autohtone Hrvatske stranke prava“ koji njemačkim medijima izjavljuje kako želi spriječiti „izumiranje europskih naroda i razmnožavanje neeuropskih naroda“. Među njima je i Safet Babić, šef NPD-a u Trieru, notorni neonacist bosanskohercegovačkog podrijetla koji širi anti-izbjegličku propagandu parolama poput „Buntes Trier, nicht mit mir“ („Šareni Trier, bez mene“). Među njima je i Dubravko Mandić, pravnik iz Freiburga, uzdanica populističkog AFD-a čija se šefica Frauke Petry zalaže za pucanje u izbjeglice na granicama Njemačke. Čovjek bi pomislio da će ovi ljudi nešto naučiti iz vlastitog izbjegličkog iskustva, da će nešto naučiti iz iskustva koje su im priredile desničarske stranke. Umjesto toga, odlučili su oplemeniti desničarsku scenu Zapada iskustvima balkanskih populizama i nacionalizama.

Drugačija priča dolazi od dvojice aktivista i novinara iz Srbije i Hrvatske, Zagrepčanina Dalibora Piskreca i Srđana Papića Đurića iz Zrenjanina, koji su prehodali 740 km dug put od Srbije do Poljske, kako bi ukazali na probleme s kojima se suočavaju izbjeglice na svom pješačenju prema Europi. Njihovo putovanje je počelo u Zrenjaninu, a završilo u Auschwitzu, logoru-opomeni Europi, opomeni koja u novoj eri zidova, ograda i bodljikavih žica izgleda sve više blijedi.

Utorak 23.2. Maškare zbog kojih bismo trebali strahovati za budućnost

Za ovogodišnje maškare jedan razred osnovnoškolske djece u Busovači maskirao se u postrojbu HVO-a i paradirao gradom s plastičnim pištoljima i puškama. Nekoliko dana prije toga nekoliko djece u Bihaću je s gradonačelnikom Galijaševićem napravilo „militar-poletarac selfi“ (D. Bursać), a prošle godine su maturanti u Bosanskoj Gradišci maturu proslavili u četničkim uniformama. Umjesto da se djeca groze tih odora koje simboliziraju njihovu upropaštenu budućnost, oni ih slave kroz maškare. A učitelji, jesu li ih opomenuli? Ma jok: eno ih, slikaju se s njima i prave selfije. Jedino da su kojim slučajem školarci obukli pionirske odore poput učenika pakračke srednje škole u Hrvatskoj, onda bi bili kritizirani i morali bi se javno ispričati. Uzalud onda svi ti silni međureligijski projekti, skupovi i radionice o toleranciji, pomirenju i nenasilju.

Kad smo već kod maškara, čovjek koji je u prošlosti trčkarao s korpicom punom umobolnih knjiga jednog od najnotornijih nacionalista Balkana na skupovima ovih dana u Londonu zabrinuto priča o problemu rastućih nacionalizama na Balkanu.

Srijeda 24.2. „Živi zid“ građana Mostara obranio Katu Šarić

Zamislite kakva je politička situacija u Hrvatskoj u kojoj Ivan Sinčić, čelnik Živog zida, izgleda kao najdosljednija i najpouzdanija politička moralna vertikala u državi. Sinčić oštro kritizira ponašanje ostalih političara i osvaja sve više popularnosti s akcijama sprečavanja deložacija (zbog kojih je završavao i u pritvoru), a ovih dana izjavljuje: da mu je čast biti „demagog, populist, majmun i konj. Poštenije je i časnije nego izdajica, prevarant i kriminalac“.

Istovremeno, jedna dobra vijest vezana uz spriječenu deložaciju. Pisali smo već u jednom od prethodnih retrovizora o slučaju Kate Šarić iz Mostara i njezino dvoje djece, kojima je Općinski sud u Mostaru naložio iseljenje iz stana, a onda se djelatnica istog tog suda dočepala stana za nerealno malu vrijednost na dražbi. Naime, nakon pritiska javnosti, NVO aktivista i medija, donesena je odluka o privremenoj mjeri kojom se usvaja žalba Kate Šarić i kojom ona ostaje u svom stanu.

