Nakon što su nacija i svijet svjedočili sebičnoj i opasnoj igri političkog teatra u režiji predsjednika Donalda Trumpa otkako je potvrđen njegov pozitivan test na COVID-19, nije ostavljeno mjesta sumnji: Trump nije sposoban obnašati svoju funkciju i posve sigurno mu ne bi trebalo dozvoliti da upravlja naredne četiri godine. Amerika treba okončati ovaj besmisleni eksperiment sa kakistokracijom, a najbolja osoba koja to može postići jeste bivši predsjednik G. W. Bush podrškom izboru Joea Bidena za predsjednika.

Samo tokom posljednih nekoliko dana Trump je uporno i nepotrebno riskirao živote više članova američke tajne službe - časnih žena i muškaraca koji su položili zakletvu da će u vršenju svoje dužnosti za njega primiti i metak.

Tenzije su dodatno porasle budući da su agenti privatno izrazili zabrinutost nakon što ih je nekoliko zaraženo tokom putovanja na predsjedničke političke skupove. U kakvoj je to samo tužnoj suprotnosti za naslijeđem porodice Bush - svojevrsnim bendom koji je donedavno bio istoznačan politici Republikanske stranke. Pokojni predsjednik George H. W. Bush, otac George W. Busha, bio je čovjek kojeg su njegovi agenti voljeli, a na vijest o Bushevoj smrti jedan je od njih napisao kako je "dio nas bespovratno otišao". Stariji Bush je čak obrijao glavu solidarišući se sa jednim od svojih agenata čijem je sinu dijagnosticirana leukemija ističući da na svoje agente gleda kao na porodicu.

Posljednja predsjednička debata – koja se zbog svih aktuelnih dešavanja već čini tako dalekom - nesumnjivo bi natjerala pokojnog Busha da se prevrće u sopstvenom grobu sa nemalim gađenjem. Džentlmen George, kako ga je prozvao USA Today, imao je starinske manire, šarm i demonstrirao uljudnost, uprkos dugoj i bogatoj karijeri na burnoj američkoj političkoj sceni.

Bush stariji je 1991. godine spremno uskratio podršku lideru Ku Klux Klana Davidu Dukeu u njegovoj utrci za državnu funkciju i bez oklijevanja ga proglasio rasistom i šarlatanom. Nasuprot tome, Donald Trump je desničarskoj skupini Proud Boys, poznatoj po nasilju, obezbjedio po njihovim riječima "ogromnu pobjedu" i dao im novi slogan "odstupite i budite u pripravnosti".

Trump je potpuna suprotnost preminulom predsjedniku - grub, svađalački nastrojen i neko ko je proveo veći dio debate sa odbojno netrpeljivim izrazom na licu. Nakon predsjedničke debate i nedavne podrške koju je Bidenu izrazila Cindy McCain, udovica senatora John McCaina, došlo je vrijeme da bivši predsjednik George W. Bush definitivno okonča Trumpovo obnašanje predsjedničke funkcije dajući podršku kandidaturi Joe Bidena, a kako bi na taj način spasio državu i Republikansku stranku od sebe same.

Prema ljetos objavljenom izvještaju New York Timesa, Bush neće podržati Trumpov reizbor. Bushov glasnogovornik naknadno je izjavio za Texas Tribune da je izvještaj potpuna izmišljotina, te da se bivši predsjednik "povukao iz predsjedničke politike i nije dao bilo kakvu naznaku kako će glasati".

Ali evo zašto je toliko važno da Bush istupi i da svoju bezrezervnu podršku Bidenu. Neki mogu tvrditi da bivši predsjednik više ne predstavlja današnju republikansku stranku budući da je proteklo više od desetljeća od njegovog obašanja funkcije. No s obzirom na to da je republikanski predsjednički kandidat iz 2012. godine Mitt Romney u nemilosti stranke otkako je u senatu glasao za opoziv Trumpa, na plećima bivšeg predsjednika sada počiva isključiva odgovornost da okrene zabludjelu državu u pravom smjeru. Nakon očeve smrti, George W. Bush je viši funkcioner Republikanske stranke i jedini koji joj može vratiti razumniji pravac djelovanja.

