Ilustracija: Zohar Lazar

U jutro 4. decembra 2016. godine, Edgar Maddison Welch, skladištar i otac dvoje djece iz Salisburya, iz Južne Karoline, rekao je porodici da ima nekoliko stvari za obaviti; stavio je u auto AR-15 38-kalibarski revolver i čakiju pa krenuo za Washington, D.C. Welchova namjera, kako je kasnije rekao policiji, bila je da sam istraži plan u koji su uključeni – bez posebnog reda – Hillary Clinton, seksualna eksploatacija, satanistički rituali i pica.

Oko 3 sata popodne, Welch je stigao u Comet Ping Pong, restoran u Chevy Chaseu, gdje su, kako je vjerovao, djeca bila držana u mreži tunela. Došao je do kuhinje, pucnjem pištolja razvalio zaključana vrata i tamo otkrio samo kuhinjski pribor. U intervjuu iz zatvora, nekoliko dana kasnije, priznao je Timesu: “Informacije koje sam imao o ovome nisu bile sto posto tačne.” Nije našao zarobljenu djecu u podrumu restorana; zapravo, kao što se u mnogim navodima o incidentu primjećuje, Comet Ping Pong uopće i nema podrum.

Daleko od toga da su ove nove informacije nekog odvratile od ovog slučaja, oni koji vjeruju u ono što je postalo poznato kao “Pizzagate” su se, naprotiv, još dublje “zarovili” u ovu teoriju zavjere. Welch se amaterski bavio glumom – pojavio se u ulozi žrtve u jednom niskobudžetnom horor filmu – prema tome, spekulirali su neki, njegova racija restorana bila je iscenirana kako bi se diskreditirale njihove istrage. To što su se učesnici zavjere toliko potrudili da prikriju svoje tragove ukazivalo je samo na količinu zla koje su imali za sakriti. “Ovo sranje ode predaleko”, napisao je jedan komentator na Reddit stranici pod nazivom r/Conspiracy. U međuvremenu, vlasnik restorana je sve vrijeme dobijao prijetnje smrću.

Oko deset mjeseci nakon incidenta u Comet Ping Pongu, na internetu se pojavilo predviđanje da će Hillary Clinton uskoro biti uhapšena. “Očekujte masovne pobune organizovane iz protesta”, upozorio je anonimni komentator, Q, na stranici za razmjenu poruka 4chan. Potom su uslijedila druga proročanstva: Vođa Clintonine kampanje, John Podesta, također će biti uhapšen; članovi medija bit će “uhapšeni kao prerušeni agenti na tajnom zadatku”, desit će se privremeni pad Twittera koji će najaviti čistku vlade.

Pošto su Q-ova proročanstva propala, još više konvertita im se priklonilo. QAnon, kako je nazvan Q-ov svjetonazor, u sebe je uključio – ili, ako preferirate progutao je – Pizzagate, a potom je sa interneta “otkliznuo” u svijet. Prošlog juna, nezaposleni bivši mornar Matthew Wright, koji je, kao i Welch, bio naoružan revolverom AR-15 i pištoljem, blokirao je saobraćaj skoro devedeset minuta prije nego što se predao policiji. U jednom trenutku podignuo je znak na kojem je pisalo “Objavite OIG izvještaj”, što je bila referenca na još jedno Qanonovo predviđanje, koje se tiče ureda Generalnog sekretara Ministarstva pravosuđa. Neposredno nakon hapšenja, Wright je u pismu upućenom Bijeloj kući napisao da je “samo želio istinu u ime svih Amerikanaca ili u krajnjem slučaju cijelog čovječanstva”.

Amerika je uvijek bila slaba na paranoidne fantazije. Prema nekim historičarima, Očeve osnivače je na pisanje Deklaracije o nezavisnosti potaknuo neosnovani strah od Britanske zavjere. “Teorije zavjere u američkoj historiji" dvotomna enciklopedija, kreće od “Abolicionizma” do COV-a. (COV, akronim koji koriste “preživjeli” /oni koji vjeruju da će se desiti velike katastrofe i za njih se temeljito pripremaju, op. pr./, skraćenica je za “Cionističku okupiranu vladu”, što se, kako enciklopedija objašnjava, referira na “internacionalnu jevrejsku zavjeru da se potkopa suverenitet i istinsko kršćanstvo SAD-a.”) Između ta dva, nalazi se još tri stotine unosa, uključujući “Crne helikoptere”, “Contrails”, “Iluminate”, “Slijetanje na Mjesec”, “Pan Am 103” i “Roswell”.

