Poput bombe odjeknula je u Austriji tzv. Afera Ibiza s Heinz-Christianom Stracheom, austrijskim vicekancelarom i predsjednikom desničarske Slobodarske stranke (FPÖ) u glavnoj ulozi. Naime, preko nekih njemačkih medija u javnost je procurio video snimljen u jednoj vili na Ibizi u ljeto 2017., tri mjeseca prije austrijskih parlamentarnih izbora, a koji je jako kompromitirajući za Strachea i njegovog stranačkog kolegu i šefa parlamentarnog kluba Johanna Gudenusa. Afera je izazvala doslovno zgražanje u austrijskoj javnosti, a kancelar Kurz odlučio se na raspuštanje parlamentarne većine i nove izbore. Predsjednik Van der Bellen prihvatio je prijedlog o raspuštanju vlade komentirajući kako je „sramotno to što se događa zadnjih 24 sata“ i da „to nije Austrija“.


Kronologija događaja

Na zadnjim parlamentarnim izborima, u jesen 2017. godine, Stracheova Slobodarska stranka osvojila je malo više od četvrtine glasova i zajedno s relativnim izbornim pobjednikom, Kurzovim Narodnjacima, formirala vlast. Za drugi najbolji rezultat u povijesti stranke Strache je naklonost birača pridobio tipičnom desno-populističkom politikom.

Dobro se sjećam kako su me baš te 2017. i godine mog dolaska u Austriju plašili „slobodarski“ plakati o tobožnjem gubitku austrijskog, europskog identiteta, o prijetećem islamiziranju, protuimigrantski odnosno protuazilantski plakati. Veličao je Strache germanske vrijednosti, držao predike o vlastitom poštenju, nekorumpiranosti i čistoći stranke, obećavao porezne olakšice za gospodarstvenike, najavljivao rezanje pomoći azilantima i naišao na dobar odjek kod birača. Međutim, video koji je upravo našao put do javnosti u potpunosti ga kompromitira.

Naime, po svemu sudeći u klasičnoj filmskoj priči ovaj put su zavodljive agentice, očigledno jako dobro pripremljene, upecale Strachea i Gudenusa. Vrelo ljeto, Ibiza, ljepuškaste Ruskinje, ogromna vila, skupocjena vozila na parkingu, tko bi posumnjao da to nisu nećakinje ruskog oligarha spremnog da investira u Austriju. Problem za slobodarske čelnike je što su vila i vozila bili namjenski rentani, primamljive oligarhove izaslanice najvjerojatnije samo dobre glumice, uz to je alkohol dodatno otvorio dušu, a cijeli teferič tajno sniman. U centru cijelog skandala, kako je iz videa vidljivo, stoji činjenica da Strache želi ostvariti medijski monopol u Austriji s ciljem postizanja što boljeg izbornog rezultata, a da bi to postigao spreman je i ne biti baš tako „čist“ kako se predstavljao i svoje vlastite staviti ispred interesa države u koju se kune.

Dakle, tobožnja nećakinja ruskog oligarha pod imenom „Aljona Makarowa“ iskazala je njihovu spremnost za ulaganja u Austriji, a kako bi cijeli posao bio siguran ponuđena je milijunska pomoć za vođenje izborne kampanje u zamjenu za kasnija namještanja na tenderima. Strache u tom smislu savjetuje „ulagačicama“ da kupe udjel u najmoćnijem austrijskom mediju Kronen Zeitungu, kao i da po mogućnosti privatiziraju neki kanal jer on želi isti medijski prostor kakav posjeduje i mađarski premijer Viktor Orban, što znači da Strache nezavisne medije želi dovesti pod svoju kontrolu, odnosno kontrolu jednog ruskog oligarha. Strache sasvim otvoreno govori: „Ako medij dva, tri tjedna prije izbora, ako ovaj medij odjednom nas pogura, onda imaš pravo. Onda nećemo dobiti 27, onda ćemo dobiti 34% [na izborima]. I točno to je ključ.“

