To da Hrvatska špijunira Srbiju ima smisla koliko i da Ilija Čvorović iz legendarnog Balkanskog špijuna špijunira svog podstanara Jakovljevića.

Šta to Hrvatska može špijunirati u Srbiji, ili obratno? Kao da ima nešto vrijedno špijunaže. Špijuniranje u rangu kao kad komšinica špijunira komšinicu šta pravi za ručak i tko je došao u goste. Razbibriga za besposlene. Jedina bitna razlika jest što je ovaj vjerojatno neke narodne pare iz budžeta primao za tu svoju vrlo važnu špijunažu.

Vjerojatno „ih“ je i taj „slikao kako se kupaju na bazenu hotela Jugoslavija“.
- A jesi se ti sinoć kupao?
- A progovorila si. Jesam, kupao sam se. Zašto?
- Pa mora i on negde da se kupa.

Samo je problem, i u Balkanskom špijunu i kod nas, što mnogi, kao i jadna Danica koja guli krompir skoro čitav film, vremenom zapadnu u iste paranoje. Do kraja ne vjeruje više samo jedan Ilija Čvorović kako mu je podstanar „neki veći izdajnik“. Vjeruju i svi oko njega. Nastupi kolektivna psihoza. Još će nas sve uvjeriti kako je uhapšeni stvarno bio presudno važan špijun u super-tajnoj operaciji. Ukrao sigurno olovku iz generalštaba ili vojnu kuharicu. Ništa važnije i nema.

Još će i nas mimo psihoze počet uvjeravat: „Danice, Danice kako si ti naivna.“ I pitati nas jesmo li ikad čuli za Vinču.

Zašto je ta vijest o kao nekakvoj špijunaži odjednom toliko zanimljiva? Iz istog razloga kao i špijunaža Iliji Čvoroviću - nakupine starih kompleksa i trauma.
- U ratu ste me ranjavali. Jedva sam živu glavu izvukao.
- Ko to mi?
- Vi!!! Ti!!! Tvoj otac, tvoj brat...

Čovjek nikakve veze nema ni s ratom ni s njim, ali i dalje ostaje u kategoriji „vi“. Sad i mi imamo tu kategoriju, već jedno 25 godina. Za Hrvate su kategorija „vi“ Srbi, a za Srbe su kategorija „vi“ Hrvati. Još nam samo nedostaje da se neko prodere „Živeo Staljin i svetska revolucija“, barem u nekoj našoj varijanti: Tuđman i velika Hrvatska/Milošević i velika Srbija i eto ga Balkanski špijun uživo.

Zato: „Danice, pojačaj radio. Možda neko prisluškuje.“

(Dino Šakanović)

Tekst je satiričnog karaktera