U tom kontekstu, Pizzagate i QAnon mogli bi biti smatrani uobičajenim ludostima – samo dva unosa na kraju abecednog reda u analima nacionalne šizofrenije. No, ima li u tome još nečega? Da li su tu na djelu dublje, mračnije sile. Potvrđeni teoretičar zavjere zauzeo je Bijelu kuću i, bez obzira na tvrdnje kako “nije bilo dosluha”, postoje dokazi da ga je internacionalna zavjera tamo smjestila. Slučajnost? Da prafraziramo Q-a, možda je vrijeme da “počnemo razmišljati šire”.

Russel Muirhead i Nancy L. Rosenblum predaju predmete iz oblasti uprave, prvi na Datmouthu, a drugi na Harvardu. Prije nekoliko godina su, kako kažu ostali “zaprepašteni jednom mišlju”. Da, znali su da su lude ideje bile stalna crta američkog stila života. Ali ne ovoliko lude. “Ovo pitanje zahtijevalo je detaljniju i promišljeniju interpretaciju,” napisali su na početku svoje knjige: Mnogi ljudi kažu: Nove teorije zavjere i napad na demokratiju.

“Klasične” teorije zavjere, prema Muirheadu i Rosenblumu, nastaju kao odgovori na realne događaje - naprimjer ubistvo John F. Kennedya ili teroristički napadi 11. septembra. Takve teorije, smatraju oni, predstavljaju jedan oblik objašnjenja, koliko god netačne bile. Ono što izdvaja teorije kao što je Qanonova od ostalih jeste nedostatak interesa za objašnjavanjem. I često je upravo onako kako slučaj nepostojeće sheme trgovine djecom vođene iz nepostojećeg podruma pokazuje - “tu se i nema šta objasniti”. Profesori opažaju: “Ponekad se čini kako nove teorije zavjere nastaju ni iz čega”.

Grupa koja predstavlja “konzumente” teorija zavjere se također izmijenila. Historijski gledano, prema Muirheadu i Rosenblumu, oni koje su privlačile priče o tajnim zavjerama su bile grupe bez moći. Danas oni koji imaju moć insistiraju da je “igra namještena”, a niko to ne radi upornije od takozvanog Vođe slobodnog svijeta.

Donald Trump je svoje mjesto u nacionalnoj politici zadobio kao teoretičar zavjere, tzv. “birther”, promovišući ideju da predsjednik Barack Obama nije rođen u Sjedinjenim Državama. Nekoliko novinskih organizacija pokušalo je voditi listu teorija zavjere koje je Trump od tada pokrenuo. Jedna lista, postavljena na web-sajtu Business Insider, ima devetnaest tačaka. Ona uključuje tvrdnje kako vakcine izazivaju autizam i kako je pridruženi član Vrhovnog suda, Antonin Scalia, možda ubijen.

“Kažu kako su pronašli jastuk na njegovom licu” - rekao je Trump o Scaliji tokom predsjedničke kampanje u 2016. godini, “što je veoma čudno mjesto za jastuk”. (Lista Business Insidera je ograničena na rasprostranjenije teorije zavjere i ne obuhvata predsjednikove svakodnevne laži i izmišljotine.) “Nijedan predsjednik - zapravo, nijedan državni zvaničnik - nije pribjegao optužbama za zavjerništvo tako instinktivno, tako često i sa takvim žarom kao Trump”, pišu Muirhead i Rosenblum.

