Prije nekoliko dana se u medijima pojavila vijest da je Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (Sedef) zakupila prostor JU „Studentski centar“ na Vracama, čime su te prostorije preuzete od Bosna Sema, obrazovne institucije koja ih je koristila proteklih dvadeset godina. Sedef, fondacija za razvoj obazovanja, u svom sastavu posjeduje IUS, odnosno Internacionalni Univerzitet Sarajevo. Osim toga, Sedef stoji i iza osnovne škole Isa-beg Ishaković. Također, Sedef djeluje u oblastima predškolskog obrazovanja. U prostorijama koje su zakupili će sada moći djelovati u i oblasti srednjeg obrazovanja čime je plan pokrivanja cjelokupnog obrazovanja ispunjen. Navedena fondacija djeluje od 2001. godine.

Najavljeno je da će se sa projektom srednjeg obrazovanja krenuti naredne godine. Manje je poznata stvar da je ove godine navodno trebala krenuti s radom Savremena gimnazija pod pokroviteljstvom organizacije LINK, a koja je akreditovana od strane Cambrigde Univerziteta. Istu akreditaciju posjeduje i Sedef. Međutim, godina nije otpočela jer im papirologija nije sređena (iako su predali papire godinu ranije) što otvara pitanje kako se jednoj organizaciji papiri sređuju brže dok druga kaska, iako ima otvorene škole u više država, dakle, iskustvo i poznavanje posla nije upitno.

Nakon što se iz prostorija Studenskog centra počistila Bosna Sema, postavlja se očigledno pitanje. Ko sada čisti guleniste? Doduše, pokušala se spasiti Bosna Sema idejom da nekretnine pokloni Islamskoj zajednici. Islamska zajednica je imala dva mišljenja. Jedan dan poslije akšam namaza je htjela preuzeti imovinu da bi sljedeći dan, poslije sabaha, a sabah je uvijek pametniji od akšama, imala drugo mišljenje, kako i priliči jednoj takvoj ozbiljnoj instituciji, te odlučila da neće imovinu. Tako se u priču oko Bosna Seme dosad uplela politika, religija Islamske zajednice (dakle, niti slučajno islam), Sedef, Skupština Kantona Sarajevo, Ivo Komšić, unesrećeni Salmir Kaplan, mediji itd. Džematski petljanac će povodom svega i po nalogu promptno reagovati te tjerati vještice, gulenove sihirbaze, potom će oduzimati zahvalnice i plakete, precizno će stavljati križove na djecu koja su išla u tu školu a sve će se završiti primopredajom prostorija. Vidljivo je stoga da je Erdogan žestoko naredio čistku a džematska logika je krenula u savijanje vremena i prostora da se usliše dove sultana pa je tako, ovo će biti iznenađujuće, turska fondacija Sedef dobila koncesiju nad prostorijama koje su do jučer bile, pazite sad dobro, pod upravljanjem turske fondacije Hizmet. Precizno rečeno, to je organizacija, i nije turska nego paraturska organizacija. Erdogan je mislio i na tu zbrku oko tačne definicije Hizmeta, te se tako pojavio ozloglašeni FETO. Bošnjačku djecu je godinama obučavala teroristička organizacija a da se niko nije ni počešao.

Da bi se ta nepravda ispravila zgradu će dobiti neko drugi, bolje dijete će dobiti poklon, a kao i svako zahvalno dijete ono će kazati hvala. Tako će i Hasan Topaloğlu, predsjednik Sedef fondacije izjaviti da je njihov cilj prikazati Tursku u najboljem svjetlu. Posve je logično po džematskoj logici savitljivog razumijevanja obrazovnih ciljeva da cilj obrazovne fondacije u BiH bude da hvali Tursku, a usput da predaje i polinome.


Hronologija jednog beščašća

Bosna Sema je stigla u BiH 1998. godine, netom poslije rata da opismeni Bošnjake. Došla je uz amin SDA, tadašnjih vjerskih poglavara, gomile kulturnjaka i intelektualaca. Bilo im je godinama omogućeno da dolaze u osnovne škole i promoviraju svoje koledže. U srednjim školama su mogli promovirati fakultet. Boljim učenicima su obećavane stipendije. Sve je išlo kao po loju, Bošnjaci su bili pažljivo uzorkovani, internat je dorađivao ostalo. Putovali su malo po Turskoj, kupovali sladolede pred Kapali čaršijom, zvali su se Salmir Kaplan, poslije su se vratili u BiH, pravo u SDA gdje je i zamišljeno da se vrate nakon poduke.

Međutim, ove godine nakon toliko godina uspješnog rada na indoktrinaciji i niti jednog terorističkog napada, Erdogan od Turske se sjetio pokret/fondaciju/organizaciju Hizmet proglasiti sada još i terorističkom organizacijom. S obzirom da je na čelu pokreta Fetulah Gulen tako se teroristička organizacija zove FEtulahova Teroristička Organizacija (FETO) da bude posve jasno i pamtljivo. Čudno je nešto u toj organizaciji, djeluje 20 godina i nije si ni ime nadjenula, kako bi se očekivalo od poštenih i čestitih terorističkih organizacija, a plod 20 godina nikakvih terorističkih operacija, ali pripremanih!, propao je u jednoj noći nakon Erdoganovog javljanja na televiziji preko telefona. Već naredni dan se sve znalo, terorizam i FETO idu ruku pod ruku i moralo se u Sarajevu nešto učiniti za sprečavanje svjetskih nemira.

