To znači da novi solarni sistem, ipak, ima jednu planetu više u odnosu na naš, jer je patuljasti Pluton izgubio status planete 2006. godine.


U novom izvještaju objavljenom u magazinu Astronomy and Astrophysics, astronom Mikko Tuomi je ponovo analizirao podatke zvijezde HD 10180 sa preciznom kamerom HARPS montiranom na teleskop u Chileu.


Zvijezda je proučavana nekoliko godina. Od Zemlje je udaljena 130 svjetlosnih godina, relativno je blizu i sjajnija je i lakša za ispitivanje.


Nedavnim istraživanjima je otkriveno da se oko zvijezde, koja je u sazviježđu Hydrus, nalazi šest, a možda i sedam planeta. Posljednjim istraživanjem je potvrđeno postojanje sedme planete, kao i dodatne dvije planete, koje kruže oko nje.


Planete se drastično razlikuju u veličini, a tu je i jedna koja je 65 puta teža od Zemlje, dok je jedna samo 1,4 puta teža od naše planete. Ona je ujedno i najmanja koja je otkrivena izvan našeg solarnog sistema.


Dvije novootkrivene planete su 1,9 i 5,1 puta teže od Zemlje, zbog čega spadaju u kategoriju superzemalja. Manjim planetama je potrebno oko 10 dana da pređu put oko zvijezde, a velikim 68 dana.


Drugi solarni sistemi obično imaju četiri ili manje planeta koji kruže oko zvijezde.


(slobodnaevropa)