Sa Trumpom na vlasti, brinu oni, postoji opasnost da njegove mračne fantazije budu ostvarene. Demokratije zavise od koncenzusa; građani moraju vjerovati u neke bazične stvari, počevši od legitimnosti izbora. Trump u isto vrijeme i predvodi vladu i urušava je. Izbornom sistemu, tvrdi on, ne može se vjerovati. Raširene su izborne prevare. Njegov prezir prema institucijama kao što su sudovi (“spori i ispolitizirani”), Komisija za komunikacije SAD-a (“tužna i nefer”), F. B. I. (“Šta kriju?”) oslabljuje te institucije opravdavajući na taj način njegov prezir. Kako vladine agencije “gube nadležnosti i kapacitet, vremenom će izgledati sve više i više nelegitimne sve većem broju ljudi”, opažaju Muirhead i Rosenblum.

Trump je tako blisko povezan sa “novim teorijama zavjere” da je nekada teško razlučiti “galamdžiju” od “galame”. Pored toga, teško je zamisliti njegovo uzdizanje bez drugih ključnih činilaca: polarizacija izbornog tijela, generiranje napada (uglavnom sa desnice) na novinske agencije i vladu i, naravno, napredak interneta. Nekada je širenje teorija zavjere dolazilo sa cijenom – printanje ili mimeografija koštaju –ali sada, kako ukazuju Muirhead i Roseblum, svako može objaviti ludu teoriju ili falsifikovanu fotografiju online besplatno.

Zbog internet revolucije “izgubili su se čuvari mrežnog prolaza, producenti, editori i učenjaci koji su odlučivali o tome šta je vrijedno širenja”, pišu oni. Time se otvorio put za “poduzetnike u sferi teorija zavjere” koji nude “naizgled beskonačan niz ludih optužbi.”

Je li moguće napraviti preciznu studiju teorija zavjere? Taj zadatak sliči samokažnjavanju, kao pokušaj da se kokoška nauči da živi u kući i urinira na posebno mjesto predviđeno za to. Bez obzira na to, ovu su misiju odlučili izvršiti Joseph E. Uscinski i Joseph M. Parent. Istraživanje teorija zavjere “bilo je otežano zbog nedostatka dugoročnih sistematičnih podataka” - tvrde u svojoj knjizi pod nazivom Američke teorije zavjere Uscinski i Parent, prvi zaposlen na Univerzitetu u Miamiju, a drugi na Univerzitetu Notre Dame. Srećom, “sada su dostupne metode za uspješnije kritičko sagledavanje onoga što mislimo da znamo”.

Jedna od tih metoda su ankete. Uscinski i Parent su proveli ispitivanje na uzorku većem od 1200 Amerikanaca, u kojem su ih pitali da odreaguju na izjave tipa “Veliki dio naših života kontrolišu zavjere pripremljene na tajnim mjestima.” Anketirani su podijeljeni u tri grupe prema odgovorima koje su dali: “visoko” (oni koji su imali predispozicije prema razmišljanju u okvirima teorija zavjere), “nisko” (oni koji im se protive) i “srednje” (oni koji su u sredini). Potom su istraživači unakrsno pregledali tabele. Što je anketirani manje obrazovan, veća je vjerovatnoća da će spadati u grupu “visoko”. Siromašni su bili skloniji teorijama zavjere nego bogati. Otprilike jednak broj demokrata i republikanaca spadao je u teoretičare zavjere, ali je broj onih koji vjeruju u teorije zavjere bio veći u grupi koja se ne identifikuje ni sa jednom od ove dvije partije.

Oni koji vjeruju u teorije zavjere, zaključuju Uscinski i Parent, “zaslužuju reputaciju autsajdera”. Manja je vjerovatnoća da će glasati i skloniji su smatrati krvoproliće jednim od oblika političkog protesta. Dok je osamdeset posto osoba iz grupe “nisko” odbacivalo ideju da je “nasilje ponekada prihvatljiv način da se izrazi neslaganje sa vladom”, u grupi “visoko” brojka je spala na pedeset devet posto. “Uznemirujuće je to što na pitanje o kontroli oružja oko polovine onih sa višim predispozicijama za vjerovanje u teorije zavjere želi manje oštre zakone o oružju”, primjećuju Uscinski i Parent.