Anketa CNN-a iz 2018. pokazuje da 61% Amerikanaca ima povoljno mišljenje o Bushu. Među Republikancima ta brojka se penje na 76%. Iako je ta brojka nešto niža u odnosu na 88% Republikanaca iz 2015. godine, Bush je očigledno zadržao veliki uticaj, naročito kod umjerenih ili razočaranih Republikanaca koji dobro pamte poznati govor njegovog oca o "ljubaznijoj i blažoj naciji".

Ovo je jedan od rijetkih historijskih trenutaka kada na bivšeg predsjednika pada dužnost koju je samo on kvalificiran da izvrši: podržati kandidata protivničke stranke kako bi spasio demokratiju od nasljednika koji otvoreno priznaje da će raditi na narušavanju izbornog procesa.

U julu smo isticali (autori članka, prim. prev.) da se naša država treba pripremiti za najznačajnijih 100 dana u američkoj povijesti. Sa nedavnom smrću sutkinje Ruth Bader Ginsburg, Trumpovim otvorenim napadima na izborni proces, njegovo kontinuirano podgrijavanje rasnih tenzija zajedno sa agresivnim insistiranjem na pogrešnom pristupu u suočavanju sa pandemijom, naša država ne ulazi samo u do sada nepoznate vode, nego se ubrzano približava ambisu.

Historičari su već označili Trumpovu vladavinu kao najgoru u 244 godine povijesti naše nacije.

Trump je kontinuirano izlagao američke živote riziku, ugrožavao nacionalnu sigurnost, udaljio se od pouzdanih saveznika, pri tome se zbližavajući sa našim zakletim protivnicima i degradirao američku vojsku. Neprestano je koristio svoju poziciju kako bi neosnovano obogatio sebe i svoju porodicu što je rezultiralo tužbom za korištenje položaja u sticanje profita. Posezao je za nacionalnim tragedijama kako bi podijelio državu zbog sopstvene političke koristi i oduzeo civiliziranost javnim raspravama dajući užasan primjer sljedećem naraštaju američkih lidera.

Pored svega, nedavno Trumpovo odbijanje da se obaveže na miran prenos vlasti u slučaju poraza na izborima moralo bi predstavljati prelazak svake granice u očima bilo kojeg bivšeg predsjednika.

Bushova podrška Bidenu predstavljala bi poseban korak. Dala bi Republikancima, već zgroženim Trumpovim potezima, potrebno političko pokriće da svoj glas daju Demokratima - makar to bilo samo sada. Nije dovoljno da Bush samo uskrati otvorenu podršku Trumpu.

Otvorena podrška Bidenu mogla bi biti upravo ono što je državi potrebno kako bi se osigurali ključni republikanski glasovi potrebni da Bidenu osiguraju nepobitnu pobjedu.

Štoviše, pored zadavanja smrtnog udarca Trumpovom reizboru, Bush bi time podijelio svoju stranku i postavio temelj za njenu ponovnu izgradnju u budućnosti. Trump je preuzeo i primorao stranku na poslušnost, te ju iskrivio do neprepoznatljivosti. Koliko god željeli da Demokrati dobiju teške izbore, realnost je da država treba aktivan dvopartijski sistem u kojem su te partije usaglašene barem kada su u pitanju osnovna načela demokratskih institucija koje kontroliraju i upravljaju našom državom.

Bushova podrška Bidenu bi dakle otvorila vrata drugim istaknutom Republikancima da slijede njegov primjer. Čvrsto i jasno odbijanje Trumpa na ovogodišnjim izborima moglo bi pomoći republikanskoj stranci da se vrati principima Busha, njegovog oca i očevog prethodnika Ronalda Reagana. Politika je veća od jedne osobe ili jedne stranke. Njena suština počiva na ispravnom postupanju u odnosu na Ameriku i Amerikance. George W. Bush sada ima priliku da promijeni tok povijesti i ispiše novo poglavlje svoje životne priče. Upravo on može pomoći da se spasi republika za kakvu se borimo.

Autori: Arick Wierson i Bradley Honan, edition.cnn.com

Prijevod: Prometej.ba/L. G.