____________________


1 hansolo 2472611k

Da je Han Solo izgledao kako ga je George Lucas prvobitno zamislio, Harrison Ford bi morao da nosi puno više šminke. Solo je početno zamišljen kao debeli zeleni vanzemaljac sa škrgama mjesto nosa. Kasnije je postao debeli gusar sa bradom, da bi se konačno pretvorio u glatko izbrijanog Harrisona Forda u prsluku.


 

2 kenobi 2472676k

Lucas je u intervjuu rekao da je na njega uticao japanski džidajgeki TV program, te da mu se svidjela riječ. Odatle mnogi zaključuju da je taj japanski izraz za period dramu doveo do imena džedaj (jedi), religioznog bratstva koje se zareklo na čuvanje mira, a čiji član je i Obi-Wan Kenobi.

 

 

3 leia jpg 2472673k

Frizura princeze Leje u obliku krofni je naširoko kopirana i parodirana. Iako su taj stil povezivali sa tradicionalnim iberijskim skulpturama i frizurama Hopi Indijanki, Lucas tvrdi da je izgled nastao u Meksiku, navodeći "neku vrstu Pancho Villa - žene revolucionarke". Bez obzira odakle potiče, Carrie Fisher je on užasno smetao, osjećala je da joj lice čini okruglim, i bilo joj je potrebno dva sata svakog dana se pripremi.


 

4 darth 2472615k

Glumac James Earl Jones, koji je dao glas Darthu Vaderu u originalnoj trilogiji Ratova zvijezda, je mucao u djetinjstvu. Međutim, on nije bio prvi izbor za hrapavi glas antagoniste: Lucas je u početku želio Orsona Wellesa za ulogu, ali je smatrao da će biti previše prepoznatljiv. Jones je radio zajedno sa bodibilderom i glumcem britanskog porijekla, Davidom Prowseom, koji je sa svojih 196 cm bio pravi izbor za arhi-zlikovca.


 

5 jarjar 2472695k

Šeprtljavi vanzemaljac Jar Jar Binks je uveden u Fantomsku prijetnju zbog komičnog efetka, ali je početno zamišljen kao dvolični plaćenik koji je trebao izdati Qui-Gon Jinna, učitelja džedaja koga igra Liam Neeson. Uprkos njegovoj prijateljskoj ulozi, kritičarima se nije svidio nespretni Binks, smatrajući ga samo još jednim izgovorom za veći profit (istu kritiku su dobili i Evoksi), te rasno inspirisanu karikaturu.


 

6 r2d2 2472719k

Priča kaže da je Lucas smislio ime za simpatičnog astromech droida nakon triježnjenja od pijanke tokom pravljenja njegovog ranijeg filma American Graffiti. Kada je reditelj zvuka tražio kotur 2, dijalog 2 (Reel 2, Dialog Track 2) - skraćeno R2D2, Lukas se probudio i uzviknuo da je to "sjajno ime". 112 cm visok glumac Kenny Baker bio je u oklopu malog droida.


 

7 skywalker 2472718k

Legendarna rečenica: "Luke, ja sam tvoj otac", nikad nije izrečena u filmu. Vjerovatno je najčešće pogrešno citirani dijalog iz filma. Darth Vader (David Prowse) zapravo kaže: " Ne, ja sam tvoj otac". Takođe je kružila glasina da je ta rečenica imrovizacija od strane Lucasa, pošto je originalna rečenica u scenariju "Luke, ti si svoj otac" zbunjivala glumce.


 

8 chewbacca 2472721k

Prijateljski Wookie Chewbacca je inspirisan Lucasovim psom Indijanom, aljaskim malamutom. Reditelju se sviđalo kako životinja izgleda na njegovom suvozačkom sjedištu, tako da je odlučio da stvori lik prema njoj, mješavinu psa, medvjeda i majmuna. Uloga je pala kao poklon s neba glumcu Peteru Mayhewu iz zapadnog Londona, koji je teško nalazio uloga sa svojih 219 cm visine.


 

9 yoda 2472331k

Joda je vjerovatno najomiljeniji lik Zvjezdanih ratova, ali je Lukas namjerno otkrio veoma malo o njemu, ostavivši ga da lebdi u velu misterije. Iako svaki 'hardkore fan' Zvjezdanih ratova zna da je Jodino pravo ime Minch, ne znamo koje je Joda vrste, ni odakle je. Lutkar i čovjek koji je Jodi pozajmio glas u originalnoj trilogiji je Frank Oz. Lucas je bio pokrenuo kampanju za njegovu nominaciju za Oskara za najbolju sporednu ulogu u "Carstvo uzvraća udarac". Međutim, Akademija ga je smatrala neprikladnim za nagradu, jer je lutkar, a ne glumac.


 

10 c3po 2472725k

Anthony Daniels, glumac C3PO-a, glumio je robota u svih šest nastavaka Zvjezdanih ratova (snimanih od 1977. do 2005.), ali mu je uloga teško pala. U intervjuu za magazin People 1983. godine rekao je da je bio toliko nesrećan da je zaista želio da razbije oklop čekićem. Za treći film "Povratak džedaja", nagrađen je novim lakšim kostimom, vrijednim 300.000 dolara. Zbog prethodnog oklopa teškog 13 kg osjećao se kao "mješavina bogalja i male bebe".

 

| Prikaz je objavljen na www.telegraph.co.uk

(osim uvodnog dijela, hrt.hr)

S engleskog na srpski jezik za Prometej.ba prevela N.N.

7.2.2013. |