Četvrtak 25.2. Svijet bh. diplomata: tko nas to sve predstavlja u svijetu

Članak na source.ba o bh. konzulima i ambasadorima u svijetu. Prema podacima iz 2014, BiH je za godinu dana na svoju diplomatsko-konzularnu mrežu u svijetu potrošila skoro 35 milijuna KM. Trećina iznosa potrošena je na plaće uhljebljenih stranačkih kadrova u toj mreži, koje su njihovi čelnici nagradili zbog zasluga u raznim mutnim poslovima. Pa da vidimo o kakvim se to kadrovima radi. Čini se da je iskustvo iz peradarske industrije iz nekih razloga na cijeni u svijetu diplomacije pa tako dvojica predstavnika BiH u inozemstvu dolaze iz peradarske industrije. Pored toga, slučaj sadašnjeg ambasadora BiH u Austriji pokazuje i kako nije potrebno imati čak ni validno državljanstvo BiH kako bi se postalo ambasadorom ove zemlje. Isti je zato u trenutku kad je stupio u diplomatske vode bio pod optužnicom za financijske malverzacije (nepovoljne poslovne ugovore s čovjekom koji ga je postavio na mjesto ambasadora) u Hrvatskoj. Neki su naši predstavnici u inozemstvu u svijet diplomacije stigli iz kamenoloma, a drugi imaju dugogodišnje iskustvo širenja mržnje po internetskim portalima. Idealan bh. konzul iz ove zadnje kategorije mogao bi biti, recimo, Fatmir Alispahić, koji bi za svoje dugogodišnje širenje mržnje na nekoliko bh. medija trebao biti nagrađen barem tako što će postati prvi konzul BiH u Islamskoj Državi.

Petak 26.2. Lov na vješ(ti)ce

Nova medijska zvijezda desnice u Hrvatskoj, potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, ovih dana dosta vazi o pripremanju novog zakona o lustraciji. Pritom, naravno govori samo o zločinima komunizma. Jer, nijedan drugi režim u Hrvatskoj osim onog komunističkog nije ništa zgriješio da bi se morao lustrirati. Kaže i kako ovaj novi zakon neće biti lov na vještice, a onda nastavlja, sasvim proturječno: „Kao što Izrael i danas lovi naciste u poodmakloj dobi, ne vidim razloga zašto ne bismo i mi lovili zločince iz komunističkog režima.“ Kad se već ugleda na Izrael, mogli bi i oni kojeg nacista uloviti. Nadolazi ih prava bUjica u zadnje vrijeme.

Kad smo već kod lova na vještice, dvogodišnji nigerijski dječak nedavno je napušten i protjeran iz sela nakon što ga je stanovništvo optužilo da je vještac. Pa šta je moglo uraditi dvogodišnje dijete da bi dobilo etiketu vješca?! Bacalo klikere na sumnjiv način? U Egiptu su još žešći. Trogodišnji dječak pred tamošnjim vojnim sudom osuđen na doživotnu robiju zbog navodnog sudjelovanja na prosvjedu u kojem su ubijena trojica policajaca. A u siječnju 2014, kad se dogodio prosvjed, maleni je Ahmed imao tek 16 mjeseci!

S druge strane Mediterana, u Turskoj, čovjek policiji prijavio ženu jer je uvrijedila turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Snimio ženu kako vrijeđa Erdogana i zaprijetio joj da će snimku predati policiju ako to ne prestane. Žena se nije dala pa je on odnio snimku u policiju, a ona podnijela zahtjev za razvod. U Turskoj se sve češće događaju sudski progoni osoba zbog vrijeđanja političara pa čak i zatvorske kazne. Na meti se zbog vrijeđanja Erdogana nedavno našao i slavni nogometaš Hakan Sukur. Ajde, u nas barem nema toga. Jer da ima, dosad bi zbog vrijeđanja političara otprilike 3,5 milijuna Bosanaca i Hercegovaca bilo u zatvoru.

