Da li je Maurice Audin prisutan?

Ovim je riječima Jeana Favarda počela odbrana doktorske disertacije Mauricea Audina na Université de Paris 2. decembra 1957. godine. Audin nije bio prisutan, te je prema prethodnom dogovoru s komisijom disertaciju odbranio René de Possel. Maurice Audin je nakon sat vremena postao doktor nauka s ocjenom „trés honorable“, a do dana današnjeg ostao simbol jednog vremena, rata i stradanja.

Maurice Audin je rođen na današnji dan, 14.02.1932. godine u drevnom tuniškom gradu Beja. Asistent na alžirskom univerzitetu i član komunističke partije, Maurice je bio krhak mladić snažnih uvjerenja. Od trenutka kad su francuski padobranci upali u stan u kom su Audin i njegova supruga Josette živjeli s troje male djece 11. juna, pa do trenutka njegove smrti u sadističkom izljevu (ne)moći 21. juna iste godine, Maurice Audin je prolazio strašnu torturu. Nije bio sam, general Massu je hapsio i u ruke mučitelja stavljao hiljade „protivnika Francuskog Alžira“. Matematički frankofoni svijet je ostao zaprepašten vijestima koje su stigle telegrafski od Josette Audin, koja je tek deset dana nakon Mauriceove smrti čula za njegovu sudbinu. U zvaničnoj je verziji Maurice iskočio iz terenskog vozila u pokretu i poginuo.

Possel, Audinov profesor odlučuje skrenuti pažnju javnosti na alžirsku tragediju kroz ovaj slučaj, te u dogovoru s Laurentom Schwartzom i dekanom Pérèsom organizira odbranu doktorske disertacije Mauricea Audina in absentia. Odbrana je zakazana za decembar, a javnost je već mjesecima prije toga pričala o smrti mladog Francuza u Alžiru. Kad je grupa francuskih intelektualaca u kojoj se našao i budući nobelovac Luc Montagnier pokrenula inicijativu o formiranju „Audinove komisije“ (Comité Audin) koja će istraživati smrt Mauricea Audina ali i ostale slučajeve mučenja u Alžiru, u rad komisije su se uključila mnoga poznata lica. Ovdje možemo izdvojiti Laurenta Schwartza, velikog matematičara i člana komisije na Audinovoj odbrani te Roberta Badintera, pravnika koji je svijetu poznat po ukidanju smrtne kazne u Francuskoj a nama po vođenju komisije koja je dala pravno mišljenje o raspadu bivše Jugoslavije.

Sam „slučaj Audin“ u kom je porodicu Audin zastupao Badinter, razvlačio se pred francuskim sudovima godinama. Josette Audin se nije željela pomiriti s opetovanim odbacivanjem optužnice i odbijanjem državne istrage. Dizala je svoj glas, kako za vrijeme de Gaullea, tako i za vrijeme Chiraca i Sarcozyja. Kćerka Mauricea i Josette, matematičarka Michèle je 2009. godine odbila primiti Sarcozyjev orden Legije časti za svoje naučne rezultate.

I danas, 14.02.2018. godine, Josette Audin traži od Macrona stav Republike o smrti njenog muža. Nije sama: uz nju su Cedric Villani i milioni Francuza.

https://twitter.com/VillaniCedric/status/963726680178216960

(Harun Šiljak, Prometej.ba)

14.02.2018.