25. novembra 1943. godine su komunisti, u krajnje nezahvalnim uslovima, održali prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu čime je nastao i Dan državnosti BiH. Neodvojiv je tako Dan državnosti od ideja jugoslovenskih komunista koji su u maniru velikih i pravih državnika, a istovremeno kao predvodnici jedinog pokreta za oslobođenje od okupatorskih snaga, udarili temelje modernoj Bosni i Hercegovini. Bez angažmana Komunističke partije, koja je imala inteligenciju sposobnu za artikuliranje političkih ideja, zasjedanje se ne bi nikad ni desilo.

Uprkos neupitnim historijskim činjenicama nacionalizmi u svojoj beskonačnoj gluposti pokušavaju u svoj revizionistički pogled na svijet usisati sve fakte i promijeniti ih da zadovoljavaju nacionalističke aršine. Revizionizam se najčešće igra simbolima, datume je teže mijenjati i stoga se interpretacije i simboli čine najzgodnijim za isturanje u javni prostor popraćeni nacionalističkim interpretacijama. Međutim, to ne može sakriti revizionističku prirodu tih interpretacija koje često liče na grotesku.

Srpski nacionalistički narativ se tako obreo u vlastitoj gluposti jer ne želi slaviti Dan državnosti smatrajući to bošnjačkim unitarizmom koji se protivi separatističkim tendencijama političke elite RS. Međutim, istovremeno taj isti nacionalistički narativ tvrdi da su komunisti bili Srbi, te su stoga oni, kao najbrojniji, utemeljitelji BiH. Istina je pak da je dr. Vojislav Kecmanović, predsjednik ZAVNOBiH-a, bio na onoj strani koja je porazila u Drugom svjetskom ratu upravo taj isti nacionalistički i separatistički pokret. U ZAVNOBiH-u je sigurno bilo Srba, samo što ti Srbi nisu onakvim kakvim ih predstavlja današnji srpski nacionalizam. Dapače, Milorad Dodik i Vojislav Kecmanović Đedo ne dijele nikakve zajedničke vrijednosti. Đedo, prekaljeni komunista i Jugosloven najbolji je dokaz protiv politike dodikizma. Stoga je ulica Vojislava Kecmanovića Đede u Banja Luci paradoks i dokaz revizionističkih nastojanja da se simbol ZAVNOBiH-a učini simbolom srpskog nacionalizma.

S druge strane, mladomuslimanska logika esdeaovskih kreatora bošnjačkog nacionalizma je u Sarajevu ukinula ulicu Vojislava Kecmanovića Đede, simbola ZAVNOBiH-a, dok se istovremeno u FBiH slavi Dan državnosti BiH. Umjesto toga se u Sarajevu ulice i škole imenuju po Mustafi Busuladžiću, nacističkom propagandisti koji je negirao tekovine koje su u temelju ZAVNOBiH-a. Štaviše, ovaj samoizjašnjeni i ponosni Hrvat zaljubljen u NDH, bio je na onoj liniji koja nikad ne bi ni dopustila Dan državnosti.

Vrhunac gluposti i licemjerja se tada može vidjeti u činjenici da predsjednik SDA uči fatihu komunistima pred Vječnom vatrom dok njegovi puleni u kantonalnim skupštinama glasaju za imenovanje škole po nacističkom propagandisti i već godinama ukidaju imena ulica najzaslužnijih ljudi za postojanje BiH, bosanskih antifašista. A kada Predsjednik odaje poštu pred Vječnom vatrom tada i svi klerofašistički mediji, cijelu godinu uposleni na negiranju antifašističkih tekovina, moraju slaviti Dan državnosti, dan ZAVNOBiH-a što je šamar i dokaz empirijske prirode kome imaju zahvaliti za postojanje BiH a ne NDH.

Da bi se ta kontradikcija nekako kamuflirala tu su zastave s ljiljanima, zastave koje nemaju nikakve veze sa ZAVNOBiH-om i modernom državom BiH, ali služe da bi se uspostavila hiljadugodišnja postojanost BiH i sakrila činjenica da u Osmanskom carstvu BiH nije bila država, po definiciji države, u AU Monarhiji ponovo nije bila ravnopravna jedinica, što je polovina državnosti, u SHS Kraljevini nepriznata, sve do datuma 25. novembra 1943. godine i ZAVNOBiH-a kada se BiH priznaje kao ravnopravna federalna jedinica u sastavu Jugoslavije i garantuje se ravnopravnost svih naroda unutar nje sa slobodom na vjeroispovijest, udruživanje, imovinsku sigurnost itd.

Tako Dan državnosti, jači od mitova i revizionizma, krši sve te godinama građene bajke u jednom danu od 24 sata kada i najveći nacionalisti moraju stati pred zacementirano naslijeđe ZAVNOBiH-a. Sve dok bude BiH u ovim okvirima, ona će biti država uspostavljena ZAVNOBiH-om.

(Suad Beganović, Prometej.ba)