SDA je zaboravila na svoj dojučerašnji višegodišnji angažman i okrenula se protiv Hizmeta, dok su mediji poput Faktora i Stava izvadili krsne listove svih gulenista u Sarajevu, njihovih loža i udruženja. Gradonačelnik Ivo Komšić obletio je Sarajevo da poskida plakete zahvale profesorima iz Bosna Sema škola a maloumni ljevičari su, onanišući vlastitim moralnim uzvisinama, požurili da uvide humanističku propast svijeta i nebrigu za djecu i njihove diplome, zaboravljajući da je situacija kojoj svjedoče u potpunosti desničarski problem. SDA protiv SDA, SDA protiv Bošnjaka, Bošnjaci protiv Bošnjaka. U pitanju je od početka bila politika i otvorena turkofilna ideologija koju će sada zamijeniti nova, fleksibilnija turkofilna ideologija.

Zabavljeni žalopojkama, ljevičari su fokus usmjerili na lamentacije a propuštali su činjenicu da je SDA za interese Erdogana prodala bošnjačku djecu preko noći. A potom je došla i potvrda da se sistemski, vrlo precizno i organizovano, kao u Staljinovim čistkama, prebrajaju krvna zrnca čak i djece. Vijest je glasila: Učenici obrazovnih institucija Bosna Sema koji su ostvarili izuzetne rezultate, medalje i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz matematike i fizike prošle godine neće dobiti priznanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, najvjerovatnije jer su učenici ovih institucija. (klix.ba)

Da je neki Srbin (što se i dešava) uskratio bošnjačkoj djeci i jednu KM tada bi sarajevski mediji brujali 10 dana o genocidu. Ovako, kada SDA-HDZ vlada uskraćuje, tačnije, kada SDA izbacuje Bosna Sema iz sistema niko ne piše o tome deset dana, SDA ima pravo da čini Bošnjacima sve što sultan naredi. Nisu se naročito pobunili ni roditelji, iako tu školu pohađa na hiljade učenika koji su svi mogli biti na mjestu ovih nekoliko najboljih učenika koji nisu dobili priznanja FMON-a.


Džemat donio, džemat odnio

S obzirom da SDA nije politička stranka, nego pokret identičan onom Gulenovom, o čemu sam pisao u tekstu Politički vjernici iz mog sokaka posve je jasno da se i ovoj situaciji pristupilo kao i svim drugim. U državi koja nije država, u zemlji u kojoj bogati Bošnjaci smiju ubijati siromašne bošnjačke studentice, ne postoje institucije nego postoji posebna logika koju najbolje krasi atribut džematske logike. Zahvaljujući toj logici nisu se mogli ni pobuniti roditelji, ista logika će Bosna Semu zamijeniti drugom Bosna Semom, samo ovaj put Erdoganovom, sve do narednog puča u Turskoj kad će biti zamijenjen trećom Bosna Semom. To što će neka djeca ostati kratkih rukava je posve nebitno samoprozvanoj zaštitnici bošnjačkih interesa. Džemat će sazvati halku, halka će obećati direktorima, profesorima, hodžama, portirima da će dobiti nove poslove samo da se ovo malo smiri, dok se osabura malo. A oni koji ostanu kratkih rukava, to je takva nafaka, to je iskušenje, a gledat će se i njima pomoći ako Bog da. Tako će, uz podršku velikog broja agitatora, svaki bunt biti osujećen, što mednim jezikom, što dobrim starim upozorenjem da džemat drži sve pod kontrolom. Na kraju će tog procesa SDA izaći kao stranka koja je pomogla i preko svojih mogućnosti da svi Bošnjaci koje je dovela u čorsokak sada budu zbrinuti, mnogo manje nego bi trebali, sasvim dovoljno da ne umru, onoliko kolika im je nafaka.

Jednom je džemat donio Bosna Semu, ali ništa nije vječno, sve na ovom svijetu prolazno je, pa tako i Bosna Sema, zamijenjena je i čeka da odumre, džemat ju je odnio služeći se svim svojim vjerskim šibama da ugravira po bošnjačkim leđima podsjetnik za poslušnost. Rijetke su situacije u kojim se toliko često vade hadisi i ajeti kao zapeti revolveri poput onih kada džemat treba opravdati vlastito beščašće u koje je upao onog dana kad se spetljao sa SDA i prestao biti pravi džemat.

Tako je u džematu do jučer upozoravano na šiije, te opasne šiije, da bi potom promjenom politike, Erdoganovim približavanjem Rusiji i vlastitim problemima sa kojim će se teško izboriti, Bakir Izetbegović odletio u Iran. U narednim danima su džematski portali snizili retoriku o šiijama, to su oni dobri ljudi, evlije koje su pomagale u ratu. Već sutra, očekivati je, biće i ljepših riječi za Ruse, nove prijatelje Erdogana. Džemat će po ko zna koji put učiniti svoj salto mortale i šaputati jedno, govoriti drugo i raditi treće, počev od malog bosanskog sela do Sarajeva i institucija poput Preporoda. Takva dugogodišnja politika paradržavnog uređenja i vizije države gdje institucije služe samo kao pomoćni kotačić obila se već nebrojeno puta Bošnjacima o glavu. Jednom je ta politika saburli, pa dvadeset i jednu godinu najjača bošnjačka stranka nije uradila ništa iako su imali naklonost SAD i EU, a sada kad se unilateralni svijet raspada te politika postaje dinamična i krizna, što zahtijeva ekspertsko znanje i političku mudrost, Bakir Izetbegović još ne zna u koju školu da se upiše.

(Suad Beganović, Prometej.ba)