Mirnom šetnjom sa bijelom trakom oko lijeve ruke i ove godine ćemo obilježiti Dan bijelih traka u Prijedoru i svim drugim mjestima gdje se 31. maj, Dan bijelih traka bude obilježavao. Zbog potencijalnih posljedica uzrokovanih pandemijom Covida-19 pozivamo sve one koji budu obilježavali Dan bijelih traka bilo gdje u svijetu da se tokom održavanja skupa pridržavaju svih mjera opreza, drže distancu i obavezno nose maske.

Okupljanje učesnika u Prijedoru planirano je u ponedjeljak 31. maja 2021. godine u 12:00 h. Učesnicima će prije same šetnje biti pokazana lokacija sa kojom su lokalne vlasti saglasine da se na njoj izgradi memorijal za 102 ubijene prijedorske djece. U toku ove godine bi trebali pribaviti svu neophodnu dokumentaciju, raspisati međunarodni konkurs za idejno rješenje memorijala i do idućeg Dana bijelih traka podići memorijal. Tako ćemo ostvariti jedan od prvih postavljenih ciljeva koje je pred sebe postavila građanska inicijativa Jer me se tiče, zajedno sa drugim organizacijama i pojedincima koji su se priključili i podržali roditelje ubijene prijedorske djece.

Zbog ograničenog broja učesnika, a dozvoljeno je do 100 na javnom skupu, molimo sve one koji su namjeravali doći u Prijedor da ove godine Dan bijelih traka obilježe u svojim zajednicama tako što će tog dana prošetati sa bijelom trakom na lijevoj ruci. Tako ćete na najjednostavniji način obilježiti Dan bijelih traka i na najizravniji način dati lični doprinos u ostvarenju ciljeva koje su postavili organizatori, a jedan od prvih je i izgradnja memorijala za ubijenu djecu. Pored nošenja bijele trake na ruci Dan bijelih traka možete obilježiti i postavljanjem bijelih čaršava na prozore vaših kuća i balkona. Fotografije i video sa bijelim trakama možete objavljivati na društvenim mrežama i dijeliti ih sa drugim učesnicima.

U koloni učesnika koji će proći glavnom prijedorskom ulicom moći će biti samo oni koji budu imali ružu sa imenom jednog ubijenog djeteta. Međutim obilježavanje nije ograničeno prostorom i vremenom, svako od vas može nositi bijelu traku i obilježiti taj dan i ako se ne nađe u koloni sa ružama.

Pozivamo sve učesnike kolone da strogo drže razmak te da nose maske i izbjegavaju kontakt sa drugim učesnicima. Cvijeće sa imenima 102 djece položićemo u krug na glavnom trgu kao i ranijih godina. Predstavnici medija izjave mogu uzimati neposredno prije početka šetnje i nakon obraćanja organizatora.

Obilježavanje Dana bijelih traka je podsjećanje na 31.maj 1992.godine kada je Krizni štab opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke.

Za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje!

Inicijativa Jer me se tiče



Refik HODŽIĆ: Bijele trake sred crnog mraka, 26. 5. 2016.

Edin Ramulić i Goran Zorić: PET GODINA 'DANA BIJELIH TRAKA', 18. 5. 2017.