Pri tome Ruskinje ne bi ostale bez protuusluge pa Strache nastavlja: „Prvo što ti pri jednom sudjelovanju u vlasti mogu obećati je: Haselsteiner ne dobiva više nijedan posao. (...) Ona onda treba osnovati jednu firmu kao Strabag. Sve državne poslove koje sada dobiva Strabag, dobit će ona.“ (Hans Peter Haselsteiner je nekadašnji šef Strabaga, kao liberal bio je i zastupnik u parlamentu, a u zadnje vrijeme se isticao žestokim anti-FPÖ političkim stavovima javno i novčano potpomažući njihove protukandidate.) Strache osim toga sugovornici predlaže da, „ukoliko joj se to sviđa, ako joj se sviđa politički program“, može također donirati novac. Ali ne direktno na račun stranke, nego zaobilaznim putem, na ime raznih udruga koje bi po definiciji trebale obavljati neki društveno koristan posao. Na taj način bi potpora bila skrivena od javnosti jer se ne radi o donaciji direktno na stranački račun. U suštini, to pored zaobilaženja javnosti znači i zaobilazak austrijskih zakona.

On dalje kao primjere navodi imena mnogih gospodarskih moćnika: „Donatori koje mi imamo su u pravilu idealisti koji žele smanjenje poreza... Gaston Glock [vlasnik firme za proizvodnju oružja Glock GmBH], Heidi Horten kao primjer [milijarderka i najbogatija Austrijanka, vlasnica robnih kuća], René Benko koji plaća ÖVP i nas... jedan od najvećih agenata za nekretnine u Austriji. Novamatic plaća sviju. Pa kockarnice. U suštini najveće platiše poreza u Austriji.“ Svi navedeni već su demantirali bilo kakve donacije, ali državnom odvjetništvu u svakom slučaju predstoji da provjeri Stracheove riječi jer, ukoliko imaju veze s istinom, onda je poštena politička utakmica samo krinka za javnost.

Osim ovoga u videu je izrečeno i mnogo drugih kontroverznih stvari. Može se naravno samo spekulirati zašto je video objavljen upravo ili tek sada, zašto ne već pred izbore 2017., kao i to tko je stajao iza cijelog aranžmana na Balearima. Jedno je ipak sasvim jasno, a to je da su žestoke priče o borbi za državne interese stranaka poput Stracheove samo čiste floskule i da su takve „slobodarske“ stranke spremne ugušiti i slobodne, nezavisne medije kako bi ostvarile svoj privatni interes.


Posljedice

Strache i Gudenus najavili su odlazak sa svih političkih funkcija, a svoje postupke pravdali su viškom alkohola, intimnom atmosferom, izostankom stručnog prevoditelja i potrebom za pojednostavljenim govorom, te kako ništa protuzakonito nisu uradili jer niti su primili novac niti su bilo što konkretno obećali. Priznali su ipak je to što su izgovorili sramotno. Međutim, niti je austrijsko društvo kao naše pa da, vodeći se onom „šuti i trpi“ prijeđe preko tisuću i jednog vlastodržačkog skandala niti su austrijski političri toliko neodgovorni i bezosjećajni. Afera je doslovno uzdrmala društvo, u Beču su se već bili pojavili brojni prosvjednici sa zahtjevom za raspisivanjem novih izbora, a kancelar Kurz, ne videći više prostora za daljnju koaliciju s takvima, raspustio je vladu.

Iako je ovo prvorazredan skandal, ipak se u događajima koji su uslijedili nakon izbijanja afere ogleda snaga jednog politički uređenog i odgovornog društva. I dok ispod našeg dijela neba masa političkih analitičara, „boraca“ za očuvanje države i pseudointelektualaca korektnije političke partije doslovno želi uvući u vlast s troglavom mafijaškom bratijom opterećenom bezbrojnim aferama, dok ministar neuvrštavanje kuće od 120 kvadrata u imovinsku karticu obrazlaže da mu služi za roštiljanje i da ne nabrajam dalje, u Austriji je samo jedna jedina afera takvog tipa bila dovoljna za ekspresni pad vlade. I po mom mišljenju za sahranu Slobodarske partije za narednih mnogo godina.

Usput, bilo ih je dosta u našem desnom medijsko-političkom spektru koji su u Stracheu vidjeli uzora i saveznika. Međutim, kao šamar im može poslužiti Stracheov pogrdan govor o Hrvatskoj i Srbiji u reakciji na plan „ruskih investitorica“ za ulaganja u Hrvatskoj i Srbiji. Za Strachea je tako Hrvatska „jedno sranje“, a Srbija zemlja koja je njegovim prijateljima „tamo htjela oteti poduzeća“.

Mato Šarčević, Prometej.ba