ISIL je u Libiji - da li je netko naročito iznenađen? Ne bi trebao biti, jer unatoč aktualnoj spoznaji da je ISIL-ova crna zastava stigla do Mediterana, činjenica je da ona nije ovdje od danas ili jučer, već godinama.


Neki su još te 2011. stvari nazivali pravim imenom, kao primjerice tadašnji američki kongresmen Dennis Kucinich koji se nije ustručavao progovoriti o katastrofalnoj američkoj vanjskoj politici koja je u Libiju na vlast dovela najgore aktere. Krajem 2011. Kucinich je bez imalo cenzure rekao: "Doveli smo Al-Qaedu na vlast u Libiji".


ISIL i Al-Qaeda? Riječ je o jednoj te istoj terorističkoj organizaciji i o jednom te istom svjetonazoru. Štoviše, ISIL je i nastao kao službeni ogranak Al-Qaede u Siriji i Iraku te su se kasnije odvojili, a službeni ogranak ostaje teroristička skupina Al-Nusra Front.


Početkom 2011., nakon što su ekstremisti počeli izvoditi napade u Libiji, prije no što je SAD pokrenuo agresiju na tu zemlju kako bi pomogli tim istim ekstremistima osvojiti vlast, tadašnji predsjednik Libije, Muammar al-Gaddafi, koji će kasnije biti mučki likvidiran, upozorio je na ono što će se desiti.


"Al-Qaeda će nas sve pobiti", rekao je Gaddafi, a iz Washingtona su mu se smijali nazivajući ga "bijesnim psom" (kako ga je prvi nazvao Ronald Reagan) koji izmišlja nekakvu Al-Qaedu kako bi opravdao represiju nad "mirnim pro-demokratskim prosvjednicima".


Danas, gotovo 4 godine kasnije, možda bi se valjalo podsjetiti na neke njegove prognoze jer iste se idealno uklapaju u spoznaju i priznanje da se crna zastava zavijorila na obali Mediterana.


Muammar al-Gaddafi o "zvijerima u turbanima", 8.3.2011.:

"Al-Qaeda smatra da smo svi nevjernici. Kuran kaže: 'Ne ostavljaj nevjernike u zemlji'. Oni smatraju sve ljude svojim neprijateljima. Svi smo mi njihovi neprijatelji i oni nas žele pobiti. Oni ne znaju ništa osim ubijanja. 'Stavljaju prste u uši, pokrivaju glave platnom, i ustraju u svom neznanju'. ..." [...]


Dio teksta D. Marjanović preuzet s portala Advance.hr