Blažanović raznijet bombom

Prijava se bazira na svjedočenjima majke, djeda i babe ubijenog bogoslova Milića Blažanovića, ali i na najnovijim svjedočenjima Bratislava Markovića iz Zvornika,bivšeg starješine manastira Papraća, pred Okružnim tužilaštvom u Bijeljini 7. 4. 2014. godine, i Bojana Jovanovića iz Beograda, bivšeg đakona SPC, koji je pred istim tužilaštvom svjedočio 17. 4. 2014. godine. Iz spomenutih svjedočenja proizilazi nedvojben zaključak da je tadašnji vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, da bi prikrio svoje zlodjelo višestrukog silovanja maloljetnog bogoslova Milića Blažanovića, u svome dvoru u Doboju, u periodu od 1997. godine do 2009. godine, organizovao svirepo ubistvo u manastiru Papraća 23. 5. 1999.


Bogoslov Milić Blažanović je modifikovanom bombom doslovno raznijet. Njegovi dijelovi glave i otkinute šake tajno su sahranjeni u dvorištu manastira Papraća, a preostali dijelovi tijela sahranjeni su, bez vjerskog obreda, u groblju njegovog rodnog mjesta Petrovo.


Tomić i Brozova traže, zbog dugogodišnjeg izbjegavanja procesuiranja Vasilija Kačavende od strane tužilaštava u Republici Srpskoj, da to učini Tužilaštvo BiH, te da predloži Sudu BiH da se osumnjičeni Vasilije Kačavenda uhapsi i odredi mu se pritvor radi dugogodišnjeg zastrašivanja svjedoka koji svjedoče o njegovim zlodjelima.


Prijetnje svjedocima i ubistvo Milićevog ujaka

Do sada je formalno istragu vodilo Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo, odjeljenje u Vlasenici, ali nikada nisu saslušana spomenuta lica koja sve znaju o zločinu nad bogoslovom Milićem, niti je ikada saslušan Vasilije Kačavenda. Međutim, do danas su zaštitu od institucija u Republici Srpskoj bezuspješno tražili: svjedok Bojan Jovanović (kojeg je zastrašivao inspektor u MUP-u RS), Nebojša Lazić Zenga, advokat Duško Tomić, jedan od podnosilaca prijave o kojoj je ovdje riječ (njegovo je ubistvo Vasilije Kačavenda naručio od ubica iz Srbije), sveštenik Miladin Erkić (njemu se prijeti da će biti ubijeni i on i njegova kćer, o čemu se vodi navodna istraga u Tužilaštvu u Bijeljini),Bratislav Marković (on je vozio iz Papraće službenim kolima Milića Blažanovića Kačavendi u Doboj i svjedok je teških zlostavljanja Milića od strane Kačavende).


Tomić i Brozova posebno naglašavaju da su dva sveštenika SPC, koji su pomogli otkrivanju istine o Kačavendinoj pedofiliji, odnosno koji su svojim iskazima datim SINOD-u doprinijeli smjeni Kačavende, pali u nemilost novog zvorničko-tuzlanskog vladike. Posebno se proganja i šikanira doskorašnji starješina manastira u Bijeljini, gdje je stolovao Kačavenda, protosinđel Petar Petrić, kojem se zamjera što je „dozvolio“ da se u manastiru snimi Vasilije Kačavenda prilikom spolnih odnosa s mladićima iz Bijeljine i Brčkog.


Tužilaštvo bi trebalo imati u vidu da je 2003. godine ubijen i Dragan Jovičić, ujak Milića Blažanovića, na povratku iz Bijeljine za Podgoricu, u mjestu Jablaničko Jezero. Taj zločin do danas je nerasvijetljen. Jovičić je svuda javno govorio, pa i u Bijeljini, da će se osvetiti Kačavendi što mu je ubio sestrića, a uzrok ubistva, moguće, leži u toj činjenici.


Prijava UN-u protiv Irineja i Hrizostoma

Zbog dugogodišnjeg prikrivanja seksualnog zlostavljanja na desetine bogoslova, ali i kažnjavanja onih sveštenika koji su pomogli otkrivanju istine u vezi sa seksualnim zlostavljanjem od strane bivšeg vladike Kačavende, Duško Tomić i Svetlana Broz najavljuju i prijavu Odboru Ujedinjenih nacija (za praćenje primjene konvencije UN-a protiv mučenja) protiv partijarha SPC Irineja i sadašnjeg zvorničko-tuzlanskog vladike Hrizostoma.


Osim u svoje ime, Tomić i Brozova podnijeli su prijavu i u ime nevladinih organizacija koje predstavljaju, a to su Dječija ambasada Međaši, GARIWO i Fondacija „Imam petlju – Gariwo“.


Press NVO Gariwo