Za dugoročnije podatke, okrenuli su se dnevnim novinama. Odred njihovih asistenata je “prosijao” pisma urednicima objavljena u Timesu i Chicago Tribuneu iz perioda od preko stotinu godina. Pisma koja su se referirala na bilo kakvo grupno djelovanje u tajnosti “nauštrb zajedničkog dobra” u istraživanju su kodirana kao “zavjerenički govor”. (Nije uložen napor da se napravi razlika između “govora” o stvarnim zavjerama, npr. Watergate, i neutemeljenim špekulacijama.) Skupine koje su prokazane u takvim pismima uključivale su uobičajene osumnjičene - katolike, komuniste, Židove, Ujedinjene nacije - kao i više iznenađujuće mete: tvrtke koje se bave ledom, luteranske novine, senatsku tiskaru i premijera Malte. Spletke su se, također, kretale prema dijaboličnom obrascu, od tajnih poslovnih dogovora Herberta Hoovera da dovede SAD do bankrota, do CIA-ine zavjere da raširi lezbijstvo.

Kada su Uscinski i Parent prebrojali pisama kodirana kao teorije zavjere objavljena tokom svake od godina, došli su do zaključa da paranoidno razmišljanje nije buknulo u 21. stoljeću. Naprotiv, kada se eliminišu kratkoročni usponi i padovi, oni zaključuju kako je količina “zavjerničkog govora” ostala konstantna od 1960-tih i zapravo se smanjila od 1989: “Ne živimo u eri teorija zavjere već neko vrijeme.” To što vjerujemo da živimo ima smisla, jer je to uvjerenje također konstantno.

“Zvanično je: Amerika postaje konspiratokracija” - objavio je Daily News 2011. godine. “Živimo li u zlatnom dobu teorija zavjere?” pitao se Boston Globe 2004. Sviće “zora novog doba teorija zavjere” - objavio je Washington Post 1994.

“Pretpostavimo kako možemo multiplicirati primjere nazad do Salema u 1692. godini, ali shvatate poentu” - pišu Uscinski i Parent. “Strah od zavjera je sveprisutan.” Prema njihovim analizama, kratkoročne varijacije u stopi nastajanja teorija zavjere ne koincidiraju sa promjenom ekonomskih uvjeta ili tehnološkim napretcima kao što je napredak interneta..

Njihov stav o “strahu od zavjere” jeste da se teško može reći da ima išta novo u “novom zavjerništvu”. Ali, ipak, kada govore o paranoji kod viših instanci dijele Muirheadovu i Roseblumovu zabrinutost. Sa povećanjem broja teoretičara zavjere među članovima “elite” - definisanim kao članovi vlade, zabavljači, novinari – primjećuje se odgovarajući porast broja paranoičnog teoretisanja općenito. “Ovo se odnosi na tebe, Donald Trump”, pišu oni.

Godine 2015. mlada novinarka Anna Merlan otišla je kruzerom u Mexico. Većina putnika na brodu Ruby Princess bili su obični turisti, ali značajna manjina ih se prijavila na krstarenje u sklopu drugog krstarenja, koje su organizatori nazvali Conspira-Sea. Conspira-Sea grupi predavanja su držali razni “eksperti”, uključujući i Andrewa Wakefielda, britanskog doktora čija su lažna istraživanja započela pokret protiv vakcinacije. Kada se Merlan vratila na obalu, napisala je jednostavan i veseo tekst o svom iskustvu za internet stranicu Jezebel, u kojem je ismijala Conspira-Sea grupu zbog toga što su izgubili dodir s realnošću. Tada je Trump izabran za predsjednika, i Edgar Welch se pojavio sa pištoljima u Comet Ping Pongu. Merlan je posumnjanja da je možda ona ta koja je izgubila dodir s realnošću.

