Požar u Nacionalnom parku Tesso Nilo na Sumatri, Indonezija, 5. jula 2015. Foto: World Resources Institute via Flickr


Nova studija objavljena u The Lancetu pokazala je da postoji direktna veza između sječe šuma i smrtnih slučajeva povezanih sa vrućinom u ranjivim zajednicama u Indoneziji.

Istraživanje koje su sproveli Institut za zaštitu prirode (eng. The Nature Conservancy) i naučnici sa Univerziteta u Washingtonu i Univerziteta Mulawaran u Indoneziji, fokusiralo se na regiju Berau u Istočnom Kalimantanu u Indoneziji gdje je 4375 km² pošumljene zemlje posječeno između 2002. i 2018. godine, što predstavlja 17% čitavog tog područja.

Istraživači su koristili podatke sa uređaja za satelitsko praćenje šumskog pokrivača, temperature i stanovništva, zajedno sa saznanjima i izvještajima The Lancetovog resursnog centra pod nazivomGlobalni teret bolesti,kako bi procijenili utjecaj sječe šuma i klimatskih promjena na smrtne slučajeve prouzrokovane visokim temperaturama, te utjecajima sječe šuma i klimatskih promjena na nesigurne radne uvjete.


Radnici

Otkrili su da je lokalna sječa šuma, zajedno sa klimatskim promjenama, već utjecala na to da prosječne maksimalne dnevne temperature porastu za 0.95°C, što je kao posljedicu imalo rast smrtnosti za 8% između 2002. i 2018. godine.

Istraživači pretpostavljaju da bi do 2100. smrtnost u regionu mogla porasti između 17-20%, dok bi za do pet sati mogao porasti broj sati dnevno s visokim temperaturama nesigurnim za rad, u usporedbi sa 2018. godinom, ukoliko se temperatura poveća za 3°C u usporedbi sa predindustrijskim nivoima.

U jednoj studiji iz 2019. godine otkriveno je kako radnici koji rade vani u prosjeku rade 6,5 sati dnevno i da već sada mijenjaju rasporede kako bi izbjegli najvreliji dio dana.


Ranjivi

Ova studija značajna je zbog toga što se vjeruje da je jedna od prvih koja otkriva da porast temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama i lokalna sječa šuma utječu na porast smrtnih slučajeva izazvanih visokim temperaturama u ruralnim zajednicama u jednoj tropskoj zemlji.

Sve je veći broj istraživanja koja ukazuju na to da u tropskim zemljama klimatske promjene i sječa šuma povećavaju temperaturu i izloženost vrućini, ali je prema ovoj studiji, kombinirani rizik ovih promjena do sada uglavnom bio zanemaren.

Na primjer, sječa šuma u tropskim zemljama može prouzrokovati trenutni porast lokalnih temperatura do 8 °C i pogoršati dnevne temperaturne varijacije. Studije isto tako pokazuju da se zagrijavanje povećava kada su komadi posječene šume veći od 100 km², te da se efekti zagrijavanja mogu proširiti i do 50 km izvan mjesta na kojima je posječena šuma.


Zabrinjavajuće

Međutim, malo toga je poznato o tome kako zagrijavanje zajedno sa sječom šuma utječe na ljudsko zdravlje na geografskom opsegu većem od 10,000 km² ili kako će se ovi rizici vjerovatno promijeniti u budućnosti.

Glavni uzročnici sječe šuma su radno intenzivne industrije na otvorenom poput rudarstva, poljoprivrede i proizvodnje palminog ulja, tako da mnogi ljudi u tim područjima nemaju drugog izbora nego da rade vani.

Vodeći istraživač, Dr. Nicholas Wolff iz Instituta za zaštitu prirode ukazao je na to da je porast temperatura koji se desio u Berau u samo 16 godina jednak porastu temperatura u ostatku svijeta u posljednjih 150 godina.

“Šire posljedice po ljudsko zdravlje i egzistenciju su zabrinjavajuće i zasigurno opravdavaju daljnja istraživanja kako bi se pronašla rješenja,” izjavio je Dr. Wolff.


Izvor: The Ecologist

S engleskog prevela: Amina Turudija, Prometej.ba