Denis Šulić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izabran je za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) iz reda bošnjačkog naroda.

Denis Šulić legalan je i legitiman potpredsjednik. U ustavu ne stoji da se bira bošnjački potpredsjednik, nego potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda. To nije isto.

Pojedincima iz Stranke demokratske akcije (SDA) i poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ zasmetao je izbor Šulića na tu poziciju. Kažu da on „nema legitimitet bošnjačkog naroda“ te kako je on „pokazao da ne zastupa politiku i stavove Bošnjaka“.

Denis Šulić nije ni dužan da zastupa isključivo politiku Bošnjaka, nego je tu da predstavlja sve građane Republike Srpske. O tome se ranije sam izjasnio: „Ja sam više puta govorio da zastupam interese svih građana RS-a, i Bošnjaka i Hrvata i Srba i svih nacionalnih manjina. Ja ljude dijelim na dobre i loše, a ne po nacionalnoj, vjerskoj ili nekoj drugoj pripadnosti. (...) Moja politika je bolji život za sve građane RS-a, a samim tim i BiH.“

Posebno su besmislene prozivke koje dolaze od pojedinih medija iz Sarajeva, a koje Šulića nazivaju „Dodikovim Bošnjakom“. On je Bošnjak koji je član SNSD-a. Nisu Bošnjaci samo oni sa članskom iskaznicom neke stranke sa sjedištem u Sarajevu. Odakle bilo kome pravo da nekoga proglašava manjim ili većim Bošnjakom? Gdje se izdaje certifikat za pravog Bošnjaka? Oni koji to traže, zastupaju ideje koje je civilizirani svijet davno napustio.

Također je besmisleno, pa i bezobrazno, kroz medijske napise prebrojavati crvena i bijela krvna zrnca Denisa Šulića, isticati kako mu se zove majka i slično. To su potpuno nevažne stvari: njegov izbor je u potpunosti legalan, proveden po istom zakonu po kome su i neki drugi ranije birani na istu poziciju, i samim tim on je legitiman potpredsjednik.

To što Denis Šulić nije ničim naročito pokazao da je dobar i nezavisan političar i da „svi građani“ mogu imati koristi od njega, druga je tema. Također je druga tema što je taj i takav Šulić samo sredstvo da jedna mizerna nacionalistička politika ostvari svoju malu pobjedu nad „njima“, odnosno ostvari ono što u svojoj mizeriji misli da je pobjeda. Ni u smislu u kojem govori ovaj pasus, između Šulića i njegovih brojnih federalnih kolega kojih je najistaknutiji predstavnik Željko Komšić, nema razlike.

Jedino zanimljivo u cijeloj priči je promatrati licemjerje i dvostrukost aršina politika i medija u BiH i upadanje u plitke jame koje su pod drugima kopali.

Prometej.ba