Stranka demokratske akcije u svojoj je povijesti surađivala, koalirala i dijelila interese sa mnogim „prijateljima“, počev od SDS-a a završivši sa HDZ-om BiH. SDA je tako mijenjala partnere ali je ljubav prema HDZ-u trajnija od sporadičnih razmirica i nijedna afera nije poljuljala politički krevet SDA i HDZ BiH uspostavljen na željeznoj konstrukciji pljačkaške privatizacije i etnotorovske podjele, pri čemu su Hrvati, koji nisu u teritorijalnom toru Čovićeve stranke, zaboravljeni i napušteni. Jedno vrijeme je na to upozoravao biskup Komarica, ali je stvar zaboravljena jednako kao i Hrvati Posavine i cijele RS.

SDA se nije odrekla HDZ-a ni u vrijeme kada je hrvatski narod imao kakvu takvu opoziciju u vidu drugog HDZ-a, uz pokoji glas Stranci za boljitak. Dvodecenijska saradnja obično je išla u pravcu udovoljavanja HDZ-u od strane SDA a SDA je zauzvrat mogla nesmetano držati neke resurse. HDZ je tako često dobijao važna ministarstva, poput ministarstva finansija, iako izborni rezultat nije bio niti je mogao biti na strani HDZ-a sa manje glasova. Navodno poštujući konstitutivnost SDA je nastavila prepuštati HDZ-u mjesto po mjesto dok je istovremeno HDZ neprestano tvrdio da je hrvatski narod majoriziran. Naravno, razlog tome je bio gubitak mjesta hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu koje opet nema veze sa federalnim nivoom. Iako su podijelili sve, od ratnog Mostara do kulture, jezika, televizije, HDZ BiH je kontinuirano nastavljao priču o ugroženosti, SDA je davala ustupke u korist štete vlastitog naroda dok ni hrvatski narod od svega nije imao ništa jer su novci završavali u privatnim džepovima. SDA je perpetuirala priču o ugroženosti Bošnjaka od strane Srba i krug neprestano funkcioniše uz jednu jedinu konstantu – SDA i HDZ ne mogu jedno bez drugog.

Apetiti su vremenom porasli, u tekstu Teatar Hrvatske demokratske zajednice podsjetio sam na nakanu da HDZ dobije i udio u šumama. Po ustaljenom obrascu, kada Čoviću nešto treba, a uz to se desi da HDZ Hrvatske ima interes koji nije suprotan tome, počinje priča o federalizaciji, majorizaciji, odnosno novom entitetu i Izbornom zakonu. Opet se Bakir Izetbegović pokazao kao najslabija karika i nesumnjivo najlošiji bošnjački političar u kratkoj postdejtonskoj historiji, nespreman na odgovor Čoviću. Ne čudi takvo neznanje od osobe za koju je njegov otac izjavio da nije volio čitati knjige pa mu je on (Alija Izetbegović) pravio bilješke iz Hegelovih ili Kantovih knjiga, što zvuči kao vic. S takvim neznanjem drugi političari su iskoristili priliku da se nametnu boljim partnerom sivoj eminenciji u BiH, strancima iz EU. A da je EU jako bitna i Izetbegoviću potvrdio je on sam samohvalisavom izjavom: Nije se rodio ko je narodu ugodio. Meni je bitno da imam rezultat koji priznaju Brisel i EU. Žao mi je što se ovdje to ne priznaje i ako balkanski političari koji prijete da će nekom slomiti prste to zamagljuju. Neka ostane da sam bolje radio nego što sam pričao. Ja nisam elokventan političar, ali sam efikasan. Desetine lapsusa sam napravio, ali nisam napravio teške političke greške".

Čović se uz pomoć HDZ Hrvatske nametnuo kao ključ za razrješenje ustavne krize. Tako Čović plasira dvije priče u javnost. Jedna je o reorganizaciji koja bi zahvatila cijelu BiH, odnosno, i RS. Druga je ona o preustroju Federacije BiH. Nije teško zaključiti koja je odaslana za europsko uho a koja za domaće prilike.

Međutim, dobra saradnja Dodika i Čovića u nekoliko navrata, Čovićevo izigravanje Bakira Izetbegovića, kao i žrtava iz reda hrvatskog naroda u slučaju revizije Presude MSP pokazuju da će kratkih rukava ostati, zahvaljujući permanentnoj pohlepi i vlastoljublju Stranke demokratske akcije, Bošnjaci.


