Posljednjih nekoliko godina iz Brisela stižu uvjeravanja kako BiH ima svoje mjesto u Evropskoj uniji. Pri tome se daju rokovi domaćim političarima kako bi napredak u približavanju bio što brži.Međutim, s obzirom na trenutno stanje i političke odnose, profesor sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci Miodrag Živanović kaže da se to neće desiti tako brzo: „Prema ozbiljnim procjenama, ne prema ovim diplomatskim, to ne može nikako biti prije 2030. godine. Ukoliko zaista tražimo realne uslove“.


Integracija BiH ne odgovara liderima


Dio javnosti smatra da postoji konfuzija na svim poljima kada je riječ o BiH ali i njenom putu ka EU. Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Ešref Kenan Rašidagić naglašava da je suštinski problem u BiH politički sistem koji favorizuje interese etno-političkih elita: „Takvi interesi su toliko uski da bi oni (političari) izgubili bilo kakvim približavanjem, a posebno pristupanjem EU. Svaka veća integracija BiH u EU značila bi kraj njihovih mogućnosti da svoje lične interese interpretiraju kao interese naroda“.


BiH je, kaže politički analitičar Ibrahim Prohić, dalje od stabilizacije nego što je to bila prije nekoliko godina. Međunarodni posrednici kaže Prohić nemaju uopšte viziju kada je riječ o BiH a to pokazuje i neodržavanje sastanka komesara za proširenje EU, Štefana Filea sa članovima Predsjedništva ali i diplomatski skandal slovačkog predsjednika Ivana Gašparoviča nakon sastanka sa zvaničnicima u Banjaluci: „Ja mislim da je ovo diplomatski skandal. Uporedio je odnose RS i BiH sa odnosima Slovačke i Češke", kaže Prohić pošto se radi o zemljama koje su se mirno razdružile iz nekadašnje zajedničke države.


Činjenica je da BiH nije spremna za EU jer je situacija kaže Prohić dramatična pošto stvari idu u pogrešnom pravcu: „Strategija Milorada Dodik počinje da daje rezultate. Što znači da ukoliko se dugo vremena drži određeno faktičko stanje, da ono vremenom pokazuje tendenciju da postane legalno stanje“.


Politički analitičar iz Banjaluke Đorđe Tomić kaže da su domaći političari izrazili želju za pristupanjem EU i u tom smislu treba i očekivati uslove kako bi taj proces bio završen. Pomaka neće biti dok se ti uslovi ne počnu shvatati kao prilike za poboljšanje života kaže Tomić odgovorivši i na pitanje da li je BiH bliža raspadu ili EU: „Vjerovatno je podjednako daleko i od jednog i od drugog. A veoma je daleko i od jednog i od drugog“.


„Javite se kada se dogovorite“


Uslovi EU kada je rijeö o prijjemu novih članica su poznati samo je pitanje kada će oni biti ispunjeni, s obzirom na dosadašnju praksu kada je riječ o efikasnosti ispunjavanja reformi. Direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke Miloš Šolaja kaže da su sada na potezu bh. lideri: “Mislim da će sada biti prepušteno sve procesima u BiH, po logici kada se dogovorite vi dođite pa nam to recite“.


Tri godine nema dogovora oko sprovođenja presude Suda u Strazburu u predmetu Sejdić – Finci, pitanje imovine BiH još nije riješeno a rastu i apetiti za ukidanjem Oružanih snaga BiH. Ovo je samo dio realnosti u BiH, koja će ubrzo biti suočena i sa sve većim obilicima socijalnih nemira.


Autor: Dragan Maksimović | dw.de