Iako je vječna, Republika Srpska ipak nije dar s neba. Ide u vječnost a ne dolazi iz vječnosti. Ona ima svoje kovače koji su je iz ničega stvorili. „Nje ne bi bilo da nije bilo Slobodana Miloševića“, kaže aktualni premijer Republike Srbije i predsjednik Socijalističe partije Ivica Dačić.


Da nije Republika Srbija zakoračila preko Drine ne bi bilo njezinog djeteta Republike Srpske. Za one koji razumiju, Dačić je rekao da je Srbija izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Srbija je veliku žrtvu podnijela, veli Dačić. Valjda je mislio na to kako ipak nije lako toliki prostor očistiti od nesrba. Za provođenje etničkog čišćenja i genocida trebalo se potruditi. Taj trud svojih junaka Srbi ne smiju zaboraviti. Tu žrtvu trebaju vidjeti i uvažiti i Muslimani i Hrvati u BiH, smatra Dačić, i dodaje da se „ne igraju sa tim stvarima“, kako opet ne bi izazvali rat u BiH.


„Ravnopravnost narodâ i entitetâ (!) u Rapublici Srpskoj to će biti naša politika do kraja“, kaže Dačić. On se dakle zalaže za ravnopravnst više entitetâ u jednom entitetu. Tko može shvatiti, neka shvati.


Stvar je jasna i ne treba previše teoretizirati. Radi se o jeftinoj predizbornoj nacionalističkoj demagogiji s negativnim posljedicama na društveni život.


Kada sve u životu izgube i kad ih Dačić (i dačići) ostavi bez ičega, Srbi se trebaju sjetiti da postoji Republika Srpska, kao putokaz na putu za vječnost. A srbovanje jedina hrana za napaćene duše.

 

{youtube}qDTV-U1I2j4{/youtube}

 

Prometej.ba, 4.3.2014.