Zločin u Ahmićima


Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane su 16. aprila 1993. godine, u Ahmićima, općina Vitez, ubili 116 bošnjačkih civila, među kojima i tromjesečnu bebu, ostale prognale, a njihovu imovinu spalile.


“Kada sam izašao ispred kuće, vidio sam da mi je brat ubijen, a onda je ubijen i otac. Metak ga je pogodio pravo u glavu i pao je mrtav. Meni je vojnik rekao da iskoračim, da bi nakon toga iz puške pucao u mene. Metak mi je prošao kroz vilicu i ja sam pao, pretvarao sam se da sam mrtav.”, prisjeća se Abdulah Ahmić dana kada su dva vojnika u HVO uniformama provalila kućna vrata i njemu i njegovom ocu naredila da napuste kuću. Abdulah je jedini od šest članova porodice preživio dešavanja u Ahmićima.


Tribunal u Haagu je za zločin u Ahmićima osudio Darija Kordića na 25 godina, Tihomira Blaškića na 9, te četvoro direktnih izvršilaca na kazne od 10 do 18 godina zatvora. Sud BiH je, nakon sporazuma o priznanju krivice, osudio Paška Ljubičića na 10 godina zatvora.



TrusinaZločin u Trusini


Za zločin koji se također desio 16. aprila 1993. godine, u Trusini, općina Konjic, odgovorni su pripadnici Armije RBiH, koji su tada ubili 22 osobe hrvatske nacionalnosti, od kojih je bilo 19 civila i 3 pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali. Ranjene su još 4 osobe, a među njima 2 djece.

 

“Razbacivali su nam stvari po kući i pitali nas gdje su nam muževi, a kasnije je došla još jedna ekipa vojnika, među kojima je bila i jedna žena, koju su zvali Zolja. Kada su je dvojica vojnika koji su prvi došli u moju kuću pitali šta će s nama, rekla im je da nas sve treba zatvoriti u jednu sobu i spaliti. Kasnije smo saznali da se ona zove Rasema Handanović.”, sjećanje je Bosiljke Krešo na jutro u selu Trusina kada su joj u kuću, gdje je boravila sa sestrom i komšinicom, ušla dva vojnika ARBiH i počela da psuju i vrijeđaju.

 

Za zločine u Trusini još niko nije pravosnažno osuđen. Optuženi su Mensur Memić, Dževad Salčin, Nedžad Hodžić i Senad Hakalović, bivši pripadnici jedinice za posebne namjene Zulfikar, te Zulfikar Ališpago, komandant jedinice, koje Tužilaštvo BiH tereti za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva i ratni zločin nad zarobljenicima. U vezu sa zločinom u Trusini se dovode i Rasema Handanović i Edin Džeko, nedavno uhapšeni u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

18 godina poslije

 

Većina protjeranih Ahmićana koji su preživjeli dešavanja u aprilu 1993. godine vratila se u prijašnje mjesto prebivališta, dok se u Trusinu još niko nije vratio.

 

Mještani Ahmića ističu da je život podijeljen, navodeći da djeca različitim autobusima idu u školu: “Hrvati su u nama izgubili prijatelje i to povjerenje se neće vratiti u narednih 100 godina.”, kaže Hajrudin Pezer iz sela Ahmići koji je u pokolju izgubio 23 člana porodice.

 

Bosiljka Krešo ne razmišlja o povratku u Trusinu: “Ne bih se vratila ni da mi kuću pozlate.”, dok njena kćerka Monika ističe da bi se vratila kada bi našla zaposlenje: “Voljela bih da se vratim jer to je zemlja moga oca i djeda.”, kaže Monika Krešo.

Protest.ba