Jučer se Bosna i Hercegovina pridružila dugoj listi zemalja „trećeg svijeta“ u kojima se zastupnici fizički obračunavaju na sjednicama. Burno je bilo na sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona. Zastupnica Daliborka Milović iz Liberalne stranke gađala je flašicom za vodu (i ostalim dostupnim predmetima) predsjedavajuću skupštine Editu Velić iz Demokratske fronte.

Uz gađanje, slijedio je i verbalni obračun uz standardan mahalaški rječnik obje zastupnice. Moglo se čuti „halo bona“, „ko si ti ovdje bona“, „ko si ti da mi govoriš“, „vidjet ćeš ti bogami“.

Gađanje flašicom i fizičko naguravanje zastupnika svakako su za osudu. Međutim, za jednaku osudu je ono što se dogodilo poslije incidenta.

Naime, Edita Velić je odlučila gađanje flašicom jako dobro iskoristiti. A kako nešto dobro iskoristiti u Bosni i Hercegovini? Pa zna se, govorom mržnje i nacionalizmom.

USLegal ovako definira govor mržnje:

„Govor mržnje je komunikacija koja nema drugog značenja osim izražavanja mržnje prema nekoj grupi, posebno u okolnostima u kojima će ta komunikacija vjerojatno dovesti do nasilja.“

Da ponovimo: posebno u okolnostima u kojima će ta komunikacija vjerojatno dovesti do nasilja

Evo kako je to uradila Edita Velić:

Edita Velić

Daliborka Milović, zastupnica u Skupštini BPK Goražde I delegatkinja u DN PFBiH, kad preskoči terapiju, gađa Predsjedavajuću Skupštine flašom vode na sjednici. Da su kakvi drugi uslovi, gađala bi me valjda granatom. #undercontrolofmilitantislam

Da, da, na svojoj službenoj stranici Edita Velić napisala je: „Da su kakvi drugi uslovi, gađala bi me valjda granatom”. To da Edita Velić jako dobro zna šta radi, svjedoči i njen sljedeći post na istoj stranici, gdje dodatno produbljuje ideju kako je Daliborka Milović agresor, genocidaš i neprijatelj, samo zato što je Srpkinja. Tako Edita Velić piše:

Edita Velić

Jučer sam osjetila brutalne, sistematske i namjerne izljeve mržnje i frustracija. Nažalost, sve vas je to uznemirilo jednako kao i mene. Hvala Vam za sve poruke podrške koje mi, nakon svega što je bilo, puno znače.
Prva zabilježena sjećanja na život su mi: detonacije, snajper, dim, prašina, plač, sirena; u 27. godini života i pored truda koji ulažem u obavljanju ovog posla posljednjih 5 godina, gađanje flašama čovjeku padne jednako teško kao trauma iz djetinjstva. Moj jedini zaključak je da onaj ko uvodi red ima mnoge oponente, jer red ne vole oni koji su navikli loviti u mutnoj vodi. Nasilje nije rješenje!
Poštovani/e sugrađani/ke, nadam se da ste svjesni koliko je bitno što kantonalnu vlast čini sadašnja koalicija, šta god mislili o tome.

Gađanje flašicom još jednom Edita Velić povezala je s ratom, snajperima, granatama, detonacijama... Da li bi se pisalo o ratu da je flašicu bacala neka Hanifa? Sigurno da ne bi. Daliborka Milović za Editu Velić nije kriva jer je bacala flašicu i jer je pojedinka koja je ispoljila agresivno ponašanje, nego je kriva što je Srpkinja. Kriva je za rat, granate, sirene, snajpere. Za flašicu manje-više. Predsjedavajuća skupštine Edita Velić iz Demokratske fronte namjerno i smišljeno je drugu zastupnicu izvrijeđala na nacionalnoj osnovi, prikazala je kao nacionalnog neprijatelja, a čitav jedan narod kao nepoželjan. I jako je dobro znala šta radi.

Naravno da je njeno pisanje dovelo do poziva na nasilje. I naravno da Edita Velić nije takve komentare izbrisala sa svoje stranice. Prvo smo na Youtube kanalu Televizije Goražde mogli pročitati sljedeće: (Četnikuša! Ne mogu vjerovat da su Goraždaci dali ovoj vlahinji mjesto u skupštini. Podrška našoj bošnjačkoj sestri Editi!) (Udri te VLAHE da znaju gdje su nije ovo VLAHENLAND -RS.)

Na stranici Edite Velić jednak je rječnik pun mržnje, uvreda, nacionalizma i poziva na nasilje, bez ikakvih brisanja komentara. Jer zašto bi Edita Velić iz Demokratske fronte brisala takve komentare kad ih je smišljeno izazvala. Evo šta pišu njeni fanovi:

Osim uvreda, ubrzo su stigli i prvi pozivi na nasilje i progon.

I tako Daliborka Milović koja gađa flašicom više nije pojedinka i građanka Daliborka Milović koja gađa flašicom. Za Editu Velić iz Demokratske fronte i njene obožavatelje, Daliborka Milović koja gađa flašicom postala je Srpkinja koja bi bacala granate, četnikuša, agresor, neprijatelj, snajperist, ubica djece, neprijatelj kome nije mjesto u Goraždu i kojeg treba protjerati.

I to nije slučajno tako napravljeno. Iz Edite Velić isplivao je njen primitivni nacionalizam praćen govorom mržnje koji su mase, naravno, odlično prihvatile. Edita Velić, „naša bošnjačka sestra“, osigurala je sebi još koji glas na nekim sljedećim izborima. Jer ona nije više 27-godišnja predsjedavajuća skupštine Edita Velić iz Demokratske fronte već „naša bošnjačka sestra“ koja se bori protiv „četnikuše, vlaha, Srba i agresora“.

Daliborka Milović možda i bude kažnjena za gađanje flašicom i treba biti kažnjena. Edita Velić sigurno neće biti kažnjena za „govor... izražavanja mržnje prema nekoj grupi, posebno u okolnostima u kojima će ta komunikacija vjerojatno dovesti do nasilja.“. Naprotiv, bit će nagrađena jer je govor mržnje sastavni dio naših života i BH politike. Gađanje flašicom postalo je „agresorska granata“. E upravo taj odmak od realnosti nas je i upropastio.

Dino Šakanović, Prometej.ba