Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se ovih dana održavala u Hong Kongu, srednjoškolci iz Bosne i Hercegovine postigli su najbolji rezultat u povijesti naše zemlje kad su u pitanju matematička natjecanja. Zlatko Salko Lagumdžija, Tijana Babić, Adisa Bolić i Neira Kurtović osvojile su brončane medalje, dok su Amar Kurić i Emin Mrkonja dobili pohvale (nedostajao je bod odnosno dva za medalju). Ukupno su osvojili 97 bodova, što je najveći broj do sada, otkako BiH (od 1993.) sudjeluje na ovom najprestižnijem svjetskom matematičkom natjecanju. Njih su na put u Hong Kong pratili lideri Jelena Radović (Univerzitet u Istočnom Sarajevu) i Sead Delalić (Univerzitet u Sarajevu).

Ukupno je sudjelovalo 602 natjecatelja iz 109 država, a najuspješniji su SAD, Južna Koreja, Kina, Singapur, Tajvan, Sjeverna Koreja, Rusija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Uz ove talentirane i vrijedne učenike, zasluge za uspjeh nose i svi koji su ih pripremali za natjecanje i radili s njima kroz cijelu godinu. A koliko se u našoj zemlji od viših instanci ovo ozbiljno shvaća govori i činjenica da njihovi mentori već nekoliko godina vode pripreme za olimpijadu bez ikakve naknade.

(Prometej.ba)