Prvi dan započeo je prezentacijom cjenovnika arhitektonskih usluga od strane Asocijacije arhitekata u BiH, kao orijentira vrijednosti arhitektonskih usluga. Cijenovnik je u beta verziji i uskoro će se moći pogledati na stranici Asocijacije arhitekata. Nakon toga uslijedila je prezentacija danskog urbaniste Jacoba Matzena o Kopenhagenu i planiranju za održivu budućnost. Matzen je svojim predavanjem pokazao kako arhitektura i urbanizam jedne države daju jasnu sliku o njenoj politici. Naglasak je na infrastrukturi koja potiče građane da više koriste bicikla od privatnih automobila kao brža i boljih sredstava za prevoz i regulativama koje ne dozvoljavaju gradnju objekata koji bi narušili siluetu grada visokom spratnošću.

Nakon kratke pauze uslijedila je Pecha Kucha, na koju su pozvani svi studenti iz regije i šire, da prezentiraju svoje radove kojim su se istaknuli tokom školovanja, te na taj način predstave sebe i svoje načine razmišljanja, metodologiju projektovanja i rješavanja raznih problema.

Ovogodišnja diskusija „ArhiLekture“ dala je presjek arhitekture BiH u posljednjih 20 godina s obzirom na kretanja i tendencije u europskoj i svjetskoj sceni i skretanje pažnje na važnost arhitektonske teorije u obrazovanju arhitekte. Prvi dan završen je izložbom „The Inverse Archive of ASE“ Arhitektonskog fakulteta u Skoplju.

U naredna dva dana na glavnom stageu predstavljeni su radovi arhitektonskih firmi iz regije, AhAKnap (BiH), Njirić+arhitekti (Hrvatska), KontraStudio (Srbija), inicijative Ne da(vi)mo Beograd kao i stranih učesnika koji su govorili o počecima arhitektonske prakse i njenim izazovima, medijatorskoj prirodi profesije u novije vrijeme i tematskog pitanja odnosa sa investitorom i na kraju podijelili nekoliko savjeta za buduće arhitekte i arhitektice.

Osim mainstagea, održan je i „Hashtag“ stage u vidu opuštenije diskusije sa publikom, na kojem su predstavljene razne građanske inicijative, kolektivi i druga udruženja koja svojim djelovanjem mijenjaju okolinu u kojoj žive i dižu svijest o važnosti građanskih inicijativa.

Ovogodišnji Festival „Dani arhitekture“ zatvoren je u novoj zgradi Akademije scenskih umjetnosti, gdje je održana radionica „VHS Arhitekture“ sa vizuelnim i scenskim performansom.