U subotu se, kao i svake godine, u Koruškoj održava sjećanje na masakr kod Bleiburga. Ovaj događaj uvijek biva unaprijed žestoko kritiziran, pa tako i od strane austrijske politike. Pregršt društava, udruga i političara skretali su u prošlim danima pozornost na u subotu održavajući skup u Bleiburgu. Dokumentacijski arhiv austrijskog otpora nacizmu (Das Dokumentationsarchiv des Österreichischen Widerstands, DÖW) nedvosmisleno „Bleiburški počasni vod“ klasificira kao ekstremno desni i kao privlačnu točku za neonaciste iz cijele Europe.

Prije dva tjedna čestitali su Zeleni gradonačelniku Kremsmünstera na otkazivanju koncerta kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona. To bi prema mišljenju zastupnika Zelenih u Nacionalnom vijeću i voditelja stranice stopptdierechten.at, Karla Öllingera, trebao biti samo početni korak: „Ovog vikenda u kući nam se održava najveći skup revizionista, neonacista i poklonika jedne fašističke države - mi očekujemo jednu isto tako jasnu reakciju.“

Također je i NEOS (austrijski liberali) za KOSMO podijelio stav o ovoj temi. „U Austriji ne smije biti mjesta za ustaške misli i nedopustivo je da u Bleiburgu u Austriji bivaju pokazivani - kako DÖW dokumentira - zabranjeno znakovlje i simboli. Organi moraju intervenirati kada se radi o kršenju zakona o znakovlju i zabranama.“

Iz istog razloga Zeleni traže i od ministra unutrašnjih poslova Wolfganga Sobotke da se državni zakoni i ustav u potpunosti poštuju. To se odnosi na zakone o znakovlju i zakone o okupljanju koji se, prema njihovom mišljenju, krše na komemoraciji.

Na ovaj problem skretale su pozornost i tri osobe iz BKS-Community (Bosnisch-herzegowinischen, kroatischen und serbischen Community), koji su već prije nekoliko tjedana s inicijativom „Stop Ustascha“ željeli postići promjenu, odnosno reakciju nadležnih tijela: „Dok Austrija slavi oslobođenje od nacionalsocijalizma i oslobođenje zatvorenika iz koncentracijskih logora, kao što je Mathausen, skupljaju se isti dan neonacisti u Bleiburgu“, kažu inicijatori Kristina Radosavljevič, Marijan Pavlović i Oliver Ranisavljević.

Podrška inicijativi i kritike na račun Bleiburga dolaze također iz reda austrijskih socijaldemokrata. Kako kaže Ahmed Husagić, koordinator SPÖ-a za integraciju i član tima kancelara Kerna, oni podržavaju inicijativu u borbi protiv fašizma i povijesnog revizionizma. Povijesne činjenice svjedoče da su na Bleiburškom polju, pokraj kojeg su izginuli poklonici ustaškog pokreta, stradali i nevini ljudi. Ovi drugi zaslužuju da im se oda sjećanje. Ali ovaj skup se u novije doba nažalost koristi kao skup simpatizera fašističke ideologije. Zadnje godine su oni bez ikakve smetnje dolazili tu u uniformama NDH, sa zastavama i amblemima ustaške države. To je apsolutno nedopustivo“, kaže dalje Husagić.

KOSMO je za izjavu izjavu zamolio i FPÖ (desničarsku Slobodarsku stranku Austrije) i ÖVP (konzervativnu Austrijsku narodnu stranku), međutim one u redakciju nisu pristigle.

Izvor: www.kosmo.at

S njemačkog preveo: Mato Šarčević, Prometej.ba