Demokratska fronta (DF) i Građanski savez (GS) su dvije minorne političke stranke koje u BiH lešinare na „građanskom“ i „lijevom“ patriotizmu. Svoje lijevo-građansko lice DF je pokazao tako što je pomogao srušiti anti-nacionalističku koaliciju u kantonu Sarajevo i vratiti SDA na vlast. GS je stranka za koju nije lako utvrditi koji joj je razlog postojanja, ko su članovi, a ko lider stranke.

Jedini razlog zašto ove smiješne organizacije zavrjeđuju spominjanje je taj da je predsjednik DF-a notorni Željko Komšić. U komičnom igrokazu koji traje već nekoliko dana, dio članstva GS-a optužuje Komšića kao glavnog krivca za podjele i puč u ovoj stranci. Pa je tako došlo do osipanja članstva ove stranke za koju još sa sigurnošću nije utvrđeno ima li ukupno 5 ili 6 članova.

Gospodin Komšić je politička štetočina, korisna budala SDA i HDZ BiH, političar potpuno nesposoban djelovati u poratnim vremenima i složenim političkim okolnostima. Međutim, zbog izbornog sustava i frustracija specifičnih za Bosnu i Hercegovinu, takva osoba sjedi u Predsjedništvu BiH i pokušava utjecati na predstojeće izbore.

Dvije gorespomenute stranke i nešto što se zove Socijaldemokrati BiH namjeravaju zajedno izaći na lokalne izbore u BiH. DF je izdao saopćenje kojim se u predvidljivo patetičnom tonu najavljuje koalicija. Vrijedi citirati dio saopćenja:

DF smatra da je njihov šef nastavljač „političke tradicije koja spaja utemeljitelje ZAVNOBiH-ske države Bosne i Hercegovine, kao što su Avdo Humo Rodoljub Čolaković, i drugi i utemeljitelji Prvomartovske nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine, kao što su Miro Lazović, Ivo Komšić i drugi lijevo orijentirani patrioti”.

Nastranu upadljiva nepismenost, ali DF se izgleda poziva na ZAVNOBIH. Poznato je da bi Komšić ukidao jedno od njegovih važnijih nasljeđa – konstitutivne narode. I ovdje je riječ tek o mizernom čaršijskom populizmu koji proračunato koketira s većinskim bh. nacionalizmom, a što je jedina istinska Komšićeva kompetencija.

Slavni „lijevo orijentirani“ patrioti Ivo Komšić i Miro Lazović dobro su poznati uhljebi i stranački preletači koji će uraditi bilo što ako je u njihovom interesu. Nakon toliko promijenjenih političkih dresova, trenutno su u nečemu što se zove Pokret socijalne pravde i demokratije, bez ironije i bez imalo stida.

Glasači u BiH mogli su se uvjeriti u principijelnost DF-a, u njihovu vjerodostojnost i pamet. Što se tiče GS-a, i dalje je teško uvidjeti bilo kakav valjan razlog njihovog postojanja.

Ovakve stranke i njihovi kadrovi, moguće uz poneku iznimku koja potvrđuje pravilo, zaslužuju samo prezir, anonimnost i što skoriju jednosmjernu kartu na smetljište povijesti.

Bosni i Hercegovini je prijeko potrebna nova politička kultura. Za početak, politička opcija ili platforma koja će se boriti i jednako kritički odnositi spram svakog nacionalizma, te djelovati i tražiti podršku u cijeloj BiH i među svim njenim narodima. Lakše rečeno nego učinjeno, ali to je jedini ispravan put ukoliko si istinski borac za bolje društvo i protiv etničkih podjela.

digitalnademokracija.com