_______________________


Je li Mija Martina Barbarić napisala glupost na svom Facebook profilu? Jest. Je li „Za dom spremni!“ ustaški pozdrav? Koliko god se neki trudili objasniti drugačije, odgovor je - jest!


Dakle, jedna javna ličnost, pjevačica i voditeljica, i jedna državna službenica je na svom Facebook profilu javno veličala fašizam.

I što ćemo sad?

Otpustiti ju s posla, nećemo fašiste u državnim institucijama!“, čujemo od dežurnih moralista. Javio se tako i jedan kojem smeta fašizam u javnim institucijama, ali mu je korupcija u navedenim institucijama sasvim u redu, i što više, osobni modus operandi.


Mediji su opet podijelili javnost na dvije strane. Jednu, kojoj i Mija pripada, koji ne vide ništa loše u javnom izvikivanju pokliča „Za dom spremni!“ jer je to za njih iskaz domoljublja, a ne ustaštva, i drugu koja se snebiva nad takvim pozdravom jer je za njih to eklatantan primjer veličanja ustaške fašističke ideologije.


Istini za volju, zakon Republike Hrvatske je na strani ovih drugih. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu izdalo je hrvatskom nogometašu Josipu Šimuniću prekršajni nalog zbog skandiranja „Za dom!“ nakon nogometne utakmice Hrvatska-Island. Kako stoji u priopćenju Državnog odvjetništva RH, izrečeni poklič “simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske te kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti“. Tako, dakle, kaže hrvatska država koji je njen stav prema izrečenom pozdravu. I ako se sagledaju povijesne činjenice, to odista jest tako. A da biste sagledali povijesne činjenice, ne možete se poslužiti školskim udžbenicima iz Povijesti tiskanim upravo u toj istoj Republici Hrvatskoj.


Sasvim slučajno, Mija Martina Barbarić i autor ovog teksta rođeni su u istom gradu, iste godine, čak i istog dana, i što je najvažnije, školovali su se po istom planu i programu – onom pisanom u Republici Hrvatskoj.


udzbenik
U našim udžbenicima iz Povijesti pisalo je da je Nezavisna država Hrvatska „izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda za svojom samostalnom državom“, što je inače teza jednog povjesničara i JNA generala koji je u to vrijeme obnašao dužnost predsjednika Republike Hrvatske. U našim udžbenicima iz Povijesti zlodjela počinjena od strane totalitarnog režima NDH spominjala su se tek u jednom ili dva pasosa tih udžbenika. S druge strane, priča o Bleiburgu zauzimala je ne jednu posebnu lekciju, već dvije. Na nekih desetak stranica učenicima je servirana nacionalističkim mitom natopljena, viktimologizirana, pseudoznanstvena saga o stradanju naših najboljih sinova od strane osvetničkog, povampirenog, krvožednog srbo-komunističkog režima.


Kad se mladog čovjeka, koji je po svojoj mladenačkoj prirodi idealist i pravdoljubljiv, izloži jednom takvom sustavnom ispiranju mozga, onda se čini sasvim logičnim da se u njemu ili njoj probudi želja za osvetom i mržnja prema „bandi crvenoj“. Ironično, ali više mladih ljudi je za Jasenovac i Staru Gradišku saznalo iz one Thompsonove pjesme (koja kao nije njegova), nego iz udžbenika Povijesti. Nametanje takvog svjetonazora putem udžbenikâ ne može se promatrati kao izdvojen primjer. On se sutavno nametao, dirigiran iz vrha politike, propagiran od strane medija i nekih javnih ličnosti, a sakraliziran iz redova Crkve gdje neki biskupi i dan-danas svakog 10. travnja drže mise zadužnice za poglavnika Antu Pavelića.


Posljedica svega toga je da danas većina Hrvata teško razlikuje hrvatstvo od ustaštva pa misle da je izvikivanje pozdrava „Za dom spremni!“ čin pokazivanja svog hrvatstva i domoljubnog sentimenta.


Zbog svega toga treba reći da je zahtijev za glavom na pladnju Mije Martine Barbarić od dijela liberalne javnosti sasvim neopravdan i da on znači baviti se posljedicom radije nego uzrokom.
Mediji, lišeni novinarske etike, a gonjeni željom za klikovima koji donose reklame odnosno novac, pokrenuli su hajku i linč na jednu osobu kao da je ona nekakav eksces u našem savršeno uređenom, demokratskom i progresivnom društvu.


Mija je samo iskreno napisala ono što misli, a s Mijom se slaže, nema nikakve sumnje, većina Hrvata. To ne znači niti da je Mija, niti da su Hrvati po svojoj prirodi nekakvi fašisti, već da je to većinski svjetonazor koji nam se sustavno nameće zadnjih 20 godina. A posebno ne znači da su cijepljeni od svakog fašizma oni koji u ovom trenutku zahtijevaju Mijinu glavu, ili barem otkaz na njenom poslu u državnoj službi. Opet se izbjegava sagledati šira slika, pa se krivica svaljuje na jednu osobu kao da je ona eksces, a ne pravilo.


Mi koji poznajemo svoju sugrađanku Miju Martinu Barbarić možemo potvrditi da Mija Martina ne samo da nije nikakav fašist, već da u njoj nema ni mrvice mržnje prema pripadnicima druge nacije ili vjere. Zaboravlja se da je ta ista „fašistica“ Mija Martina išla predstavljati našu zemlju na Eurosongu u ono vrijeme kad se u ovom dijelu grada u kojem oboje živimo gledalo na to kao na čin nacionalne izdaje, jer „što jedna Hrvatica ima predstavljati Bosnu i Hercegovinu kad je naša domovina Hrvatska“, to je tad bio većinski stav ovdje.


I na kraju, kako bi trebalo pismeno sročiti razlog za otkaz Mije Martine u državnoj službi?


Evo mog prijedloga: Zahtijevamo da Mija Martina dobije otkaz u javnoj ustanovi u kojoj radi jer je putem svog Facebook profila izricala stavove koje je kao učenica usvojila u drugoj javnoj ustanovi naše države – u školi.


*Uz dopuštenje autora, tekst preuzet s bljesak.info