Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona u suradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije su radeći na otkrivanju izvršilaca prijavljenog krivičnog djela Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, došli do saznanja da je u pitanju lažno prijavljivanje u vezi sa navedenim krivičnim djelom, prenosi Fokus.ba.

Kako piše u saopćenju, opsežnim radnjama na terenu došlo se do materijalnih dokaza kao i priznanja oštećenog lica A.P. rođen 1987.godine, da je isti počinio radnje koje su okarakterisane kao djelo „Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti“.

”Po kompletiranju predmeta protiv počinitelja će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti“ iz člana 163 stav 1. KZFBiH”, saopćeno je iz MUP-a.

Podsjećamo, veliku pažnju javnosti izazvao je događaj prijavljen početkom sedmice u Gornjem Vakufu. Nakon što je informacija objavljena u medijima, reagirali su domaći zvaničnici i međunarodne organizacije u BiH.

Nezvanično, počinitelj je jedan od vlasnika objekata. Adis Pokvić, jedan od vlasnika objekata i automobila, u naselju Krupa u općini Gornji Vakuf-Uskoplje, na kojima su ispisani grafiti uvredljivog sadržaja u noći sa nedjelje na ponedjeljak, počinitelj je ovog krivičnog djela izazivanja međunacionalne netrpeljivosti.

Izvršenje krivičnog djela, kako nezvanično saznajemo, Adis je u cjelosti priznao, a pronađeni su i materijalni dokazi.

Pokviću će se na teret staviti i lažno prijavljivanje za koje je zaprijećena kazna do 6 mjeseci zatvora, a očekivati je i da će, bez obzira što je sam ispisao grafite, odgovarati i za krivično djelo izazivanje međunacionalne netrpeljivosti za koje je propisana petogodišnja zatvorska kazna, prenosi Fokus.ba.

* * *

Podsjetimo, Adis Pokvić na svojoj imovini napisao je poruke mržnje, poput: “Biće još Srebrenice”, “Balije”, s potpisom “Ustaše” i oznakama križa i nacističkog simbola.

Nakon ispisivanja ovih užasnih poruka, bezimenom šaraču mržnje nacionalistički i poneki "umjereni" mediji u BiH odmah su pripisali hrvatsku nacionalnost, a mnogi javni radnici takmičili su se ko će ljepše i sočnije iskazati mržnju prema Hrvatima u cjelini i ovo zlodjelo predstaviti kao poruku hrvatskog naroda bošnjačkom narodu. Od većine takvih ne očekujemo nikakvu ispriku nakon saznanja da je zlodjelo podmetnuto Hrvatima kako bi se raspirila mržnja prema njima. Jer za mogućnost isprike ipak treba imati obraz.

Za one naivne neka ovo bude još jedna dobra pouka, da se ne zalijeću kao muha na… med i da bolje razmisle o odgovornosti koju imaju u društvu. Jednoj budali sa sprejom, kako god da se zvala, ne treba isturati nos da te za njega vuče. - Prometej.ba