U posljednjih nekoliko mjeseci francuski elektroprivedni radnici u CGT-Énergie postali su poznatiji kao „Robin Hoodovi“: oni su presijecali dotok električne energije raznim tvrtkama, policijskim stanicama i zgradama vlada, dok su napajali siromašna kućanstva koja si ne mogu priuštiti plaćanje struje. Prije tjedan dana, ovi radnici su poduzeli akciju protiv CFDT-a, najstarijeg i sindikata najsklonijeg kompromisima, koji je odbio raspisati štrajk otkako su akcije protiv mirovinske reforme započele 5. decembra.

Ovo nije prvi put da se elektroprivredni radnici u Francuskoj uključuju u ovakve akcije. Na Božić su se uključili u sličnu akciju, vraćajući struju u kuće u siromašnim predgrađima.

Ovo je dio trenutnog štrajka radnika protiv Macronovih mirovinskih reformi. U petak je na ulice izašlo preko milijun ljudi širom Francuske, a štrajku se pridružio još veći broj sektora. Radnici Pariškog gradskog prijevoza (RATP) i željeznički radnici u državi (SNCF) su u neprestanom štrajku, potpomognuti povremenim štrajkovima drugih radnika, radnika u energetskom sektoru, radnika u rafinerijama i lukama te nastavnika. U mnogim slučajevima štrajkovi su bili i protiv sindikalnog rukovodstva.

Usprkos ovom historijskom štrajku i mobilizacijama milijuna ljudi, lider CFDT-a, Laurent Berger bio je za pregovaračkim stolom sa Macronovom vladom od prvog dana i branio je većinu onoga što stoji u mirovinskoj reformi, uključujući klauzule koje ugrožavaju članove CFDT-a.

Ljutnja na ovaj sindikat narasla je do trenutka kada je grupa štrajkača koordinirana od strane RATP-a i SNCF-a zauzela centralnu dvoranu sjedišta sindikata. To zauzimanje je imalo veliku podršku radnika i s ulice, iako su je mediji, vlada i većina sindikalnih rukovodstava osudili. Tada su radnici isključili struju ovom prodanom sindikatu.


Klasna kolaboracija u mraku

U priopćenju za javnost koje potvrđuje da je akciju izvelo desetak podružnica CGT-Énergie u Regiji Pariza, elektroprivredni radnici naveli su razloge za isključenje struje u sjedištu CFDT-a.

Tekst počinje sa: „Protiv mirovinske reforme: Robin Hoodovi isključuju struju Bergeru“. „Berger dogovara uvjete i oblik budućih lanaca nas i naše djece, a da nikad nisu ni sudjelovali u neprestanom štrajku protiv mirovinske reforme. Jutros, u ponedjeljak, 20. januara 2020., struja je isključena federalnom sjedištu CFDT-a u Parizu i ovim činom je ugašena i klasna kolaboracija.

Saopćenje završava sa jasnim stavom: „Mi radimo, mi proizvodimo, mi odlučujemo. Otpor.“

CFDT je javno istupio protiv akcije koja im je isključila struju. U izjavi stoji: „Sjedište CFDT-a je u ponedjeljak ujutru ponovno bilo žrtva upada. 15 osoba sa kapuljačama ušlo je u zgradu kako bi isključilo struju. Ovaj novi napad za koji je nekoliko CGT-ovih sindikata preuzelo odgovornost na društvenim mrežama je neprihvatljiv.“

Dok stanovništvo istrajava u podršci za štrajkače, Bergerova popularnost opada. Isto vrijedi i za Macrona, kojemu je sve teže izaći na ulice ili održati javne događaje. Prošli tjedan, demonstracije unutar i izvan pozorišta prisilile su policiju da hitno „izvuče“ predsjednika iz događaja kojemu je prisustvovao.

U ponedjeljak ujutro, dok je Berger sjedio u mraku u sjedištu svog sindikata, Macron nije mogao doći na događaj u gradskoj fabrici Dunkirk. Dočekalo ga je 200 štrajkača i demonstranata koji su izlazili na autoputu koji je vodio do tog mjesta.

Ova akcija radnika CGT-Énergie također je dovela u tešku situaciju generalnog sektretara CGT-a, Philippea Martineza. Martinez je štrajk podržavao od početka, a iako nije tražio njegovo produženje, također nije prihvatio niti „Božićno primirje“ koje je tražila vlada. Ipak, osudio je akciju štrajkača koji su ušli u sjedište CFDT-a. Njegovu izjavu odbili su mnogi odjeli CGT-a koji su podržali akciju. Sektori su se dodatno radikalizirali, isključujući struju prodanom sindikatu bez savjetovanja sa vlastitim sindikalnim vodstvom. Postupci elektrodistributera CGT-a pokazuju radikalizaciju baze radničke klase i sve veće nerazumijevanje s njihovim rukovodstvom, čak i „lijevim“ rukovodstvom.

Autor: Juan Andrés Gallardo, Left Voice

Prijevod: Prometej.ba/D.V.