Saarbrücken. Jedan zastupnik Alternative za Njemačku (AfD) htio je od saarlandske policije saznati koja su imena osobito uobičajena kod počinitelja kaznenih dijela s nožem. Rezultat ne bi trebao zadovoljiti desne populiste.

Statistika o krivičnim djelima s noževima u Saarlandu, koju je policija objavila u rujnu 2018., čak pola godine poslije ne da mira AfD-u. Kroz ovu zahtjevnu posebnu analizu isplivalo je da je u razdoblju pod istragom od siječnja 2016. do travnja 2018. daleko najviše kaznenih djela u kojima je nož bio u igri počinjen od strane njemačkih državljana - iako su Sirijci i Afganistanci relativno veoma zastupljeni. Obuhvaćeno je 1490 kaznenih prijava i prekršaja. Pritom je počinitelj 842 puta bio Nijemac, 122 Sirijac, 94 puta stranac iz EU i 36 puta Afganistanac. 289 puta počinitelj nije mogao biti utvrđen.


Stranka ne odustaje

Zastupnička skupina AfD-a u pokrajinskom parlamentu nije se zadovoljila tim brojevima. Sasvim je očito vjerovala da među tih 842 Nijemca moraju biti i brojni migranti koji su u međuvremenu dobili njemačko državljanstvo i zbog toga se u statistici pojavljuju kao Nijemci. Tako je AfD-ov poslanik Rudolf Müller u veljači 2019. pismeno pitao pokrajinsku vladu: „Ima li u prikazanim podacima kod 842 kao počinitelja navedena njemačka državljanina učestalosti nekih imena?“


U top 10 nema arapskih imena

Policija je istražila svoju bazu padataka i odgovor na pitanje je glasio: Da, ima učestale pojave nekih imena. Međutim, to su drukčija imena nego što je AfD vjerojatno očekivao: Michael (24 slučaja), Daniel (22 slučaja), Andreas (20 slučajeva), Sascha (15 slučajeva), Thomas (14 slučajeva), Christian (13 slučajeva), Kevin (13 slučajeva), Manuel (13 slučajeva), Patrick (13 slučajeva), David (12 slučajeva), Jens (12 slučajeva), Justin (11 slučajeva) i Sven (11 slučajeva).


Bez dvojnog državljanstva

Također odgovor na jedno drugo pitanje nije potvrdio AfD-ova očekivanja. Oni su naime željeli saznati, koliko njih od 842 njemačka počinitelja ima još jedno drugo državljanstvo (dakle koliko ih ima migracijsku pozadinu). I ovdje je rezultat nimalo spektakularan: cijelih 14 od 842 Nijemca ima i jednu drugu putovnicu.

Da je statistika o deliktima s noževima posebna briga za AfD, moglo se osjetiti već u debati u saveznom parlamentu u veljači 2019. Tada je AfD-ov poslanik Rudolf Müller incidente s noževima doveo u izravnu vezu s nedostatcima u određivanju identiteta migranata - ali je pogriješio. AfD je obrazlagao svoj zahtjev da se identitet migranata u Saarlandu u potpunosti ustanovi i to u smislu navedene statistike, te su ustvrdili: „Od identificiranih počinitelja, 289 su bili nepoznatog državljanstva.“


Počinitelj nepoznat

„Ova u doslovnom značenju bezgranična liberalnost i zanošenje iluzijama imaju prikrivene i sve krvavije posljedice, također i u našem Saarlandu“, rekao je AfD-ov poslanik Müller. Ali njegovi su brojevi bili grubo pogrešni. 289 počinitelja koje je on naveo, a kod kojih nacionalnost navodno nije razjašnjena, nije uopće bilo moguće utvditi. Kod ovih prekršaja se dakle ne zna tko je počinitelj, a pošto se ne zna tko je počinitelj, ne zna se ništa ni o njegovoj nacionalnosti.


Žestoke reakcije

Shodno tomu su u tadašnjoj parlamentarnoj raspravi žestoko reagirale druge grupacije. Poslanica CDU-a Ruth Meyer predbacila je Mülleru „poluistine i fantazije“ te „providni hokus-pokus“. Müllerov zahtjev je „još jedna potvrda kako oni želite prevariti ljude“. SPD-ova zastupnica Christina Baltes rekla je tada kako AfD želi navesti građane da vjeruju da je u 20% slučajeva nacionalnost nepoznata, što sugerira da je počinitelj stranac. AfD izvrće „brojeve u korist svoje ideologije“.

Autor: Daniel Kirch, www.saarbruecker-zeitung.de, 28.03.2019.

Preveo: Mato Šarčević, Prometej.ba, 4.4.2019.