ZAGREB Natječaj koji je raspisao Grad Zagreb za umjetničko rješenje spomenika Franji Tuđmanu na Trgu dr. Franje Tuđmana dobio je konkurenciju. Inicijativa mladih za ljudska prava raspisala je alternativni natječaj za spomenik Tuđmanu na istoj lokaciji. Iz priopćenja te nevladine organizacije jasno je da se ne slaže već s uvodnim dijelom natječaja koji je raspisao Grad Zagreb. U tom uvodu, uz ostalo, stoji da je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman svojim likom i dijelom neupitno obilježio suvremenu hrvatsku povijest, pa o važnosti podizanja spomenika nije potrebno dvojiti. Inicijativa mladih tvrdi da se o svemu »može i treba dvojiti, a naročito o osobama i događajima čije je djelovanje ili pojava izravan ili neizravan uzrok niza povreda ljudskih prava, kao što je slučaj s Franjom Tuđmanom«.


Inicijativa mladih želi, kako navodi, natječajem »obilježiti sjećanje na neke od najmračnijih razdoblja moderne hrvatske prošlosti«.


U Tuđmanove grijehe ubrajaju koruptivan model privatizacije i instaliranje korupcije u najviše grane vlasti, autoritarni poredak koji je zatirao demokratske procese. Nadalje, zamjeraju Tuđmanu zločine i masovna kršenja ljudskih prava, posebno nacionalnih manjina, »a čemu je pridonijela huškačka i šovinistička politika stranke čiji je bio predsjednik«. Četvrta točka u nizu zamjerki je »zločinačka priroda sudjelovanja RH u ratu u susjednoj Bosni i Hercegovini«.


Mario Mažić iz Inicijative mladih kazao nam je da im je ideju za alternativni natječaj dao natječaj Grada Zagreba, a motiv je taj što se »ne vodi debata, a radi se o iznimno kontroverznim ličnostima čije je naslijeđe iznimno kontroverzno pri čemu se posebno zanemaruje perspektiva žrtve«.


– Natječajem smo htjeli pokazati da Hrvatska nije unisona u poricanju zločina počinjenih devedesetih godina, kazao je Mazić. Cilj je ove akcije otvoriti rasprave o temama iz nedavne prošlosti, a one prema Mažićevoj ocjeni nedostaju. Rasprava koja nedostaje u javnosti je i rasprava o Tuđmanu. Na tvrdnju da to zapravo znači da žele da bude mnogo Tuđmana i njegova djela u javnosti, Mažić je kazao da je inicijativa alternativnog natječaja zapravo pokušaj doprinosa raspravi i demitologizaciji.
– Društvo funkcionira na razini nacionalnih mitova, nema dovoljno rasprava, naročito iz perspektive žrtava, navodi Mažić. Na alternativni natječaj se mogu javiti sve fizičke osobe, otvoren je do 1. ožujka, a najbolji rad bit će nagrađen s tisuću kuna. Nakon toga u Inicijativi mladih namjeravaju organizirati izložbu radova te debate i tribine.


Tihomir Ponoš | Novi list