Kao i mnogo godina dosad, na sajmu prevladava vjerska literatura i kako literatura, knjige i priručnici koji vam „mogu“ za čas objasniti šta je prava a šta kriva vjera i kako postići sreću i blagostanje u životu. Također je velika ponuda bestselera i druge po kvaliteti „jeftine“ literature. Uprkos svemu ovo ipak jest značajan kulturni događaj za Sarajevo, jedini ovakve vrste, ali nažalost on pokazuje koliko je loše stanje u bh. izdavaštvu.


Prije dvije godine, sarajevski novinar Đorđe Krajišnik objavio je tekst o 24. Međunarodnom sajmu knjiga. Tekst je dostupak na linku: 24. međunarodni sajam knjiga i učila u Sarajevu: Sajam priručnika i vjerske literature. Nažalost, ono što je napisano u tom tekstu uglavnom se može primijeniti i na ovogodišnji sajam. Priručnici za zdravi i vjerski život, biografije estradnih i sportskih zvijezda, pa čak i ratnih zločinaca, veoma su zastupljeni i traženi. Na sajmu možete naći i ponudu veoma opskurne literature poput tzv. Protokola sionskih mudraca. O tome, uostalom, dovoljno govore fotografije s ovoga sajma.


036

Boris Lalić


Preporučujemo vam ipak da odete i posjetite ovaj sajam, jer se tu i tamo među mnoštvom treš literature može naći i pokoji kvalitetan naslov. Preporučujemo vam da navratite kod mladog sarajevskog književnika Borisa Lalića, autora romana 100% i zbirke pripovjetki Jackie's on the road again. Ulaz na sajam je besplatan.

 

Prometej.ba | 24.04.2014.


 

{gallery}sajam2014{/gallery}