Početkom siječnja je imam Mohammed al-Amin Ismail po prvi puta propovijedao petkom u novoj godini i imao je jako loše vijesti. Podigao je u vis tanku knjižicu, a u očima mu je sijevalo dok je govorio: „Ovo je udžbenik povijesti za šesti razred, povijest! I što tamo pronalazimo? Europsku renesansu.“

Događaj se može vidjeti na Youtubeu, mjesto događanja je jedna džamija sudanske prijestolnice Kartum.

Imamu konkretno smetaju stranice 40 i 45. Tamo je prikazan goli Adam kojeg je upravo stvorio Bog. I Svemogući je slikovno prikazan kako pruža desnu ruku prema Adamu, a lijevom grli golu ženu. Riječ je o fresci Stvaranje Adama iz 16. stoljeća koju je naslikao Michelangelo Buonarroti na stropu Sikstinske kapele u Rimu.

Bog, Allah, se prikazuje kao ljudsko biće. Tada je zazvao „Allaha“ ukupno četrdeset i četiri puta, a oči samo što mu nisu iskočile od ljutnje. Zatim je ušutio, zatvorio oči jednom rukom i zajecao. U drugoj ruci još uvijek je držao udžbenik koji izgleda pomalo zgužvano.

„Slika Boga koji grli golu ženu?“, pita imam.


Knjiga glorificira zapadnu kulturu

Propovijed i njezine posljedice svjedoče o kulturnom ratu koji se vodi između reformatora i islamista u Sudanu otkako je svrgnut diktator Omar al-Bašir prije dvije godine. Borba je to koja se prije svega vodi oko moći.

Udžbenik je bio proizvod novog nastavnog plana koju je izradila vlada u sklopu šireg plana reformi. Voditelj ureda za reformu školstva je nakon propovijedi imama Ismaila zaprimio više prijetnji smrti. Drugi propovjednici su preuzeli isti obrazac, mahali su udžbenikom i govorili su o bogohuljenju i herezi. Islamska fikh akademija u Sudanu, akademija koja se tiče islamskog prava, zabranila je korištenje tog udžbenika u nastavi. Knjiga navodno glorificira zapadnu kulturu, a to je „užasan grijeh“.

Islamisti su pobijedili. Abdalla Hamdok, šef prelazne vlade Sudana, zaustavio je reformu školstva i dao je sačiniti istražno povjerenstvo. Udžbenik povijesti je povučen.

Voditelj školske reforme se iz protesta povukao. U jednom pismu je istaknuo da više ne može raditi sa vladom koja je na vlast došla revolucijom, a zatim se saginje pod pritiskom ostataka starog režima.


Tri decenije islamističke diktature

Ovaj događaj pokazuje koliko su u Sudanu još uvijek jaki islamisti. Za vrijeme Baširove diktature, Sudanom je od 1989. godine vladao strogi oblik islamskog prava; režim je zabranio konzumaciju alkohola i „otkrivajuću“ odjeću za žene.

U travnju 2019. je vojska svrgnula Bašira. Četiri mjeseca prije toga su započeli protesti koji su se prvenstveno odnosili na poskupljenje kruha. Nakon Baširova pada su vojska, opozicija i predstavnici prosvjednika sklopili sporazum o podjeli vlasti koja će trajati tri godine. Sada se učesnici prijelazne vlasti nalaze u jednom položaju koji ni jednoj strani nije ugodan.

Unatoč tomu je vlada započela reforme kojima želi steći naklonost stranih zemalja i poboljšati gospodarstvo. Između ostalih, zabranili su zakon koji je policiji dozvoljavao kažnjavanje bičevanjem onih koji su „neprimjereno“ odjeveni. Nemuslimanskom stanovništvu je ponovno dozvoljeno da konzumira alkohol.

Reforme su izazvale ljutite proteste islamista jer su popuštanja vlade prema njima „neislamska“. Konzervativci se sve više plaše da će potpuno izgubiti utjecaj. No, da tomu još uvijek nije tako pokazuje pobjeda islamista u svađi oko Michelangelovog golog Adama.


Samuel Misteli, Neue Zürcher Zeitung

S njemačkog preveo: Darko Pejanović, Prometej.ba