Francuska je šokirana. Dok francuska policija traga za navodnim islamističkim počiniteljima, strava se širi preko cijele Europe i preko cijelog svijeta. Posvuda se izražava užasavanje nad brutalnim ubojstvom dvanaestorice ljudi. Crkve su ovaj napad na nenaoružane ljude nazvale „gnusni zločin“ (Evangelička crkva Njemačke), osudile i upozorile da se mržnja ne raspiruje protiv muslimana (Papa Franjo).


I muslimanski svijet je duboko pogođen. U crno obučeni zločinci naoružani kalašnjikovima su pri napadu na satirični magazin „Charlie Hebdo“ uzvikivali „Allah je velik“ i „osvetili smo našeg Poslanika“. Muslimansko vijeće Francuske izjavilo je: „Ovaj jako ozbiljni barbarski akt je napad na demokraciju i slobodu tiska.“


Predsjedavajući Centralnog vijeća muslimana u Njemačkoj, Aiman Mazyek, govorio je o neprijateljskom i nečovječnom aktu protiv slobodnog društva. Rekao je: „Danas nije osvećen naš Poslanik, nego je izdana naša vjera, a naše muslimanske vrijednosti su gurnute u blato.“


Također je i Koordinacijsko vijeće muslimana u Njemačkoj odgovorilo šokirano. „Teror nema mjesta u niti jednoj religiji“, kazao je glasnogovornik tog islamskog krovnog udruženja, Erol Pürlü. Koordinacijsko vijeće čine četiri velika udruženja Islamrat, Zentralrat der Muslime, Türkisch-Islamische Union (Ditib) i udruženje Islamische Kulturzentre (VIKZ).


Navid Kermani: „Ne upasti u zamku terorista“

Književnik Navid Kermani, i sam musliman, objašnjava: „Ovo nije samo napad na novinarstvo i umjetnost. Ovo je napad na Evropu, koja ljudima, ali i muslimanima posebno, priznaje dostojanstvo, slobodu i ravnopravnost bez obzira na njihov spol, vjeru, porijeklo, seksualnu orijentaciju. Unatoč ovom napadu, Europljani ne smiju pasti u klopku teroristima. Moraju podupirati slobodu.“


Muslimanski glasovi izvan Europe jedva se čuju. Iz Kaira javili su se učenjaci sa Al-Azhar univerziteta: „Ovo je kriminalni akt. Islam odbacuje svaki oblik nasilja.“


Sve ove i mnoge reakcije političara i novinara pokazuju da su počinitelji pogodili Europu, ali i druge dijelove svijeta, u srce. Pogodili su i stavili u pitanje dva temeljna principa zapadnog suživota: da se konflikti moraju rješavati bez nasilja, i da svatko mora imati pravo na svoje mišljenje bez straha od kazne, osobito od egzekucije. Svi se uzdamo u to da ovi principi vrijede. No, ova sigurnost je sada uzdrmana.


Napadači i njihove žrtve su imale samo jedno zajedničko: religiju. Novinari su ju promatrali jednim sekularnim, satiričnim, podrugljivim pogledom. A za napadače je islam nepovrediva svetinja, svaka njegova kritika mora biti kažnjena. Za jedne je religija davno već isparila, nije im bila potrebna. Za druge je apsolutni putokaz, ideologija. Postala im je u, jednom prenesenom značenju, oružje u rukama, jer je njihovo stajalište: ako ne prihvatiš moju vjeru, ubit ću te.


charlie hebdo_024j


Što može učiniti Europa?

Za Europu je ovakvo ponašanje šokirajuće. Za druge dijelove svijeta pak to je svakodnevnica. Tako u Siriji i Iraku, „Islamska država“ svakodnevno ubija kršćane, i u Iranu i Nigeriji progone kršćane, u Egiptu se izvršavaju napadi na kršćanske zajednice. Rasprava o vjeri i nevjeri se uvijek vodi s nasiljem, i uvijek pogađa nedužne.


Terorističke grupe kao što je Islamska država, Al Quaida ili Boko Haram u Nigeriji (u prijevodu ovo ime znači „Zapadno obrazovanje je grijeh“) pozivaju se na islam, bore se protiv Zapada i priželjkuju teokratsku državu, u kojoj bi nekolicina religijskih vođa imala moć. Svi oni prakticiraju najveću moguću suprotnost zapadne demokracije.


No, što Zapad može učiniti naočigled terorizma u Parizu? Treba se, pored sveg legitimnog straha za vlastitu sigurnost, pitati: Što se to događa svijetu? Što to tjera dio muslimanskog svijeta na barikade, i da se pojedinci osjećaju opravdanim činiti najstrašnija djela u ime religije?


Svijet proživljava fazu duboke nesigurnosti. Jaka globalizacija stvara svjetska rivalstva i borbe za udio u tržištu. Više ne vrijedi stara šema Istok-Zapad. Svijet je postao multipolaran. Postao je i kapitalistički, samo još profit vrijedi. Nastala je svjetska borba, a i Europa sudjeluje u njoj, a da pritom nije utočište humanosti. Na primjer dopušta da se u Sredozemnom moru utapaju tisuće izbjeglica koje su pobjegle iz kriznih i siromašnih područja.


I zapadni kapitalizam je brutalan, osobito kada su ga SAD oružjem uvele u Irak. Dio islamskog svijeta već dugo se tome protive islamizmom. No, s religijom to ima vrlo malo veze. Borba je to za moć, koja za svoje ciljeve na brutalan način zloupotrebljava islam.


Stvarni muslimanski vjernici za to nisu krivi. Papa ima pravo kada je opomenuo da sada nitko ne smije raspirivati mržnju prema muslimanima. S ovim atentatom oni nemaju nikakve veze.

 

Autor Markus Dobstadt publik-forum.de

S njemačkog preveo Darko Pejanović

Prometej.ba 01/2015