Autor: Samuel Spencer THECULTURETRIP.COM

Kada razmišljate o idealnom posjetu muzeju, vjerojatno su vam prve asocijacije ozbiljne i prestižne ustanove i prekrasne zgrade, Tate, Louvre, Uffizi. Međutim, u svijetu postoji niz bizarnih muzeja koje bi vrijedilo posjetiti samo zbog njihove neobičnosti. Bilo da se radi o njihovoj neobičnoj arhitekturi, čudnovatoj tematici kojoj su posvećeni, ili činjenici da su potpuno pod vodom, ovo je deset najneobičnijih i najbizarnijih muzeja diljem svijeta, vrijednih posjeta.


Muzej sir Johna Soanea, London

Čim uđete u Muzej sir Johna Soanea u Londonu, bit ćete bombardirani remek djelima dok god vam seže pogled, na svakom zidu, na svakoj upotrebljivoj površini, u svakoj mogućoj pukotini. To, i činjenica da je muzej uvečer prelijepo osvijetljen svjetlom svijeće, donosi vam zaista vrlo neobična iskustva. Zapravo, u muzeju Soane je toliko mnogo izloženih radova, da su čak remek-djela poput polovice Hogarthovog „Rakeovog napretka“ skrivena u ormariće za šalice, i pokazivana samo nekim posjetiteljima u određenim periodima. Muzej Soane nudi jedinstveno iskustvo muzeja kakvo dosad niste imali.

Muzej sir Johna Soanea (http://hire.lewisbush.com/)


Islandski falološki muzej

Kompletan muzej posvećen reproduktivnim organima muških primjeraka raznih vrsta, Islandski falološki muzej sadrži skoro 300 genitalija životinja u staklenkama, veličine od hrčkovih 2mm do dvometarskog penisa plavog kita (koji su odgovorni u muzeju označili etiketom 'Moby Dick'). Muzej je 2011. čak dobio i svoju prvu donaciju od ljudske vrste, koja se pridružila nekim ozbiljnim istraživačkim uzorcima, i nekim manje ozbiljnim izložbama, uključujući onu muškosti sirenca, te penisa vilenjaka (uz natpis da je vilenjakov penis zapravo nevidljiv, što vam može potvrditi i svaki dobar poznavatelj islandskog folklora).


Podvodni muzej (MUSA), Cancun, Meksiko

Možda i jedini muzej na svijetu za koji trebate ronilačku opremu da uđete u njega, Podvodni muzej umjetnosti je potopljena skulpturalna ekstravaganca, osnovana u jednoj od najčišćih svjetskih vodenih masa, u meksičkom Nacionalnom morskom parku na Karibima. Posjetitelji ove podvodne galerije umjetnosti mogu vidjeti više od 400 skulptura koje prikazuju evoluciju naroda Maja, na mjestima koja su od 3 do 6 metara ispod morske površine. Dodatno, sve skulpture su napravljene od posebnih materijala koji se ukapaju u morski svijet, što znači da bi ova atrakcija s vremenom mogla prerasti i u prekrasan koraljni greben.


Kafkin muzej, Češka

Mnogi muzeji posvećeni piscima pokušavaju dočarati zamršene svjetove knjiga, poput Victoriane posvećene Dickensu ili neobične životinjske farme Beatrix Potter. Međutim, kada je autor poznat po knjigama o paranoji, čistilišnom strahu i psihološkom hororu, ovaj se pristup čini kao loša ideja. Nekako, međutim, kustosi zaduženi za Kafkin muzej u Pragu uspjeli su napraviti dobru stvar. Pored artefakata i prikaza povijesti autorovog života, tu su i eksponati poput replike mašine za mučenje iz njegove kratke priče „U kažnjeničkoj koloniji“. Ti su eksponati tako dobro integrirani u muzej i tako lijepo proizvode atmosferu iz Kafkinih djela da vam se čini kao da biste se svakog trena mogli pretvoriti u kukca.


