Republika protiv Sjevera, 2011 (izvor: RTE.ie)

U subotu BiH igra u Belfastu meč protiv reprezentacije Sjeverne Irske: eto motiva za rasplitanje klupka reprezentativnog sporta na Otoku. Taj se zadatak neminovno pretvara u epistemološku studiju pitanja „šta je Irska?“.

Prije nekoliko godina sam istraživao ko su najuspješniji olimpijci učesnici međunarodne matematičke (IMO) i međunarodne informatičke (IOI) olimpijade, pa se na spisku našao i jedan mladić pored čijeg sam imena stavio odrednicu UK, Ujedinjeno Kraljevstvo. Neki dan mi je skrenuta pažnja da je medalje na IOI osvajao za Irsku, a ne za UK. Naime, irski tim za IOI je sveirski, bira se sa cijelog otoka; nasuprot tome, irski tim za IMO se bira samo na Jugu, u Republici, dok učenici sa Sjevera nastupaju pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva. Informatika je, odmah da znate, pravilo – matematika iznimka.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske učestvuje u malom broju sportova sa zajedničkom ekipom. Irska kao otok učestvuje u velikom broju sportova sa zajedničkom ekipom. Sjeverna Irska učestvuje u malom broju sportova sa vlastitom ekipom. Velika Britanija kao otok učestvuje u malom broju sportova sa vlastitom ekipom (već se nazire potreba za kakvim Venn-Eulerovim dijagramom ovdje).

Ragbi može poslužiti kao dobar uvodni primjer. Ekipa Irske predstavlja cijeli otok, pod zastavom koja ujedinjuje grbove četiri stare irske provincije (Leinster (glavni grad Dublin), Ulter (glavni grad Belfast), Munster (glavni grad Cork) i Connacht (glavni grad Galway)). Identifikacija s ragbi timovima počinje na tom provincijskom nivou, tu se stvaraju tradicionalna rivalstva i iščekuju derbiji. Na otočkom nivou, svi su u istom dresu, uz istu zastavu i himnu (Irski zov, pjesmu koja je napisana namjenski za ragbi tim). Ujedinjavanje ide i dalje: tradicionalno, Irci, Škoti, Englezi i Velšani igraju neke mečeve u kombiniranom sastavu, u dresu superreprezentacije Lavova.

Sličan princip slijede i ostali sportovi (npr. kriket), ali u sportskoj rubrici ipak nekad pročitate ime Sjeverne Irske. Eto, danas čitate šta je selektor O'Neill u prostorijama irskog fudbalskog saveza rekao o Džeki, i u kojem će sastavu momčad u zelenim dresovima istrčati na teren. O'Neill? Tako se preziva i selektor Irske. Irski fudbalski savez? Zar se tako ne zove i kuća dublinskog fudbala? Zeleni dresovi? U takvim igra i Irska. Ko koga ovdje kopira i zašto uopće postoje dvije ekipe?


Ovo je 17. tekst u zapisima iz Irske Haruna Šiljka, Uzvratna posjeta Hubertu Butleru


Valja nam se, iz više razloga, vratiti u drugu polovinu 19. stoljeća, u vrijeme institucionalizacije fudbala na otocima. Tad je fudbal dobio svoje „dugo ime“ association football, tj. fudbal po pravilima Asocijacije (FA, Fudbalski savez (asocijacija) Engleske). U Engleskoj je ovo ime skraćeno prosto u fudbal a u Americi i Irskoj u soccer (assoc-er). U Irskoj je riječ fudbal ipak rezervirana za irski fudbal.

Irski fudbalski savez (IFA) je iz Belfasta rukovodio takmičenjima u Irskoj. Nakon osamostaljenja, Dublin je jasno dao do znanja Belfastu da preuzimaju upravljanje nad sportovima, uključujući i fudbal. Nastao je Fudbalski savez Irske (FAI), kao odmetnuta frakcija iz Brianovog žitija. Savez iz Belfasta je i dalje koristio ime Irska za svoju nacionalnu selekciju, kao i dublinski. Formirane su odvojene lige, povučene granice (neki su se provukli ispod granice: Derry City, tim iz Sj. Irske se takmiči u takmičenjima pod okriljem FAI) i zaokružile interesne sfere. Trebale su proći godine da bi Belfast dozvolio da reprezentacija pod zelenom, bijelom i narandžastom zastavom iz Dublina odigra utakmicu protiv Engleske, Škotske ili Velsa (a da ne pričamo o utakmici sa Sjeverom). Kao u igri detekcije iz Kviskoteke, dvojica u zelenim dresovima sjede u studiju i govore u glas: „ja sam selektor Irske, postavio me irski savez.“ Samo im još fali treći lik u zelenom dresu da kaže „ja sam iz glazgovskog Celtica, i predstavljam više irskog ponosa od vas obojice!“ U očima mnogih imao bi pravo i bio bi ispraćen gromoglasnim hiberno-irskim navijanjem.

FIFA je, da bi se izbjegli nesporazumi, odlučila da se ekipa iz Belfasta zove Sjeverna Irska, a ekipa iz Dublina Republika Irska. Tako je i danas, iako Republiku drugdje zovu samo – Irska (Republika je dominantna odrednica iz britanskog diskursa). I o zastavama je odlučila FIFA, pa ćete tako u subotu gledati crveni križ na bijeloj podlozi i crvenu ruku u sredini, zastavu koja je nekad bila zastava Sj. Irske (inače, zasnovanu na tradicionalnoj zastavi Ulstera) ali to više nije – za sve zvanične potrebe, Sjeverna Irska koristi zastavu Kraljevstva, osim za fudbal. Tu igraju rukom.

Konačno, šta je sa reprezentativnim okvirom irskih tradicionalnih sportova? Kao što je i za očekivati, irskim se tradicionalnim sportovima bave (samo) Irci na cijelom otoku, pa je logično formirati otočke reprezentacije, ali se postavlja pitanje protiv koga igrati? Hurling igraju protiv Škota, a fudbal protiv Australaca po kompromisnim pravilima između irskog i australskog fudbala. Međutim, to su događaji revijalnog karaktera. Prave se bitke vode između 32 irska okruga, i sveirska finala u hurlingu i fudbalu (fudbalsko je bilo prošlog vikenda, hurling prije par sedmica) su borba za titulu prvaka Irske (svijeta?) i za kačenje zastavica na kuće, automobile, ograde.

Harun Šiljak, Prometej.ba