“Ja ne volim tu priču da je danas gore nego devedesetih, jer zaista nije gore nego devedesetih, drugačije je, ali je mnogo bolje nego devedesetih. I ko god to ne razume, ne razume našu stvarnost danas, ali ne razume i našu prošlost… Dakle, u redu je da mi kukamo i da smo nezadovoljni našom stvarnošću, u redu je da se bunimo, ona ima jako mnogo problema, ali je neprijatno porediti je sa nekim iskustvima koje smo imali u nedavnoj prošlosti”, rekao je Arsenijević za Televiziju N1.

Dodao je da su građani Srbije tokom devedesetih godina “bili u apsolutnoj izolaciji koja je bila strašna”.

Na jučerašnjem sastanku s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Srbija hoće mir, ali da će braniti svoj narod.

“Mislim da je sve to jadno, da je to jedna retorika koja govori o podvojenosti tih politika, koja traje mnogo duže nego što traje naprednjačka afera”, kazao je Arsenijević i podsetio da smo i u vreme demokrata imali ono “i Evropa i Kosovo”.

“Bipolarnost se i dalje razvija – jedna vrsta narativa koja je usmerena ka spolja i druga vrsta narativa koja je usmerena ka unutra. Političke izjave su jako neozbiljne, nepromišljene, nezrele i ne odgovaraju trenutku u kom se nalazimo i potrebama budućnosti”, ocenio je Arsenijević.

Prema njegovim rečima, jako je neophodno da konačno počnemo da razvijamo bolje odnose u regionu, da se ponašamo sa više poštovanja prema našim susedima i da ne izazivamo više nevolje i nesreće.

“Ne mislim da iko u regionu želi bilo šta što liči na reprizu devedesetih, prizovite se pameti”, poručio je Arsenijević.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je protekle nedelje bila “užasavajuća atmosfera”, kada je postalo jasno da će Hrvatska igrati finale Svetskog prvenstva u fudbalu.

Ispričao je da je sin njegove prijateljice gotovo doživeo nasilje vršnjaka, zato što je rekao da možda treba navijati za Hrvatsku.

Arsenijević je ocenio da su za stvaranje takve atmosfere krivi tabloidi koji truju društvo.

(Autonomija/N1)