U svojoj knjizi Republika laži: Američki teoretičari zavjere i njihov iznenađujući uspon do moći, Merlan se infiltrira i uključuje u različite supkulture sklone sumnji. Posjećuje okupljanje bijelih nacionalista u istočnom Kentuckyu, prisustvuje godišnjem okupljanju Zajedničke NLO mreže poznate kao MUFON i druži se sa proponentima “teorije iskupljenja”, što je blesavo uvjerenje bazirano na ideji da vlada u tajnosti drži i duguje svakom Amerikancu određenu svotu novca. Jedno od njenih prvih odredišta bio je skup okorjelo uvjerenih u Pizzagate u Lafayette parku nedaleko od Bijele kuće. Ovaj skup desio se u martu 2017. godine, tri mjeseca nakon Welchovog hapšenja. Merlan uočava kako se skupina podijelila u nekoliko frakcija od kojih je svaka uvjerena da drugu grupu čine umetnuti elementi. Dok intervjuira ženu koja se predstavlja kao LaLa, primjećuje muškarca koji ih snima telefonom. Muškarac optužuje LaLa da pripada “kontroliranoj opoziciji”. Dok on to govori, prilazi mu drugi demonstrator s mobitelom i optužuje ga za potkopavanje cilja.

“Štitiš zlostavljače djece, brate”, neko viče na njega. Ali ko su osobe koje vrše kontrolu i zašto to rade, to nikada nije u potpunosti jasno. “Čini se da je osnovni zajednički element svih osoba unutar ‘pokreta’ nepovjerenje prema svima oko njih”, govori LaLa Merlan. ”Niko ne zna ko je na čijoj strani niti šta je istina.”

Merlan se često susreće sa ovakvom dinamikom. Kako se čini, ljudi koji vjeruju u teorije zavjere često sumnjaju da su drugi koji vjeruju u takve teorije ludi ili još gore. Na MUFON konferenciji, nadomak Las Vegasa, govornik Corey Goode, eminentna figura u svijetu ljudi ubijeđenih u postojanje NLO-a, opisuje kako je kao dijete odveden u podzemni objekat u zračnoj bazi Corswell u Texasu, gdje su ga trenirali da se bori protiv vanzemaljaca. Kasnije je, tvrdi Goode, lutao kroz solarni sistem radeći na “nadgledanju i izviđanju” dok nad njim, u konačnici, vladini rukovodioci ovim projektom nisu izveli postupak “reverzije godina” i vratili ga natrag kući još jedanput u dobi djeteta. Drugi istraživač NLO-a na konvenciji, Richard Dolan, rekao je Merlan kako je zabrinut zbog tvrdnji kao što je Goodova, koje nisu osobito uvjerljive. Kao i grupa u Lafayette parku, Dolan je zabrinut zbog ubačenih elemenata, boji se da su oni tu da potkopaju čitav NLO svijet. Kaže: “Historija je ispunjena provokatorima i dezinformacijama koje dolaze kroz kanale vlade SAD-a”.

Amerikanci su, kako primjećuje Merlan, dugo sumnjali da vlada zataškava istinu o izvanzemaljcima – takve sumnje vjerovatno su starije od termina “izvanzemaljsko”. Druge teorije zavjere, primjećuje ona, imaju čak i dublje korijene. Optužba za ritualno zlostavljanje djece, ključna za Pizzagate, bila je podignuta protiv Jevreja u srednjem vijeku. Od tada je isplivala još mnogo puta, uključujući i vrijeme koje je ostalo poznato kao “Satanska panika”- nepromišljena salva optužbi koja je poslala više od dvadeset Kalifornjana u zatvor tokom osamdeset devete. (Sve presude su od tada poništene.) Konspiracizam je, zaključuje Merlan, “manje ili više uvijek bio sa nama”: radnici picerije prosto su zamijenili radnike na dnevnoj njezi, a ovi su zamijenili Jevreje.

No, ona iznosi i zaključke u korist suprotnog mišljenja. Kao Muirhead i Rosenblum, Merlan vjeruje da se sada dešava nešto novo i opasno. Prema njenom mišljenju Trump u ovome ima mnogo zasluga (ili, ako preferirate, krivice), ali također ima je i internet. Kao primjer Merlan navodi pucnjavu u Columbineu, koja se desila 1999., “prije vremena YouTubea, lako objavljivih blogova i društvenih medija čija je upotreba široko dostupna”. Nakon pucnjave niko se nije pojavio sa idejom da je Columbine “namještaljka”. Danas je skoro pa zagarantovano da će masovna pucnjava dati podstreka internet zajednici koja insistira da su žrtve “krizni glumci”. Merlan intervjuira Lenny Poznera, bivšeg IT konsultanta čiji je šestogodišnji sin, Noah, preminuo u pucnjavi u Osnovnoj školi Sandy Hook 2012. godine. Pozner je veći dio vremena u posljednjih šest godina proveo boreći se protiv teoretičara zavjere koji insistiraju da se pucnjava nikada nije ni desila i da Noah nikada nije ni postojao. (Sudija iz Connecticuta je u februaru naredio Alexu Jonesu, vlasniku internet stranice Infowars, i vodećem poborniku teorije da je Sandy Hook bio “namješten”, da svjedoči u tužbi koju su podignuli roditelji ubijene djece. U svom svjedočenju iz marta, Jones je tvrdio kako ga je neki “oblik psihoze” natjerao da vjeruje kako je masakr namješten.)

