Amancio Ortega u svijetu je poznat po tome što je vlasnik lanca trgovina Zara – sa više od 7000 prodavaonica u Europi, Americi, Aziji, Bliskom Istoku i sjevernoj Africi. Ali, malo kupaca zamišlja kada prođu nekim tržnim centrom da skoro sve prodavaonice mogu biti u vlasništvu Amancija Ortege: pored Zare, Bershka, Lefties, Oysho, Pull & Bear, Massimo Dutti, Stradivarius, Uterqüe i Tempe su također u vlasništvu Inditexa. Čak i sam tržni centar može biti u vlasništvu ovog milijardera koji je investitor u nekretnine (tržne centre, hotele, poslovne zgrade) sa više milijardi eura u Europi i SAD-u. Tomu treba dodati i financijske tvrtke, auto-kuće i druge tvrtke širom svijeta.

Njegova najnovija akvizicija bila je kupovina 5% energetske tvrtke Enagas, jedne od 15 velikih španjolskih tvrtki koje su prije manje od godinu dana imale koristi od programa ECB-a za kupnju korporativnih obveznica za 10 milijardi eura dužničkih vrijednosnih papira.

Njegovo bogatstvo, sa bogatstvom njegove kćeri – koja je druga na španjolskoj listi milijardera, i koja zauzima treće mjesto na istoj –jednako je bogatstvu 15 milijuna najsiromašnijih Španjolaca.


Njegova ekscelencija eksploatator

Ali, bogatstvo Amancija Ortege koje je za više od pet milijuna godina veće od prosječne plaće radnice Zare, u osnovi nije stvoreno uz podršku političke kaste španjolskog režima ili mjera financijskog spašavanja Europske unije. Čak iako se Zara smatra najvrednijom španjolskom markom, ispred Movistara ili Banke Santander.

Njegovo nemjerljivo bogatstvo je nastalo radom muškaraca, žena, djevojčica i dječaka porobljenih u različitim dijelovima svijeta. Ne, to nije metafora: prijave protiv Inditexa i Zare iznova se pojavljuju, iz godine u godinu, iako je robovlasnik iz La Korunje postao „njegova ekscelencija Amancio Ortega“ budući da je 2009. dobio odlikovanje Velikog križa – ordena za građanske zasluge od strane španjolske vlade. To je odlikovanje koje se obično dodjeljuje visokim dužnosnicima državne vlasti, generalima vojske ili civilne garde i drugim osobama koje ministarstvo vanjskih poslova smatra relevantnim, a koje mora odobriti vijeće ministara. Mora da je „njegova ekscelencija Ortega“ mnogo učinio za španjolski kapitalizam da bi mu Zapaterova vlada (PSOE) odlučila dodijeliti odlikovanje koje nijedan poduzetnik nije dobio od 1953!


Kupovinom pravosuđa do mjesta u raju

Tri godine prije nego mu je vlada dodijelila odlikovanje, Zara je pravomoćno osuđena zbog prisiljavanja zaposlenika i zaposlenica na rad nedjeljom i praznicima. Iako su se najgore optužbe dogodile nakon što je već nosio „medalju za zasluge“. Pogledajmo neke od optužbi koje su (bile) javne:

2012. godine u istraživanju provedenom u Indiji o eksploataciji djevojčica i adolescenata između 14 i 20 godina u tekstilnim kompanijama, Inditex je bio jedna od prijavljenih tvrtki.

2013. godine zatvorena je ilegalna radionica u Buenos Airesu (u Argentini), gdje su djeca i odrasli radili do 13 sati za Zaru, u po zdravlje štetnim uvjetima.

2014. je bila prisiljena povući sa tržišta majicu dizajna sličnu onoj koju su Židovi bili prisiljeni nositi od strane nacista u koncentracijskim logorima.

2016. BBC-jevo istraživanje o tvornicama u Turskoj koje neregularno zapošljavaju sirijske izbjeglice s bijednim plaćama utvrdilo je da je među onima koji podugovaraju ovaj rad također Inditex. Iste godine, izvješće predstavljeno u Europskom parlamentu pokazalo je da je Inditex utajio gotovo 600 milijuna eura poreza.

2017. tvtka je osuđena od strane brazilskog pravosuđa zbog „robovskog rada“, što je Ortega riješio plaćanjem novčane kazne u iznosu od 1,5 milijuna dolara.

2018. godine istu tvrtku talijansko pravosuđe osudilo je zbog plagiranja u dizajnu odjeće.

2019. godine Zara je ponovno osuđena od strane španjolskog pravosuđa zbog diskriminacije radnica u jednoj trgovini koje su morale skratiti radno vrijeme zbog brige o maloljetnoj djeci.

Ali, nakon ogromne eksploatacije djevojčica, žena i muškaraca u uvjetima štetnim po zdravlje, napornih radnih dana i mizernih primanja, nakon utaje poreza i izmicanja pravosuđu, „njegova ekscelencija“ Ortega se zadužuje davanjem sočnih donacija državi kroz javno zdravstvo ili za druge potrebe masa. I tako Španjolac koji je trenutno šesti najbogatiji čovjek na planeti i prvi na ljestvici milijardera Španjolske kupuje naklonost, savjest, i na duže staze, svoje vlastito mjesto u raju.

Iris Valdemi, Izquierda Diario

Preveo sa španjolskog: Darko Vujica, Prometej.ba