Kad Bošnjaci gube, SDA dobija

Postavlja se pitanje zašto SDA konstantno popušta Čoviću koji bi bio spreman podijeliti BiH i koji bez ikakvih nazora propušta upitati za odgovornost Srbije za bošnjačke i hrvatske žrtve. Naime, naivno bi bilo vjerovati sa SDA, koja parazitira već dvije decenije bez ikakve političke vizije, u ime dobrobiti Bošnjaka će prekinuti svoje političke talove sa HDZ-om. Jednako porazima Bošnjaka redaju se i dobiti SDA u podjeli imovine. Sve dok postoji HDZ koji će uvijek biti dio vlasti u FBiH i SDA će imati savršenog partnera. HDZ će promovirati i štititi evropske vrijednost. Podrazumijevano, SDA će tada morati štiti Bošnjake od previše katoličko-evropskih vrijednosti. Formalno, obje stranke su za EU iako unutar svojih struktura nisu za sva ta pravila, funkcionalne sudove i zakone, pa jednako formalno izgledaju dobro i u očima EU. Dvije nacionalne stranke koje se ipak mogu složiti. Za to vrijeme tenderi će se lako naštimati, državna imovina raspodijeliti, fotelje izboriti za svakog pojedinog funkcionera a nacionalizam nikad nije lakše prizvati nego protiv demonskog Drugog. Ukoliko na sljedećim izborima SDA krene padati zbog sramotne uloge i prešućivanja u slučaju revizije, očekivati je težak napad Čovića prema bošnjačkom narodu. To će biti poklon i spas za SDA koja će tada morati ustati braniti Bošnjake. SDA je pokazala da će se znati odužiti nakon izbora.

Kako će Bakir Izetbegović, alergičan na knjige, pouzdan dobavljač državnih vozila svojoj supruzi i predsjednik stranke kojoj je cijeli vrh u zatvoru zaštiti Bošnjake? Zbog toga Bakir Izetbegović mora nekako omekšati situaciju i, kao svaki učenik koji ne voli čitati, prepisuje. Ovaj put gospodin Izetbegović prepisuje od pouzdanog „prijatelja“ Bošnjaka, Aleksandra Vučića, i baš kao i Vučić mjesecima ranije, daje izjavu o sumnjivom i naoružanom licu koje se mota u blizini njegove kuće. Također, Izetbegović dodaje da je osim njega ugrožena i njegova supruga. Međutim, Bakir nastavlja da muti kao i u slučaju revizije jer je Dragan Mektić demantovao postojanje ikakve sigurnosne prijetnje i korištenje automobila u svrhu zaštite.


Matirani Bošnjaci

Aritmični odnos SDA i HDZ, uz periode intenzivnog surađivanja kao i distanciranja, traje neprekidno i trajat će i za vrijeme nadkusurivanja Srbije i Hrvatske. Za to vrijeme Bošnjaci, i njihova najjača stranka, koju je bošnjački narod (većinom) odabrao (ta uhodana percepcija koju Bakir Izetbegović ponavlja matematički je netačna jer nije dobio natpolovičnu većinu bošnjačkih glasova) ostat će na cjedilu. Bošnjaci, kojih je svakako najmanje u regionu, bez jake i pametne politike ne mogu se izboriti za svoje interese, ne nacionalističke, već egzistencijalno-ekonomske. S obzirom da trenutno Bošnjake zastupa SDA, poraz se može upisati već sada. Promjene Izbornog zakona mogu ići jedino u usku stranačku korist SDA. Uostalom, Bakir Izetbegović je jasno poručio da ga zanimaju samo stranačke fotelje i sukob sa Radončićem: Naravno da nisam dao sve hrvatskoj strani, jer SDA nikada nije bila bolje pozicionirana u vlasti. Premijeri, ministri, direktori javnih preduzeća, nikada SDA nije imala takav komad kolača u vlasti kao u ovom mandatu, pa ako sam ja to izborio za SDA, ako sam sve dao Čoviću, šta je onda dobio ovaj treći partner koji prigovara? Onda je on ostao kratkih rukava. To je njegov problem. S obzirom da Bošnjake vodi Bakir Izetbegović, do evropskih vrijednosti BiH će stići preko matiranih Bošnjaka.

(Suad Beganović, Prometej.ba)