Osnovna odlika nacizma jest diskriminacija nekoga isključivo i jedino zbog podrijetla, „krvnog statusa“. Točno istu stvar uradila je Islamska Republika Iran danas, 70 godina nakon sloma nacizma u Europi,. Iran je zabranio nastup dirigenta Daniela Barenboima riječima: "Nećemo raditi s umjetnicima cionističkog režima." Isključivo i jedino zato što je Barenboim Jevrej te ima državljanstvo države Izrael. Sramotnu izjavu dao je Hussein Nushabadi, glasnogovornik iranskog minstarstva kulture, a prenijela iranska novinska agencija Fars.

Daniel Barenboim je 72-godišnji dirigent argentinsko-njemačkog podrijetla. Vodi orkestar Berlinske državne opere, a prije dvije godine ravnao je Bečkim novogodišnjim koncertom. Radi se o dirigentu svjetskoga glasa. Politički je aktivist koji se zalaže za mir na Bliskom Istoku, diplomatsko rješenje spora s Iranom i protivi se izgradnji izraelskih nelegalnih naselja na palestinskom teritoriju. Orkestar na čelu s Barenboimom trebao je pratiti Angelu Merkel u njenom prvom posjetu Iranu i održati veliki koncert klasične glazbe u Teheranu kao poruku mira i dobre volje.

Isti koncert kritizirala je i izraelska ministrica kulture Miri Regev riječima: "Barenboim zloupotrebljava izraelsku kulturu za svoje političke ciljeve." Izrael je najavio da će poslati prosvjednu diplomatsku notu njemačkom ministarstvu vanjskih poslova zbog namjere Njemačke da Barenboim kao glavni dirigent vodi orkestar u Iran.

Mirovni napor jednog ambasadora kulture i popularnog promotora klasične glazbe izazvao je opće ogorčenje i prosvjede i jedne i druge strane. Osim što su ovakve reakcije neviđen diplomatski skandal i uvreda integritetu svakog pojedinca, radi se i o sablasnoj ideji da države svojom silom mogu nametati što tko ima pravo raditi i misliti. Reakcije su još sramotnije ako se uzme u obzir da nisu upućene na koncert već na osobu humaniste i pacifiste Daniela Barenboima.

Dino Šakanović/Prometej.ba