Subota 27.2. Kriminalistov kriminal

Zamislite čovjeka koji je diplomirani kriminalist, a istovremeno se tereti za kriminalno djelo plagiranja vlastitog diplomskog rada kojim je stekao zvanje diplomiranog kriminalista. Znači, podsjeća na slučaj iz našeg dijela svijeta, kad je otkriveno kako je namješten konkurs u jednoj ovdašnjoj agenciji za borbu protiv korupcije. Ali, to nije sve. Isti čovjek je predložen za kandidata za ministra branitelja od strane trenutno vodeće stranke vodeće koalicije u državi. I sad, druga najveća stranka iz te koalicije smatra kako bi taj čovjek prvo trebao biti proglašen nevinim, a tek onda postati ministar, i ova prva stranka im daje ultimatum – ili naš kandidat postaje ministar ili idu novi izbori. Ni to nije sve. Ovaj kandidat za ministra naslijedio je prethodnika koji je bio u pritvoru zbog nasilja i koji se prijavio da živi u šupi kako bi izbjegao porez i ostvario veći prihod, i koji je jedva nekako smijenjen. Nije ni to sve. Grupa prosvjednika branitelja, koja uskoro slavi jubilarnih 500 dana smaranja javnosti, kaže da im ovaj novi kandidat za ministra, pod velikom sumnjom da je plagirao svoj diplomski rad, savršeno odgovara. A nije im odgovarao ministar koji je bio branitelj na najtežem bojištu u ratu i koji iza sebe ima par preživljenih ratnih logora. Da vam kažem: ne morate ništa zamišljati, sve su ovo friška događanja s političke scene u Hrvatskoj.

Nedjelja 28.2. Islamska zajednica stala na rep vehabijama

Ovih dana istječe rok koji je Islamska zajednica dala paradžematima diljem BiH - odmetnutim muslimanskim zajednicama koje od 1990-ih djeluju u suprotnosti prema sustavu Islamske zajednice BiH - da se pogase i vrate u okrilje legalnih džemata Islamske zajednice. Velika je ovo stvar za cijelo bh. društvo. Za razliku od prethodne garniture vodstva Islamske zajednice na čelu s Mustafom Cerićem, koji je prešutno, ponekad čak i verbalno implicitno odobravao djelovanje vehabija i utjecaj vjerskih krugova iz Saudijske Arabije u BiH, novi reis Islamske zajednice Husein Kavazović i njegovi najbliži suradnici izlaze u javnost s eksplicitnim kritičkim i beskompromisnim očitovanjem o problemu paradžemata, tražeći zatvaranje objekata u kojima se nelegalno obavljaju vjerski obredi i ocjenjujući paradžemate kao rasadišta ekstremizma i radikalizacije, iz kojih se organizirano odlazi na ratišta na Bliskom Istoku. Pritisnuti, predstavnici paradžemata koji su sve do sada širili mržnju i pretpostavke da čitave obitelji iz BiH odlaze ratovati za ISIL, sada govore o nužnosti dijaloga i pregovora, ali Islamska zajednica nema nikakvu namjeru pregovarati s njima. Fatmir Alispahić staje u obranu paradžemata i čak optužuje Islamsku zajednicu BiH, pazite, za poticanje međubošnjačkog sukoba. Izvjesni Amir Selimović, pripadnik ISIL-a rodom iz Živinica ide par koraka dalje i izjavljuje sve najgore o reisu Kavazoviću, zaključujući: „Molim Allaha da njega i njegove sljedbenike Šiije zakoljem nasred Baščaršije.“ Kavazović i njegovi suradnici rade veliku i hrabru stvar za BiH što se ozbiljno hvataju u koštac s ovim mračnjacima i želimo im puno sreće u njihovim naporima.

Prometej.ba/M.O.