Kako piše Independent, Cecilia Giménez (83) prije dvije godine pokušala je restaurirati fresku 'Ecce Homo' koja prikazuje Isusa Krista okrunjenog trnjem u rimokatoličkoj crkvi Santuario de la Misericordia, u malom španjolskom gradu Borja kraj Zaragoze. Čuveni rad slikara Eliasa Garcije Martineza posljednjih 100 godina zauzimao je počasno mjesto u crkvi. Freska je zbog vlage propadala, a Cecilia Gimenez to više nije mogla gledati pa se prihvatila posla.


Iako se taj čin na početku vodio kao težak slučaj vandalizma, gospođa Gimenez sama se predala policiji i priznala da je ona ta koja je, u najboljoj namjeri, pokušala popraviti svoju omiljenu sliku.


No, ironijom sudbine, glas o uništenom remek-djelu se proširio i izazvao neviđeni turistički bum u gradu sa samo 5.000 stanovnika. Osim toga, umjetnički poduhvat gospođe Gimenez bio je inspiracija i za jednu komičnu operu. Libretist Andrew Flack, koji je otputovao u Borju kako bi istražio projekt, opisao je incident kao "čudo".


- Za mene, ovo je priča o vjeri, rekao je za New York Times.


Od 'restauracije' do danas više od 150.000 turista posjetilo je grad samo kako bi vidjeli sliku na zidu crkvice - uz upad od 1 euro - i to iza prozirnog plastičnog zaslona.


- Zašto je ljudi dolaze vidjeti ako je to tako loše umjetničko djelo? - dodao je Flack - “To je neka vrsta hodočašća, koje su mediji pretvorili u fenomen. Čudni su putevi Božji. Tvoj pad, mogao bi biti čudo."


Ovog Božića novi i unaprijeđeni 'Ecce Homo' otisnut je na lokalni listić lutrije, pojavljuje se u jednom manjem filmu, a dobrodušnu je "restauratoricu" pretvorio u lokalnog celebrityja.


Tako je freskina slava stabilizirala proračun grada u kojem je nestalo preko 300 radnih mjesta za vrijeme recesije u Španjolskoj.


Tekst preuzimamo s portala novilist.hr

 

 

{youtube}XuPuVEPgtjc{/youtube}