Nakon završetka studija Filip Jakovac, Marino Rempešić i Aleksandar Puača su se odlučili poduzeti jedno izuzetno putovanje. U srpnju su trojica prijatelja krenuli na put iz rodnog grada Rijeke s jeftino nabavljenim polovnim autom. Otada su prešli okruglo 18.000 kilometara.

Dana 13. rujna su se putnici vratili u Hrvatsku a auto je i dalje bio bez ikakve mane i u voznom stanju, kako su izjavili za hrvatske medije. Yugom su prešli devet zemalja (Srbiju, Mađarsku, Ukrajinu, Rusiju, Mongoliju, Bjelorusiju, Moldaviju i Rumunjsku) i to sve sa samo dvije probušene gume za sve to vrijeme i bez korištenja autocesta. Posjetili su čitav niz zanimljivih gradova: Lviv, Kijev, Kursk, Voronež, Saratov, Ufa, Čeljabinsk, Omsk, Novosibirsk, Ulgij (Mongolija), Kazanj, Moskvu, Minsk, Gomelj, Odesu, Tiraspol, Kišinjev…

Vozili su iz Rijeke do Mongolije i natrag, prosječno prelazeći 300-tinjak km dnevno. Spavali su 15 noći u Yugu. Čitav ih je put sa svim troškovima i džeparcima stajao 7-8 tisuća eura.

Vozilo s kojim su Filip Jakovac i njegovi prijatelji bili na putu potječe iz 1989. i pri kupovini je imalo kilometražu 59.200 kilometara. Prijašnji vlasnik auta je navodno u zadnje vrijeme veoma malo vozio taj auto i prodao ga je Filipu i njegovim prijateljima za samo 320 eura.

Trojica prijatelja ističu kako im je cilj do 35. godine proći sve kontinente Yugom, a nakon toga se mogu skrasiti i poženiti. Idući ciljevi su putovati do Indonezije pa trajektom u Australiju, a zatim obići sjever Afrike.

Preveo i dopunio: M.O.

www.kosmo.at- ABENTEUER: MIT DEM “YUGO” VON KROATIEN IN DIE MONGOLEI