Dok je inovativni radnički pokret Amazonovog sindikata dobivao na zamahu (i potom na neki način posrnuo) u 2022. godini, Amazon je potrošio milijune dolara na plaćanje protusindikalnih konzultanata koji su se postarali da pokret propadne, potvrđuju nedavno objavljeni dokumenti.

31. ožujka Hufftington Post izvijestio je o novim podacima dostavljenim Ministarstvu rada Sjedinjenih Država koji pokazuju da je u protekloj godini Amazon potrošio 14,2 milijuna dolara na stručnjake za razbijanje sindikata. Riječ je o „ekspertima“ koje angažiraju tvrtke kako bi ugušile sindikalne napore, savjetujući uprave tvrtki o načinima zaobilaženja ili kršenja federalnih zakona u svrhu postizanja cilja: razbijanja sindikata.

Nema ništa novo u tome da tvrtke koje žele razbiti sindikate troše velike pare na angažiranje eksperata koji im pomažu u primjeni klasičnih antisindikalnih mjera, kao što je organiziranje obaveznih antisindikalnih sastanaka, što je Amazon više puta činio.

Pa i usprkos tome, Amazonova potrošnja za angažman antisindikalnih stručnjaka iznenađujuće je visoka.

„Nikada nisam vidio da jedna tvrtka troši toliko novca u jednoj godini na takvu vrstu aktivnosti“, napisao je na Twitteru Dave Jamieson, novinar HuffPosta, medija koji je otkrio navedene dokumente. Rijetkost je da jedna tvrtka potroši više od milijun dolara na razbijanje sindikata u jednoj godini, a kamoli 14 milijuna. HuffPost je došao u posjed dokumenata koji pokazuju da Amazon plaća više od 3000 dolara dnevno po ekspertu. Amazon je i ranije trošio dosta novca na konzultante u borbi protiv sindikata. Za usporedbu, na njih je samo u 2021. godini potrošio 4,3 milijuna dolara.

Objava ovih informacija ilustrira dokle je ova tvrtka spremna ići i kakve ekstremne mjere je spremna poduzeti kako bi spriječila osnivanje sindikata među svojim radnicima. Posebno među radnicima fizikanerima.

U svom priopćenju Amazon objašnjava da su konzultanti angažirani kako bi im „pomogli izraziti stajališta tvrtke o sindikalnom predstavljanju“, kao i da „podignu svijest zaposlenika o ovim pitanjima (...) i njihovim zakonom garantiranim pravima“. Glasnogovornik Amazona rekao je za HuffPost da tvrtka surađuje sa antisindikalnim firmama kako bi osigurala da njeni zaposlenici budu u potpunosti informirani o svojim pravima.

Istina je da je Amazon posljednjih godina u više navrata kršio zakon o radu, što su osudili predstavnici radnika. Prema riječima radnika Amazona, ova tvrtka i njezini antisindikalni konzultanti davali su radnicima lažne informacije o sindikatima na sastancima zatvorenog tipa.

Prošlogodišnje povećanje Amazonove antisindikalne potrošnje došlo je u vrijeme kada je sindikat dobio dotad neviđeni zamah unutar tvrtke.

Nakon godine u kojoj su radnici u skladištu Bessemer u Alabami gledali kako se rezultati njihovih napora slamaju, prema riječima sindikalnih dužnosnika: nezakonitom protusindikalnom borbom, tvrtka se početkom 2022. suočila s novim sindikalnim inicijativama u dva skladišta u New Yorku. Inicijative je predvodio nezavisni sindikalni pokret poznat kao Amazon Labor Union (ALU). Radnici Amazona tada su vodili izuzetno tešku bitku za svoja prava, dok je tvrtka pokušala slomiti oba nastojanja za sindikalnim organiziranjem.

No, u travnju 2022. dogodilo se nešto neočekivano. Zaposlenici Amazona izglasali su osnivanje prvog sindikata u povijesti kompanije u skladištu sa oko 8300 ljudi u Staten Islandu u New Yorku. Prošlogodišnji izbori su poslužili kao štit za sindikat, jer su zaposlenici na više od 100 lokacija kontaktirali ALU kako bi iskazali svoj interes za pridruživanje pokretu. Kasnije, tijekom ljeta, radnici u Albanyju (New York) također su se pridružili sindikatu.

Ipak, ovaj zapanjujući sindikalni uspjeh nije dugo trajao. U ožujku 2022. radnici u skladištu Bassemer izgubili su na izborima o spajanju sa Sindikatom maloprodaje, veleprodaje i robnih kuća (RWDSU) na izborima koje su organizirali dužnosnici Državnog odbora za radne odnose (NLRB), čije je rezultate sindikat osporio. Drugo sindikalno skladište u Staten Islandu također je poraženo na izborima, a sindikat u Albanyju je jesenas slomljen s omjerom glasova dva naprema jedan. Nakon gubitka u Albanyju, u kalifornijskom skladištu u Moreno Valleyu, zahtjev za sindikalnim udruživanjem je povučen.

Vjerojatno kao rezultat Amazonovih antisindikalnih akcija, ovi porazi izazvali su napetosti unutar sindikata. Kako je Noam Scheiber nedavno izvijestio za New York Times, ti porazi naveli su radnike da dovedu u pitanje sindikalno vodstvo, dok kompanija, kako se čini, nastavlja sa svojim antisindikalnim djelovanjem.


Izvor: Truthout

Preveo sa engleskog: Darko Vujica, Prometej.ba