Naruči tako Milorad Dodik veliki kontingent oružja namijenjen entitetskoj policiji. Stići će tako 1. marta iz kragujevačke “Crvene zastave” 1500 automatskih pušaka oznake M05E1, čija je pojedinačna cijena 380 američkih dolara, te još 1000 pušaka oznake M92, koje po komadu stoje 360 dolara. Ukupna cijena narudžbe je 930 hiljada dolara, što je otprilike milion i po (1 500 000) KM.

I diže se bosansko-bošnjački plebs! Rat! – deru se Bošnjaci na sav glas. Rusi, rat, otcjepljenje!STAV, turski politički magazin na bosanskom jeziku kako ga naziva Tarik Haverić, se poziva na “stručnjake” pa nam objašnjava kako “to može biti dobar temelj za vojsku”. Kako kažu, “ako jedan bataljon čini 700 ljudi, s tim brojem pušaka mogu se napraviti tri bataljona. Ali to nije sve, ne zna se s koliko oružja trenutno raspolaže Republika Srpska”.

Profašističko glasilo SAFF se nije oglasilo svojim autorskim radom, već prenosi tako razne osude Dodika i njegove odluke, čak i komentar uglednog Guardiana, koji izražava zabrinutost zbog kupovine ovih pušaka i produbljivanja ruskog utjecaja u podijeljenoj i ekonomski osiromašenoj Bosni i Hercegovini. Najviše zabrinut je naravno Emir Twitteraš Suljagić, koji je u posljednjih 12 sati objavio nekih 10 postova na temu Milorada Dodika i naoružanja MUP-a Republike Srpske. No najgori komentar je onaj Avde Avdića sa portala Žurnal. Avdo se u autorskom tekstu na pomenutom portalu pita zašto ne reaguje Bakir Izetbegović, “ljuti koalicijski protivnik SDA – Fahrudin Radončić”, SDP i na kraju DF. Kaže, “dok Dodik nabavlja duge cijevi, Bakir naručuje cijevi za vodovod” – insinuirajući možda tako da i Sarajevo treba nabaviti duge cijevi umjesto vodovodnih?

Kad ne lezi vraže – MUP KS planira nabavku vatrenog oružja vrijednosti preko milion maraka. Kako navodi portal BUKA, a može se vidjeti na oficijelnoj web stranici MUP-a Kantona Sarajevo u dokumentu “Plan nabavki uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva za 2018. godinu” navedeno je kako će u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2018. godine biti realizovana Nabavka specijalne policijske opreme (vatreno oružje) i to vrijednosti od 1.150.000 KM!

I diže se opet bosansko-bošnjački plebs! A ne, drugarice i drugovi – ne diže se niko. Ne zauzeše STAV u prvom SAFFu ni Emir Suljagić, ni Avdo Avdić, ni ini zabrinuti građani, bosansko-hercegovačke patriote što milion i po konvertibilnih maraka koje su mogle ići za nabavku cijevi za Vodovod ili za rješavanje problema zagađenja zraka, ide policiji koja će ih sutra tući a možda i upucati ako se izađu žaliti i protestvovati jer u Sarajevu nema pitke vode i čistog zraka.

A zašto se razlikuje bošnjačko naoružavanje od srpskog naoružavanja, da parafraziram Andreja Nikolaidisa?!

Srbi su prema zabrinutim građanima, ubice i genocidaši, pa će ovim oružjem i dalje ubijati, a možda i izvršiti i novi genocid nad preostalim Bošnjacima u Republici Srpskoj.
Bošnjaci to nisu. Njihova religija je religija mira.

Naoružanje entitetskog MUP-a služi zastrašivanju. Naoružanje kantonalnog MUP-a ne služi.

Entitetski MUP se nema pravo naoružati, ali nema ništa sporno ako se MUP KS naoruža oružjem u iznosu skoro istom kao i entitetski MUP.

Postoji, kao što govori Andrej Nikolaidis, etički i logički neodrživa mogućnost: da je jedan te isti stav, u ovom slučaju potez, pogrešan kad ga zauzmu lideri Srba i Hrvata, a ispravan kad ga se drže lideri Bošnjaka.
Znači kada Dodik odluči da će se naoružati to je za osudu, i trebamo se zabrinuti, ali kad MUP jednog kantona nabavlja vatrenog oružja koliko i 49% države, razloga za brigu nema!

I nije problem, kao što Avdo Avdić kaže u gostovanju na N1, da “u Sarajevu ne razmišljaju šta radi Dodik”, već upravo suprotno! Razmišljaju i previše! Toliko da se Marxova izjava da je religija opijum naroda može preformulisati u: Srbi su opijum Bošnjaka.

Jer od bavljenja Dodikom i Srbima, Bošnjaci ne razmišljaju šta (im) radi Bakir, u gledanja u Banja Luku od smoga i zagađenog zraka ne vide Sarajevo, od ukazivanja na fašizam u Banja Luci ne vide sve veću islamizaciju i retradicionalizaciju Sarajeva. Od oružja u RS-u ne vide oružje u Sarajevu.

Bošnjaci, razumijem da je rat bio nedavno, da ste protjerani i pobijeni, i da su rane još svježe ali ovolika panika i histerija je van svake pameti. Od svih problema koje imate u Sarajevu, najveći problem vam nije Dodik i naoružavanje. Na kraju krajeva, naoružavanje je odobrila SDA.

Minel Abaz, Prometej.ba

16.2.2018.