“Ova kategorija novijih teoretičara zavjere je zaista samo globalna mreža seoskih idiota”, Pozner govori Merlan. “Prije oni ne bi mogli pronaći jedni druge, ali ovo sada je sinergički efekat kombinacija svih njih iz cijelog svijeta. Postoje hejteri iz Australije i Evrope i oni svi mogu napraviti YouTube video u petnaest sekundi.”

Tokom predsjedničkih izbora 2016. godine, Zeynep Tufekci gledala je snimke Trumpovih okupljanja kada je primijetila nešto čudno. Tufekci, saradnica na Harvardovom Berkman Klein centru za internet i društvo i tehno-sociologinja, kako se opisuje, shvatila je da je YouTube počeo da joj za gledanje predlaže videe pune rasističkih polemika i poricanja holokausta. Upitala se šta se to događa pa je kreirala drugi profil i počela gledati klipove Hillary Clinton i Bernie Sandersa. Ovog puta, otkrila je kako biva usmjerena prema onome što je kasnije u Timesu opisala kao “videozapisi ljevičarskog zavjerenika”, uključujući i one koji tvrde da je vlada SAD-a odgovorna za napade 11. septembra.

Tufekci zaključuje kako je YouTube odlučio da je najbolji način kako zadržati gledateljima pažnju taj da ih usmjerava prema što senzacionalnijim materijalima. Motiv nije bio politički; bio je komercijalan. Vjerovatno ni ova shema nije bila rad tajnog društva ili čak pojedinca, nego algoritma. “Ono čemu svjedočimo je informatička eksploatacija prirodnih ljudskih želja: pogledati 'iza zavjese'”, piše Tufekci.

Minimalno se može priznati kako je u “novom konspiracizmu” nov samo broj ljudi koji su mu izloženi. Ako postoji “prirodna ljudska želja” da se dođe do neke skrivene istine, nikada nije bilo lakše udovoljiti toj želji – ili umisliti da to činimo – kroz YouTube, Infowars ili Twitter. Nije jasno koliko onih koji bivaju usmjereni na postove o “istini” o 11. septembru ili slušaju Alexa Jonesa ili oni koji prate Trampove tvitove zapravo vjeruju u ono sa čime se susretnu, ali i mala frakcija može stvoriti veoma veliki problem; napokon, skoro dva biliona ljudi klikaju na YouTube videe svakog mjeseca. U prećutnom priznanju odgovornosti, Pinterest je blokirao pretrage na svojim stranicama povezane sa vakcinama nakon izbijanja epidemije boginja u nekoliko saveznih država ove zime. Facebook je, također, nedavno rekao kako će “umanjiti ranking grupa ili stranica koje šire dezinformacije o vakcinama”. U januaru, bez ikakvog objašnjenja kako njegovi algoritmi za “sljedeće na redu” rade, YouTube je objavio kako će “početi reducirati preporuke za upitne sadržaje“ uključujući videe “koji iznose očigledno netačne tvrdnje o historijskim događajima kao što je 11. septembar.”

U međuvremenu, opet nalijećemo na Pizzagate. Prije nekoliko mjeseci, drugi muškarac je uhapšen u vezi sa Comet Ping Pongom – ovaj zbog paljenja požara u piceriji.

Prevela sa engleskog jezika: Merima Ražanica-Hajrić, Prometej.ba

Originalni tekst: What’s New About Conspiracy Theories?

Autorica: Elizabeth Kolbert, The New Yorker