Muzej prekinutih veza, Hrvatska

Za većinu nas, prekinute ili neuspjele veze su stvari od kojih se želimo što prije oporaviti i zaboraviti ih. Međutim, Muzej prekinutih veza ide drugim putem, dijeleći kolektivnu muku ljubavi koje su pošle krivim putem. Izlošci uključuju video-svjedočanstva, predmete pune romantičnih sjećanja koja su loše završila i u jednom slučaju čak i sjekiru koju je jedna žena iskoristila da rastavi pokućstvo njenog bivšeg muža kad je bila ljuta. Nazovite to radovanjem tuđoj nesreći najgore vrste, no ovaj hvaljeni muzej, dobitnik Nagrade Kenneth Hudson, koja se daje samo najinovativnijim europskim muzejima, uspijeva spojiti sjajnu razonodu s nekim od najbolnijih događaja u ljudskom životu.


Kunsthaus, Austrija

Neki kažu: „prijateljski vanzemaljac“, neki kažu „mutirani organ“ (a to su sve neke od pristojnijih kritika), zovite ju kako hoćete. Kako god mislili na što liči ova kuća, Kunsthaus u Grazu je jedna od zgrada najčudnijeg izgleda na svijetu, te se morala naći na ovoj listi neobičnih muzeja. Sagrađena u povodu komemoracije izbora Graza za Europsku prijestolnicu kulture, zgrada ne može biti disharmoničnija u odnosu na svoje susjedstvo, počevši od neobične vrste građevnog materijala, do njezinog neobičnog oblika.

Izvor fotografije: http://infowat.com/


Muzej loše umjetnosti, Massachusetts

Zašto vidjeti remek-djelo kada možete vidjeti sobu punu umjetnosti tako loše da ju čak ni najljubaznija majka na svijetu ne bi stavila na frižider? Ovo je poruka Muzeja loše umjetnosti u Massachusettsu, koji se nalazi na tri lokacije duž Somervillea i Brooklinea. Psihotički nadrealizam, dosadni pejzaži i mnoštvo stvari napravljenih s lošim ukusom, stvaraju rijetko viđenu galeriju u kojoj su stvari koje bi mogao napraviti i vaš devetogodišnji sin. Ako ništa drugo, više ćete cijeniti vaš sljedeći posjet nekoj drugoj, prosječnoj galeriji, čiji izlošci mogu izgledati samo fantastično u usporedbi s ovima iz Massachusettsa.


Muzej frizerskog salona Chaffee, Arkansas

Čim pomislite kako je život Elvisa Presleya ispitan i slavljen iz svakog mogućeg kuta, ma koliko malog i beznačajnog, dođe netko i posveti cijeli muzej jednom šišanju koje je Elvis imao. Ovo nije posvećeno njegovoj frizuri (Muzej kraljevog friza vjerojatno negdje već postoji), nego jednom jedinom šišanju – onom koje je Elvis imao prije nego što je postao slavan. Smještena u frizerski salon u kojem se odigrao ovaj „značajni“ moment, ova ideja za muzej je tako smiješna da je istovremeno kič i zapravo zaista zanimljiva i zabavna zbog njezine zarazne oduševljenosti Presleyem.

Biomuzej u Panami (http://img.archilovers.com/)


Biomuzej, Panama

Ako ste se ikada pitali, kako bi izgledalo kada bi izrezak kasnog Matissea i Mondrianova slika bili zajedno bačeni u Veliki hadronski sudarivač (najveći svjetski akcelerator čestica, op.prev.) i kada bi proizlazeća šarena mješavina bila pretvorena u zgradu, tada pogledajte u zgradu panamskog Biomuzeja i dobili ste odgovor. Remek-djelo arhitekta Franka Gehryja iz razdoblja kasne dekonstrukcije: izgled mjesta je jednako zapanjujući koliko i čudan, pokazujući prikladno blistave boje za muzej posvećen biodiverzitetu. Panamske vlasti se nadaju kako će ovaj čudni muzej (s kolekcijama koje je uglavnom omogućio Smithsonian) za njih učiniti ono što je Guggenheim učinio za Bilbao.


Zgrada ovaca i pasa, Novi Zeland

Tehnički više centar informacija nego pravi muzej, ova zgrada ima zaista bizaran oblik: kao što ime sugerira, ova je dugačka zgrada oblikovana tako da s jedne strane liči na ovcu, a s druge na psa, bez nekog objašnjenja zašto je zgrada uopće napravljena na taj način. Očito primjer „mimetičke arhitekture“: ako se radi o novozelandskim orijentirima, ova zgrada više predstavlja novozelandski komedijaški band „Flight of the Conchords“ nego epsku, prenapuhanu ljepotu serijala „Gospodar prstenova“.

S engleskog preveo Marijan Oršolić